Ποια επαγγέλματα δεν θα χάσουν ποτέ από τα ρομπότ

Ποια επαγγέλματα δεν θα χάσουν ποτέ από τα ρομπότ;

Ποια επαγγέλματα δεν θα χάσουν ποτέ από τα ρομπότ; Δείτε μερικά από τα επαγγέλματα που δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο αντικατάστασης τους από robot…

Οι μηχανικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι γιατροί και οι οδοντίατροι είναι μερικά από τα επαγγέλματα εκείνα που κινδυνεύουν λιγότερο να αντικατασταθούν από τα ρομπότ στο μέλλον, όταν ο πλανήτης – και δη οι χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου – εισέλθει επισήμως στην εποχή της «αυτοματοποίησης».

Όπως αναφέρει σε νέο δημοσίευμά του το Bloomberg, επικαλούμενο δηλώσεις του Andy Haldane, επικεφαλής οικονομολόγου της Τράπεζας της Αγγλίας (Βank of England), υπάρχουν κάποια επαγγέλματα τα οποία δεν θα απειληθούν ποτέ από την μαζική είσοδο των ρομπότ στην παραγωγική διαδικασία.

Πρόκειται για επαγγέλματα τα οποία χαρακτηρίζονται «υψηλού δημιουργικού και τεχνικού περιεχομένου».

Τα σχόλια του επικεφαλής οικονομολόγου της Bank of England δεν διατυπώνονται τυχαία, αλλά την ώρα που μπαράζ μελετών προειδοποιεί για απώλειες εκατομμυρίων θέσεων εργασίας παγκοσμίως, λόγω της μετάβασης του πλανήτη – και δη της παγκόσμιας οικονομίας – στην εποχή της αυτοματοποίησης.

Οι εν λόγω έρευνες κάνουν λόγο για απώλειες 80 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας μόνο στις ΗΠΑ, καθώς και για περικοπές 15 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στη Μεγάλη Βρετανία, λόγω της επικείμενης εισβολής των ρομπότ.

Σύμφωνα με τον Haldane, σήμερα η Μεγάλη Βρετανία είναι κατά 20 φορές πλουσιότερη από ότι ήταν το 1850, κάτι το οποίο, όπως εξήγησε, οφείλεται σε ποσοστό 90% στη βελτίωση της παραγωγικότητας.

Σχετικές μελέτες της Bank of England επιβεβαιώνουν πως οι μηχανικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι γιατροί και οι οδοντίατροι δεν μπορούν να αντικατασταθούν από την εργασία που μπορούν να παράσχουν ρομπότ, γιατί είναι επαγγέλματα που δεν μπορούν να αυτοματοποιηθούν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα των εν λόγω ερευνών, για τους μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών η πιθανότητα μετάβασης στην εποχή της αυτοματοποίησης δεν ξεπερνά το 1%, ενώ για τους γιατρούς και τους οδοντιάτρους η ίδια πιθανότητα διαμορφώνεται μόλις στο 2%.

«Πρόκειται για επαγγέλματα εξαιρετικά δημιουργικά», σχολιάζει ο Βρετανός οικονομολόγος για να προσθέσει πως «τέτοιου είδους επαγγέλματα δεν μπορούν να απειληθούν από κανέναν».

Τα επαγγέλματα που θα εξαφανιστούν έως το 2026

Advertisements

Related Posts

Ζημιές για την Airbus το 2019
Ζημιές για την Airbus το 2019
Νέο χαράτσι από τις ΗΠΑ στην Airbus
Νέο χαράτσι από τις ΗΠΑ στην Airbus
Το έξυπνο δαχτυλίδι για pc και κάρτες
Το έξυπνο δαχτυλίδι για pc και κάρτες
Το δαχτυλίδι που σώζει ζωές
Το δαχτυλίδι που σώζει ζωές
Αρέσει σε %d bloggers: