Το πιο θερμό έτος στα χρονικά στην Ευρώπη

Το πιο θερμό έτος στα χρονικά στην Ευρώπη

Το πιο θερμό έτος στα χρονικά στην Ευρώπη: Το βιώσαμε όλοι και ξέρουμε πολύ καλά πόσο ασυνήθιστη ζέστη έκανε κατά περιόδους όλο το 2019!!!

Τώρα που ολοκληρώθηκε η χρονιά, οι επιστήμονες μπορούν να πουν με ασφάλεια ότι το 2019 ήταν για την Ευρώπη το πιο ζεστό έτος στα χρονικά, με θερμοκρασίες πάνω από 1,2 βαθμούς Κελσίου από το μέσο όρο της περιόδου 1981-2010.

Ο καλοκαιρινός καύσωνας οδήγησε σε θερμοκρασίες ρεκόρ σε όλη τη Δυτική Ευρώπη. Είδαμε 38.7 βαθμούς Κελσίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, 42.6 βαθμούς στη Γερμανία και 46 βαθμούς στη Νότια Γαλλία. Ρεκόρ είχαμε επίσης σε Λουξεμβούργο, Βέλγιο και Ολλανδία.

Εάν τώρα ρίξουμε μια ματιά σε όλο τον πλανήτη, θα δούμε ότι ήταν το δεύτερο πιο θερμό έτος κατά μέσο όρο. Όλες αυτές οι ζώνες που είναι κόκκινες βίωσαν περισσότερη ζέστη το 2019 από το μέσο όρο. Στον Καναδά, ήταν πιο δροσερά από τον μέσο όρο. Και εδώ πιο πάνω, βλέπετε με το σκούρο κόκκινο, μία από τις βασικές τάσεις της κλιματικής αλλαγής που συχνά συζητάμε. Ήταν πολύ πιο ζεστά στην Αλάσκα και την Αρκτική.

Τι σημαίνει αυτό για την δεκαετία που έρχεται;
Τι σημαίνει για το μέλλον μας;

«Τα θερμότερα έτη γίνονται ακόμη πιο θερμά. Ενώ τα πιο δροσερά γίνονται κι αυτά πιο θερμά. Όλα αλλάζουν λοιπόν. Υπάρχουν ενδιαφέροντα στοιχεία από την έρευνα που δείχνουν, για παράδειγμα, ότι ο καιρός που θεωρούνταν φυσιολογικός στις αρχές του 2000, θα θεωρείται κρύος τη δεκαετία του 2030 και του 2050. Κι ο,τι θεωρούνταν υπερβολικά ζεστό θα θεωρείται στο προσεχές μέλλον κανονικό. Όλα λοιπόν μετατοπίζονται αργά αλλά σίγουρα προς τα πάνω», επισημαίνει στο euronews ο Πίτερ Θορν, καθηγητής Επιστήμης του Κλίματος από το Πανεπιστήμιο Μέινουδ στην Ιρλανδία.

Όλες αυτές οι τάσεις που παρουσιάζει το Climate Now του euronews βασίζονται σε δεδομένα που συλλέγονται από εξαιρετικά σύνθετες ψηφιακές μηχανές, όπως για παράδειγμα είναι οι δορυφόροι. Εξίσου εντυπωσιακά στοιχεία για την κλιματική αλλαγή προκύπτουν όμως και με αναζήτηση των ιστορικών αρχείων.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι ο αριθμός συνεχόμενων ημερών ανομβρίας το καλοκαίρι αυξάνεται. Συνεπώς η ξηρασία έχει ολοένα και μεγαλύτερη διάρκεια. Είναι σαν το καλοκαίρι να σπρώχνει την άνοιξη και το φθινόπωρο και να έχει μεγαλύτερη διάρκεια», σημειώνει ο επιστήμονας υδροκλιματολογίας Πέρε Κιντάνα Σεγί από το Αστεροσκοπείο του Έμπρε στην Ισπανία.

Πιο συχνά πλέον τα ακραία φαινόμενα

Τα αρχεία αποκαλύπτουν επίσης ότι τα ακραία φαινόμενα είναι πλέον συχνότερα από ότι πριν έναν αιώνα: «Παλιά, είχαμε κάποια ακραία φαινόμενα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το κλίμα τότε είναι ίδιο με το σημερινό. Αυτό είναι κάτι που ακούς από ανθρώπους, όπως ο πατέρας μου: “Ναι αυτό ήταν κάτι που συνέβαινε και παλιά!”. Ναι παλιά συνέβαινε κάθε 25 χρόνια. Τώρα συμβαίνει κάθε 5 χρόνια» εξηγεί ο Πέρε Κιντάνα Σεγί.

Η ειδική σε θέματα κλίματος Μανόλα Μπρουνέτ προσπαθεί να βρει και να συλλέξει ιστορικά μετεωρολογικά δεδομένα, κάτι που είναι εύκολο στην Ευρώπη, αλλά όχι και οπουδήποτε αλλού: «Στις αφρικανικές χώρες, τη Νότια Αμερική, την Νοτιοανατολική Ασία και τον Ειρηνικό Ωκεανό για να αναφέρουμε μερικές περιοχές, ακόμη και οι τωρινές πληροφορίες δεν φτάνουν σε πραγματικό χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι για ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη, έχουμε έλλειψη δεδομένων που θα μας επέτρεπαν να εφαρμόσουμε στρατηγικές προσαρμογής στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, που ήδη αντιμετωπίζουμε».

Η κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο του Νταβός

Πηγή: Copernicus, Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής

Advertisements

Related Posts

Τα πιο γραφικά χωριά της Ευρώπης
Τα πιο γραφικά χωριά της Ευρώπης
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Η Γαλάζια Λίμνη της Ισλανδίας
Η Γαλάζια Λίμνη της Ισλανδίας
Η απόκοσμη ομορφιά της Ισλανδίας από ψηλά
Η απόκοσμη ομορφιά της Ισλανδίας από ψηλά
Αρέσει σε %d bloggers: