Πρωτιά για το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Πρωτιά για το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Πρωτιά για το Πανεπιστήμιο Κρήτης: Πρώτο ανάμεσα στα ελληνικά πανεπιστήμια κατατάσσεται το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε νέα διεθνή αξιολόγηση, το πανεπιστήμιο της Βαγδάτης όμως πάνω από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Μπορεί οκτώ ελληνικά πανεπιστήμια να κατάφεραν φέτος να μπουν στη λίστα της Παγκόσμιας Ακαδημαϊκής Κατάταξης, ωστόσο οι θέσεις τις οποίες «κατέκτησαν» είναι το λιγότερο απογοητευτικές, ξεκινώντας από την 351η θέση και φτάνοντας μέχρι και κάτω από την χιλιοστή.

Καλά τα πήγε το νεοεισαχθέν πανεπιστήμιο της Βαγδάτης

Ειδικότερα, στη λίστα της Παγκόσμιας Ακαδημαϊκής Κατάταξης για το 2019, που αξιολογούνται από ένα από τα σημαντικότερα συστήματα κατάταξης πανεπιστημίων, το Times Higher Education World University Rankings (THE) βρέθηκαν οκτώ ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς φέτος κατάφερε να συμπεριληφθεί και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στη θέση… 1001+, χαμηλότερα και από το επίσης νεοεισαχθέν πανεπιστήμιο της Βαγδάτης.

Θέλει δουλίτσα ακόμα η ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση

Συνολικά, στην κατάταξη περιλαμβάνονται τα 1.258 καλύτερα ακαδημαϊκά ιδρύματα παγκοσμίως και εκπροσωπούνται 86 χώρες, οι 25 από τις οποίες έχουν τουλάχιστον ένα πανεπιστήμιο μέσα στα κορυφαία 200. Οι θέσεις που κατακτούν τα ελληνικά πανεπιστήμια ωστόσο είναι ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί στην εγχώρια τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία θέλει ακόμα αρκετή δουλειά μέχρι να φτάσει στο σημείο να μπορεί να ανταγωνιστεί με καλύτερες αξιώσεις τα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού.

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης υπολογίζονται σύμφωνα με 13 δείκτες απόδοσης, που αφορούν κυρίως κριτήρια γύρω από την έρευνα, τη διδασκαλία, την επιρροή της έρευνας, την εισροή εσόδων από την βιομηχανία, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τη διεθνή απήχηση.

Πρωτιά για το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Πρώτο ανάμεσα στα ελληνικά πανεπιστήμια κατατάσσεται το Πανεπιστήμιο Κρήτης, διατηρώντας την θέση κατάταξης 351-400, που είχε και το 2018, και ακολουθεί το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας, το οποίο διατηρεί τη θέση 501-600 και ανέρχεται από την πέμπτη στην δεύτερη θέση.

Στην τρίτη θέση μεταξύ των ελληνικών ιδρυμάτων ανεβαίνει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και παγκοσμίως κατέχει την θέση κατάταξης 601-800, ενώ ακολουθεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στη θέση 601-800, υποχωρώντας ωστόσο, από την δεύτερη θέση που βρισκόταν πέρσι, στην 4η για το 2019.

Στην θέση από την πέρσι, έπεσε και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο στην παγκόσμια κατάταξη διατηρεί τη θέση 601-800. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων βρίσκεται στην 6η θέση (από την τέταρτη), ενώ υποχώρησε και στην παγκόσμια κατάταξη από τη θέση 501-600 στην 601-800. Το Πανεπιστήμιο Πάτρας έπεσε από τη θέση 601-800 της διεθνούς κατάταξης στην 801-1000.

Τα δέκα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου

Σύμφωνα με την κατάταξη του «THE» στα δέκα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου εναλλάσσονται αυτά της Βρετανίας και των ΗΠΑ, με δύο βρετανικά πανεπιστήμια να κατέχουν για άλλη μία χρονιά τις κορυφαίες θέσεις. Πρόκειται για το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην πρώτη θέση και το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στην δεύτερη.

Ακολουθούν τα αμερικανικά πανεπιστήμια Stanford (3η θέση), Massachusetts Institute of Technology (4η), California Institute of Technology (5η), Harvard (6η), Princeton (7η), Yale (8η), Imperial College του Λονδίνου (9η) και το πανεπιστήμιο του Σικάγο (10η).

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά φέτος στην κατάταξη συμπεριλαμβάνεται ένα ιρακινό πανεπιστήμιο, ως ένα από τα 1.000 κορυφαία στον κόσμο. Το πανεπιστήμιο της Βαγδάτης κατέχει στην κατάταξη του 2019 την θέση 800-1000 και εμφανίζεται ιδιαίτερα επιτυχημένο στα κριτήρια αξιολόγησης που αφορούν την επιρροή της έρευνας και την διεθνή ερευνητική συνεργασία.

Διεθνή διάκριση για το Πανεπιστήμιο Κρήτης!!!

Advertisements
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Στην Formula 1 θέλουν να κολλήσουν κορονοϊό
Στην Formula 1 θέλουν να κολλήσουν κορονοϊό
Μηχανήματα υποστήριξης αναπνοής από Mercedes
Μηχανήματα υποστήριξης αναπνοής από Mercedes
Απίστευτη καταγγελία για την Cosmote
Απίστευτη καταγγελία για την Cosmote
Αρέσει σε %d bloggers: