Τα ρομπότ θα έχουν εργασιακά δικαιώματα

Τα ρομπότ θα έχουν εργασιακά δικαιώματα;

Τα ρομπότ θα έχουν εργασιακά δικαιώματα; Με την εξέλιξη των ρομπότ και της τεχνητής νοημοσύνης και την διείσδυση τους στην εργασία θα πρέπει να αλλάξει και το νομικό πλαίσιο…

Καθώς η τεχνολογική εξέλιξη είναι αλματώδης και στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, καιρός είναι να σκεφθούμε τα νομικά ζητήματα που ανακύπτουν από την ένταξη των ρομπότ στην αγορά εργασίας.

Εντός της δεκαετίας -το αργότερο- θα χρειαστούμε ένα εντελώς καινούργιο πλαίσιο νόμων που θα αφορά τα δικαιώματα των ενταγμένων στην παραγωγή και στις υπηρεσίες μηχανών, γράφει στο CNBC ο Αντριου Τζέι Σέρμαν.

Και αυτό διότι το (μυθιστορηματικό, κάποτε) μέλλον έγινε κιόλας… παρελθόν: έως το 2025 τα νοήμονα μηχανήματα θα εκτελούν τις μισές από τις εργασίες του ανθρώπου, κάτι που σημαίνει ότι τα εργαζόμενα ρομπότ πρέπει να διέπονται από νόμους όπως ακριβώς και οι εργαζόμενοι άνθρωποι.

Μάλιστα δεκάδες αμερικανικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών αλλά και βιομηχανίες (όπως οι DHL, Google, Panasonic, κ.ά.) έχουν ήδη εντάξει στο εργατικό δυναμικό τους τέτοια έξυπνα μηχανήματα.

Σκεφθείτε, γράφει ο Σέρμαν, ότι είναι θέμα χρόνου τα ρομπότ να νιώσουν την ανθρώπινη αντιπάθεια ή έχθρα που τώρα την αντιμετωπίζουν μεν, χωρίς να την αντιλαμβάνονται δε.

Ε, κάποτε, πολύ σύντομα δηλαδή, θα την αντιλαμβάνονται. Και οι όποιες επιθετικές κατά του μηχανήματος ανθρώπινες πράξεις, οι οποίες σήμερα δεν έχουν καμία νομική συνέπεια, τότε θα έχουν, αφού τα μηχανήματα θα έχουν αποκτήσει προστατευόμενα από την εργατική νομοθεσία δικαιώματα.

Και τι θα γίνει όμως αν το ρομπότ κάψει… φλάντζα;

Πέρα όμως από τους κανόνες που θα δίνουν και θα προστατεύουν τα δικαιώματα των ρομπότ υπάρχει και μια άλλη όψη του ίδιου ζητήματος. Το πως δηλαδή θα γίνεται το αντίστροφο. Δηλαδή, πως θα προστατεύονται και οι άνθρωποι από τα ρομπότ στον ίδιο χώρο εργασίας;

Τι θα γίνει δηλαδή αν το ρομπότ χαλάσει και αρχίζει να παρουσιάζει “παραβατική” συμπεριφορά;

Και το θέμα είναι ότι η κοινωνία μας ακόμα δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε αυτό το επίπεδο ώστε να μπορεί να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις και λύσεις σε τέτοια προβλήματα.

Εδώ δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να τα βρούμε εμείς, οι άνθρωποι, μεταξύ μας στους εργασιακούς χώρους, θα μπορέσουμε να τα βρούμε με τα ρομπότ ή αυτά μαζί μας; Και κάπως έτσι βέβαια κάποιες ταινίες επιστημονικής φαντασίας, πχ Terminator, αρχίζουν να μην φαντάζουν και τόσο… μακρινές!!!

Αν η κοινωνία μας επιθυμεί την ειρηνική συνεργασία και την αρμονική συμβίωση των ανθρώπων και των ρομπότ, πρέπει αμέσως να αναλάβει δράση αναμορφώνοντας το νομικό πλαίσιο της εργασίας, λέει ο Σέρμαν. Αυτή η αναμόρφωση δεν είναι υπόθεση του μέλλοντος, αλλά επιτακτική ανάγκη του παρόντος.

Η δύσκολη συμβίωση ρομπότ-εργαζομένων

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Άγνωστες ιστορίες για πολύ γνωστά brand names
Άγνωστες ιστορίες για πολύ γνωστά brand names
Δεν ξέρουν ότι Instagram και WhatsApp είναι του Facebook
Δεν ξέρουν ότι Instagram και WhatsApp είναι του Facebook
Το soundtrack του Last Christmas
Το soundtrack του Last Christmas
Αρέσει σε %d bloggers: