Πόσα μεσαιωνικά κάστρα υπάρχουν στην Ελλάδα

Πόσα μεσαιωνικά κάστρα υπάρχουν στην Ελλάδα;

Πόσα μεσαιωνικά κάστρα υπάρχουν στην Ελλάδα; Στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερα από 1000 Μεσαιωνικά & Νεότερα Κάστρα, Φρούρια και Πύργοι, υπάρχει και site που τα καταγράφει!!!

Ο Καστρολόγος φιλοδοξεί να καταγράψει τα περισσότερα από αυτά, με βασικές πληροφορίες και φωτογραφίες.

Ο Καστρολόγος (www.kastra.eu) είναι ένας δίγλωσσος δικτυακός τόπος -στα Ελληνικά και στα Αγγλικά- με αντικείμενο τα Ελληνικά Κάστρα και Φρούρια των Μεσαιωνικών και νεότερων χρόνων. Απέχει πολύ από το να περιέχει όλα τα κάστρα στην Ελλάδα, αλλά αναπτύσσεται συνεχώς με την προσθήκη νέων κάστρων και πληροφοριακού υλικού.

Μέχρι στιγμής, ο ιστότοπος περιέχει 815 κάστρα. Για κάθε κάστρο αφιερώνεται μία σελίδα με πληροφορίες και οπτικό υλικό. Υπάρχουν πολλά ακόμα κάστρα που πρέπει να προστεθούν, αλλά τα πιο σημαντικά συμπεριλαμβάνονται ήδη.

Η αρχική ιδέα ήταν να δημιουργηθεί μια ιστοσελίδα αποκλειστικά για τα Μεσαιωνικά κάστρα της Ελλάδας. Στην πορεία, έγινε αντιληπτό ότι αυτή η προσέγγιση θα άφηνε απ’ έξω πολλά σημαντικά κάστρα, όπως το Λευκό Πύργο, το Παλαμήδι και άλλα πολλά. Έτσι η χρονική περίοδος διευρύνθηκε και τελικά καλύπτονται κάστρα από την πρώιμη Βυζαντινή περίοδο (5ος αιώνας) μέχρι και τον 19ο αιώνα.

Αρχαία οχυρά που δεν ήταν σε χρήση μετά την Αρχαιότητα δεν περιλαμβάνονται. Όπως δεν περιλαμβάνονται ούτε πρόσφατα οχυρωματικά έργα που κατασκευάστηκαν μετά το τέλος του 19ου αιώνα. Άλλωστε ο όρος «κάστρο» στην πράξη ποτέ δεν χρησιμοποιείται για να περιγράψει μνημεία της αρχαιότητας ούτε σύγχρονα οχυρά.

To www.kastra.eu είναι μια προσπάθεια προσωπική και μη κερδοσκοπική. Είναι επίσης τεράστια, αν ληφθεί υπόψη και η έλλειψη χρόνου και πόρων. Επιπλέον, είναι εκπληκτικό πόσο λίγες πληροφορίες υπάρχουν για τα ελληνικά κάστρα, τόσο στο διαδίκτυο όσο και στη βιβλιογραφία. Γι’ αυτό, κάθε είδους συνδρομή από τους φίλους του site (και των κάστρων γενικώς) με αποστολή πληροφοριακού υλικού είναι κάτι περισσότερο από ευπρόσδεκτη: είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας.

Περισσότερα για τα Κάστρα, τους Πύργους και τα Φρούρια της Ελλάδας λοιπόν μπορείτε να μάθετε κάνοντας μια “επίσκεψη” στο www.kastra.eu… ενώ αν θέλετε να βρείτε τα κάστρα στην Κρήτη πατήστε στον σύνδεσμο.

Τα πιο απόκοσμα μέρη του κόσμου

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: