Η μεγαλύτερη πρόκληση της γενιάς μας

Η μεγαλύτερη πρόκληση της γενιάς μας

Η μεγαλύτερη πρόκληση της γενιάς μας: Η μεγαλύτερη πρόκληση της γενιάς μας είναι η ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών!!!

Η θερμοκρασία στα ύψη των ωκεανών είναι η “μεγαλύτερη κρυφή πρόκληση της γενιάς μας”, που επηρεάζει τα θαλάσσια είδη, συρρικνώνει τις αλιευτικές ζώνες και μεταδίδει ασθένειες στον άνθρωπο, σύμφωνα με την πιο ολοκληρωμένη ανάλυση που έχει έως τώρα γίνει σχετικά με το φαινόμενο.

Οι ωκεανοί έχουν ήδη απορροφήσει ένα τεράστιο ποσό θερμότητας λόγω της κλιμάκωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που επηρεάζουν όλα τα θαλάσσια είδη, από τους μικροοργανισμούς ως τις φάλαινες, σύμφωνα με την έκθεση 80 επιστημόνων από 12 χώρες για την Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN).

Οι ριζικές αλλαγές που συντελούνται στους ωκεανούς αρχίζουν να επηρεάζουν τους ανθρώπους, αναφέρει η έκθεση. “Λόγω του φαινομένου ντόμινο, βασικοί ανθρώπινοι τομείς βρίσκονται σε κίνδυνο, ιδιαίτερα αυτός της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας, τη διαχείρισης παράκτιων κινδύνων, της υγείας και του παράκτιου τουρισμό”, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της γενιάς μας; Η μεγαλύτερη πρόκληση της γενιάς μας είναι η ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών!!!

Ο Dan Laffoley, σύμβουλος του IUCN θαλάσσιων και ένας από τους κύριους συντάκτες της έκθεσης, δήλωσε: “Αυτό που βλέπουμε τώρα, προχωρά πολύ πιο μπροστά από ό,τι μπορούμε να αντιμετωπίσει. Οι συνολικές προοπτικές είναι αρκετά ζοφερές”.

Η κλίμακα της αύξησης της θερμοκρασίας στον ωκεανό, η οποία καλύπτει περίπου το 70% του πλανήτη, είναι “πραγματικά συγκλονιστική”, αναφέρει η έκθεση. Τα ανώτερα. λίγα μέτρα των ωκεανών έχουν θερμανθεί κατά περίπου 0.13C μέσα σε μια δεκαετία από την αρχή του 20ου αιώνα, με τη αύξηση αυτή να αναμένεται να φθάσει τους 1-4 βαθμούς μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα.

Ο ωκεανός έχει απορροφήσει περισσότερο από το 90% της επιπλέον θερμότητας που δημιουργείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Αν το ίδιο ποσό θερμότητας που έχει εγκλωβιστεί στα ανώτερα 2 χιλιόμετρα του ωκεανού είχε διοχετευτεί στην ατμόσφαιρα, η επιφάνεια της Γης θα θερμαινόταν από μια καταστροφική αύξηση θερμοκρασίας κατά 36 βαθμούς Κελσίου, αντί για 1 βαθμό τον τελευταίο αιώνα.

Σε κάποιο σημείο, η έκθεση αναφέρει πως τα νερά του πλανήτη θα μπορούσαν να “ξεκλειδώσουν” από το βυθό της θάλασσας, τα δισεκατομμύρια των τόνων κατεψυγμένου μεθανίου, ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου, και να “ψήσουν” την επιφάνεια του πλανήτη. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και αν οι εκπομπές μειωθούν δραστικά, λόγω του χρόνου που μεσολαβεί μεταξύ της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου και των ορατών συνεπειών της!!!

Η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί ήδη μεγάλες αλλαγές:
ψάρια, θαλασσοπούλια, θαλάσσιες χελώνες, μέδουσες και άλλα είδη να αλλάζουν συμπεριφορά και βιότοπους. Τα θαλάσσια είδη κατευθύνονται στους πιο δροσερούς πόλους, μακριά από τον ισημερινό, σε ένα ποσοστό που είναι μέχρι και πέντε φορές ταχύτερος σε σχέση με των ειδών της ξηράς.

Η αύξηση της θερμοκρασίας έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις πάνω στα δομικά στοιχεία ζωής στις θάλασσες, όπως το φυτοπλαγκτόν, το ζωοπλαγκτόν και τα κριλ και οι αλλαγές στην αφθονία και την αναπαραγωγή τους έχουν επιπτώσεις στην τροφική αλυσίδα.

Καθώς οι ωκεανοί συνεχίζουν να θερμαίνονται, η ανθρωπότητα θα έρθει αντιμέτωπη και με ασθένειες. Η έκθεση της IUCN συμπέρανε πως πληθαίνουν οι ενδείξεις για το βακτηρίδιο Vibrio, που μπορεί να προκαλέσει χολέρα, και επιβλαβή είδη φυκιών που μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Οι άνθρωποι επηρεάζονται επίσης από πιο σοβαρούς, αν όχι περισσότερους τυφώνες, λόγω της επιπλέον ενέργειας στον ωκεανό και την ατμόσφαιρα.

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, οι οποίοι υποστηρίζουν περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου των θαλάσσιων ειδών, πάσχουν από επεισόδια λεύκανσης που έχουν καταγραφεί τρεις φορές τα τελευταία 30 χρόνια. Αυτή η λεύκανση συμβαίνει όταν παρατεταμένα υψηλές θερμοκρασίες κάνουν τα κοράλλια να απελάσουν τη συμβιωτική άλγη τους, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν. Την ίδια ώρα, η όξυνση των ωκεανών καθώς, αυξάνεται η απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακααυξάνει την οξύτητα του νερού, καθιστώντας πιο δύσκολο για πλάσματα, όπως τα καβούρια, οι γαρίδες και τα μύδια να σχηματίσουν τα όστρακά τους από ανθρακικό ασβέστιο.

Η έκθεση της IUCN συνιστά επέκταση των περιοχών προστασίας του ωκεανού και, πάνω απ ‘όλα, μείωση της ποσότητας αερίων διοχετεύονται στην ατμόσφαιρα και παγιδεύουν τη θερμότητα. “Ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουμε την πλούσια ποικιλία της θαλάσσιας ζωής, και την προστασίας και των πόρων που μας παρέχεται από τους ωκεανούς, είναι να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου γρήγορα και ουσιαστικά”, δήλωσε η Inger Andersen, γενική διευθύντρια της IUCN.

Οι εκπομπές CO2 τρώνε τα θαλάσσια ζώα

Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών

Με πληροφορίες από Guardian

Advertisements
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Βαθιά το χέρι στην τσέπη για τον Φερστάπεν
Βαθιά το χέρι στην τσέπη για τον Φερστάπεν
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Συνδέεται με τον καρκίνο η πετρελαιοκίνηση
Συνδέεται με τον καρκίνο η πετρελαιοκίνηση;
Η ΕΕ μπλοκάρει τα ντιζελοκίνητα οχήματα
Η ΕΕ μπλοκάρει τα ντιζελοκίνητα οχήματα
Αρέσει σε %d bloggers: