Το μεγάλο χακάρισμα της πολιτικής

Το μεγάλο χακάρισμα της πολιτικής

Το μεγάλο χακάρισμα της πολιτικής: Πως οι κολοσσοί των social media μας κλέβουν καθημερινά την ζωή και την ελευθερία μας;

Πριν από λίγες ημέρες έκανε πρεμιέρα στο Netflix ένα ντοκιμαντέρ που όλοι όσοι χρησιμοποιούν social media και κυρίως το facebook πρέπει οπωσδήποτε να δουν. Το όνομα αυτού… “The Great Hack” και το αντικείμενο που πραγματεύεται είναι το μεγάλο σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων στο Facebook, γνωστό και ως σκάνδαλο Cambridge Analytica.

Σ’ αυτό το σημείο να θυμίσουμε ότι η Cambridge Analytica είναι μία εταιρεία που ιδρύθηκε το 2013, με ειδίκευση στην ανάλυση δεδομένων για πολιτικούς σκοπούς, χτίζοντας ένα ψυχογραφικό προφίλ των χρηστών.

Πρακτικά αυτό που έκανε η CA ήταν ότι απλά συνέλεγε δεδομένα από διάφορες πηγές, αναλύοντάς τα, για να προβλέψει την πρόθεση ψήφου των χρηστών. Αυτό ήταν βέβαια το πρώτο και αναγκαίο στάδιο, καθότι το βρόμικο παιχνίδι της εταιρίας με έδρα την Μεγάλη Βρετανία συνέχιζε σε ακόμα πιο σκοτεινά μονοπάτια της ενημέρωσης. Ή μάλλον της παραπληροφόρησης και απόλυτης προπαγάνδας αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και της χυδαίας προπαγάνδας.

Έχοντας στους σκληρούς δίσκους της περισσότερες από 5000 πληροφορίες για κάθε… ψηφοφόρο, ήταν πολύ εύκολο στην συνέχεια με στοχευμένη διαφήμιση να του “πασάρει” τα κατάλληλα fake news ώστε εκμεταλλευόμενη το θυμικό του να καταφέρει να τον κάνει να αλλάξει την προτίμηση του και έτσι να καταλήξει στους εκλεκτούς της Cambridge Analytica, στην προκειμένη περίπτωση τον… Donald Trump αλλά και το… Brexit!!!

Έτσι λοιπόν η Cambridge Analytica έπαιξε σημαντικό ρόλο στις προεκλογικές καμπάνιες των Donald Trump, Ted Cruz και Ben Carson. Το Facebook ανακάλυψε στα τέλη του 2015 πως η Cambridge Analytica είχε πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα περισσότερων από 50 εκατομμυρίων χρηστών, ουσιαστικά χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Μάλιστα, ζητήθηκε από το Facebook να καταστραφούν αυτά τα δεδομένα, κάτι για το οποίο η Cambridge Analytica καθησύχασε άπαντες, με την εταιρεία του Zuckerberg να σταματά να ασχολείται με το θέμα.

Έπειτα από τρία χρόνια, αναφορές του The Guardian και των New York Times απέδειξαν ότι η Cambridge Analytica διατήρησε τα δεδομένα, χρησιμοποιώντας τα υπέρ της προεκλογικής καμπάνιας του Donald Trump και βοηθώντας σημαντικά στην εκλογή του.

Σε όλο αυτό, το Facebook προσποιούνταν πως δεν συμβαίνει απολύτως τίποτα. Εκτός από αυτό, ήταν υπεύθυνο και για τη διαρροή των αριθμών τηλεφώνων των χρηστών, οι οποίοι έπρεπε να τους στείλουν στο Facebook για λόγους ασφαλείας.

Όλα τα παραπάνω, πέρα από αντιδεοντολογικές και ασφαλώς παράνομες ενέργειες, ήταν και πολύ σοβαρές αποτυχίες της ίδιας της πλατφόρμας.

To «The Great Hack»…ένα ντοκιμαντέρ του Νetflix που έρχεται να επιβεβαιώσει όσους πιστεύουν ότι είναι παγιδευμένoι στο διαδικτυακό περιβάλλον που μας επιβάλλουν οι κολοσσοί των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με την βοήθεια των εταιριών big data

Τις έννοιες υπονόμευσης της ατομικής ελευθερίας και απειλής της δημοκρατικής κοινωνίας πραγματεύεται το ντοκιμαντέρ, που με αφορμή το σκάνδαλο της Cambridge Analytica εξηγεί πώς μέσα από δομές εξόρυξης δεδομένων και αλγορίθμους ο διαχωρισμός ανάμεσα σε ιδιωτική και δημόσια σφαίρα μοιάζει με θολό τοπίο.

«Πώς μπορεί να μας εντοπίσει ένας αλγόριθμος; Εάν γινόταν αυτό αντιληπτό, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να καταλάβουν πόσο ευάλωτοι είναι και πως τίποτα που αφορά την προσωπική τους ζωή δεν προστατεύεται», εξηγεί ο σκηνοθέτης Κάριμ Άμερ ο οποίος δημιούργησε την ταινία με την Τζεχάν Νουχαΐμ.

Το μεγάλο χακάρισμα ή αλλιώς πως οι κολοσσοί των social media μας κλέβουν καθημερινά την ζωή και την ελευθερία μας!!!

Η ταινία, που περιγράφεται από τα ξένα μέσα ως περιεκτική και συνάμα διεισδυτική, προβάλλει το σκάνδαλο που συγκλόνισε όλο τον κόσμο δύο χρόνια μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία, ενώ δίνει τροφή για έντονο σχολιασμό και προβληματισμό αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο συλλέγονται δεδομένα χρηστών, σε βαθμό που η ιδιωτικότητα χάνει απόλυτα την ουσία της καθώς ακυρώνεται από την έκθεση προσωπικών στοιχείων.

Εν κατακλείδι το ντοκιμαντέρ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι πολίτες φτάνουν στο σημείο να ελέγχονται απόλυτα από κυβερνήσεις και πολυεθνικές, με τη Δημοκρατία να τίθεται έτσι σε ένα πλαίσιο έντονης αμφιβολίας και αμφισβήτησης…

Τεράστιο πρόστιμο $5 δισ. στο Facebook

Advertisements

Related Posts

Χαμός με τις επιθέσεις DDoS στο τέλος του 2019
Χαμός με τις επιθέσεις DDoS στο τέλος του 2019
“Εγκλωβισμένα” στο διαδίκτυο τα σημερινά παιδιά
“Εγκλωβισμένα” στο διαδίκτυο τα σημερινά παιδιά
Παιδιά στα social media σε μη επιτρεπτή ηλικία
Παιδιά στα social media σε μη επιτρεπτή ηλικία
Τι είναι πάλι το κβαντικό Internet
Τι είναι πάλι το κβαντικό Internet;
Αρέσει σε %d bloggers: