Η αλήθεια για τον Νέμο: Η αλήθεια πίσω από τον αγαπημένο ήρωα και η σκληρή πραγματικότητα για τον… “Νέμο”

Έγινε διάσημο χάρη στη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία κινουμένων σχεδίων «Ψάχνοντας τον Νέμο». Πολλοί νόμισαν πως πρόκειται για χρυσόψαρο, αλλά έκαναν λάθος. Πρόκειται για το τροπικό ψάρι που είναι γνωστό με το όνομα ψάρι-κλόουν (εξαιτίας των χρωμάτων του) και δυστυχώς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών.

Το ψάρι-κλόουν ή ψάρι κλόουν της ανεμώνης (Clown Anemonefish) αναγνωρίζεται από το πορτοκαλί του χρώμα, με τις τρεις λευκές ράβδους, μία στο κεφάλι, μία στη μέση και μία στην ουρά, οι οποίες έχουν μαύρο περίγραμμα.

Φτάνει τα 8 εκατοστά σε μήκος και τρέφεται με φύκη και ζωοπλαγκτόν.

Milne Bay, Papua New Guinea; Clown Anemonefish (Amphiprion percula), to 9 cm (3 ½ in.), live in 3 anemone species to 15 meters, found in New Guinea, Solomon Islands, Great Barrier Reef to Vanuatu photo credits: matthewmeierphoto.com

Το συγκεκριμένο είδος ζει στα πλοκάμια δυο ειδών θαλάσσιων ανεμώνων. Τα πλοκάμια της ανεμώνης σκοτώνουν τα άλλα ψάρια μόνο με την αφή, αλλά το ψάρι-κλόουν εκκρίνει ένα ειδικό υγρό που το προστατεύει από τα τσιμπήματα της ανεμώνης. Οι ανεμώνες προστατεύουν τα ψάρια κλόουν από τους περισσότερους εχθρούς τους και το ψάρι κλόουν με τη σειρά του βοηθά στον καθαρισμό της ανεμώνης, δηλαδή τρώει τα υπολείμματα των τροφών που δεν χώνεψε εκείνη, ενώ επίσης προσελκύει άλλα ψάρια – θηρευτές που στο τέλος καταλήγουν βορά της ανεμώνης.

Η αλματώδης αύξηση των ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα που απορροφούν πλέον οι ωκεανοί αυξάνουν την οξύτητά τους προκαλώντας πλήθος προβλημάτων στη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα.

Ανάμεσα στα θύματα είναι και το ψάρι-κλόουν. καθώς ερευνητές στην Μ.Βρετανία διαπίστωσαν ότι η αυξημένη οξύτητα των υδάτων καταστρέφει την ακοή του. Έτσι το ψάρι αδυνατεί να αντιληφθεί τις απειλές για την ζωή του και μένει εκτεθειμένο σε διαφόρους κινδύνους κυρίως από τους θηρευτές.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η αυξημένη οξύτητα προκαλεί γενικά στα ψάρια προβλήματα στην όσφρηση αλλά και στην αναπαραγωγική διαδικασία. Οι ειδικοί φοβούνται ότι με αυτά τα δεδομένα το γεγονός ότι το ψάρι-κλόουν έχει ένα επιπλέον πρόβλημα στα αισθητήρια όργανα σύντομα θα το οδηγήσει στη λίστα των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση.

Οι εκπομπές CO2 τρώνε τα θαλάσσια ζώα

Advertisements

Related Posts

Σπίτια με εξωπραγματικό design
Σπίτια με εξωπραγματικό design
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Η πιο ερωτική χώρα παγκοσμίως
Η πιο ερωτική χώρα παγκοσμίως
Η Κρήτη από το διάστημα ανάποδα
Η Κρήτη από το διάστημα ανάποδα
Αρέσει σε %d bloggers: