Το Facebook κάνει μαύρη προπαγάνδα

Το Facebook κάνει μαύρη προπαγάνδα

Το Facebook κάνει μαύρη προπαγάνδα: Το facebook παραδέχτηκε ότι “φύτευε” στοιχεία κατά του Σορός για να καλύψει τις αρνητικές κριτικές…

Το Facebook παραδέχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ότι είχε ζητήσει από την εταιρεία συγκέντρωσης δεδομένων για πολιτικούς αντιπάλους “Definers Public Affairs” να ψάξει στοιχεία για τις οικονομικές και επενδυτικές δραστηριότητες του μεγαλοεπενδυτή George Soros, μετά την κριτική που είχε ασκήσει ο ουγγρικής καταγωγής δισεκατομμυριούχος και φιλάνθρωπος στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αποκαλώντας το “απειλή για την κοινωνία”.

“Δεν είχαμε ακούσει ανάλογη κριτική από εκείνον στο παρελθόν και θέλαμε να μάθουμε εάν αυτή συνδέεται με κάποιο οικονομικό κίνητρο”, έγραψε ο απερχόμενος επικεφαλής του τομέα Επικοινωνίας του Facebook, Elliot Schrage, στο blog του μέσου.

Πρόσθεσε δε ότι, κατ’ εντολήν του Facebook, η Definers ερεύνησε ομάδες που συνδέονται με την καμπάνια “Ελευθερία από το Facebook”, διαπιστώνοντας ότι ο Soros χρηματοδοτούσε πολλά μέλη της. Η Definers στη συνέχεια διέρρευσε τις σχετικές πληροφορίες στα media, για να αποδείξει ότι “δεν επρόκειτο απλώς για ένα αγνό κίνημα βάσης”.

Η παραδοχή, την παραμονή της Ημέρας των Ευχαριστιών, επιβεβαιώνει στοιχεία έρευνας των New York Times που περιέγραφε πώς ο κολοσσός των social media προσέλαβε την εταιρεία συγκέντρωσης δεδομένων για αντιπάλους προκειμένου να αντιμετωπίσει την κριτική που δεχόταν για τον ρόλο του στη διασπορά ρωσικής παραπληροφόρησης και στην έκθεση των χρηστών του σε πολιτικά στοχευμένες διαφημίσεις της εταιρείας Cambridge Analytica.

Το ίδρυμα Open Society του Σόρος άσκησε δριμεία κριτική στις τακτικές του Facebook, που περιελάμβαναν μεταξύ άλλων τη δημοσίευση επικριτικών άρθρων για όσους ασκούσαν κριτική στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως μέσω του συντηρητικού ενημερωτικού ιστότοπου NTK.

Τα ανώτατα στελέχη του Facebook βρίσκονται πλέον ξανά σε μια γνώριμη γι’ αυτούς θέση – να προσπαθούν να υπερασπιστούν το πώς χειρίζονται τον τεράστιο όγκο δεδομένων που διαθέτουν και ο οποίος έχει γίνει όπλο στα χέρια άλλων εταιρειών για τον επηρεασμό εκατομμυρίων ψηφοφόρων.

Οι NYT αναφέρουν ότι το Facebook γνώριζε ήδη από την άνοιξη του 2016, πολύ πριν αποκαλύψει στοιχεία, ότι Ρώσοι χάκερ χρησιμοποιούσαν την πλατφόρμα του για να επηρεάσουν την έκβαση των αμερικανικών προεδρικών εκλογών εκείνης της χρονιάς, με τον CEO Mark Zuckerberg και την COO Sheryl Sandberg να αποφασίζουν συνειδητά να υποβαθμίσουν τις ανησυχίες για την ρωσική δραστηριότητα.

Όταν το Facebook αποκάλυψε τελικώς, το φθινόπωρο του 2017, ότι μια πολιτική επιχείρηση του Κρεμλίνου κατάφερε να φθάσει σε 150 εκατ. χρήστες με αναρτήσεις παραπληροφόρησης στον δρόμο προς τις εκλογές, η εταιρεία άρχισε ταυτόχρονα μια εντατική εκστρατεία lobbying και δημοσίων σχέσεων για να ελαχιστοποιήσει την κριτική που δεχόταν. Μέρος της καμπάνιας ήταν και η πρόσληψη της Definers.

Οι Zuckerberg και Sandberg αρνήθηκαν την περασμένη εβδομάδα ότι γνώριζαν για την πρόσληψη της εταιρείας, που έχει την έδρα της στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Η Definers, επισήμως εταιρεία δημοσίων σχέσεων, καθοδηγείται από βετεράνους της πολιτικής και έχει εργαστεί για Ρεπουμπλικανούς κοινοβουλευτικούς, όπως ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ Μιτ Ρόμνεϊ και ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο.

Μέρος της δουλειάς της ήταν γνωστό στα μέσα ενημέρωσης, μετά την πρόσληψή της από το FB για παροχή συμβουλών και διοργάνωση εκδηλώσεων, μολονότι η έκταση αυτής της δουλειάς – μεταξύ άλλων η χρήση φιλικού site για την ανάρτηση αρνητικών δημοσιευμάτων για αντιπάλους ή κριτικούς του πελάτη – δεν είχε γίνει κατανοητή. Μετά το δημοσίευμα των NYT, το Facebook διέκοψε τη συνεργασία του με την Definers.

Ο Schrage, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη την Τετάρτη για τις δραστηριότητες που κλήθηκε να διεκπεραιώσει η Definers, δήλωσε ότι η εταιρεία χρησιμοποιήθηκε και για να διεξαχθούν έρευνες κατά ανταγωνιστών του Facebook.

Η πλέον σκληρή κριτική μετά το άρθρο των NYT έχει ασκηθεί σχετικά με την καμπάνια της Definers κατά του Σόρος, συχνού στόχου αντισημιτικών εκστρατειών στις οποίες ο δισεκατομμυριούχος βρίσκεται στο επίκεντρο θεωριών συνωμοσίας, όπως εκείνη κατά την οποία φέρεται να έχει οργανώσει το καραβάνι μεταναστών που πλησιάζει τα σύνορα των ΗΠΑ.

“Όσο αθώα και αν προσπαθήσει κανείς να το παρουσιάσει, η προσπάθεια να αφεθεί χώρος για θεωρίες περί Eβραίων που κινούν τα νήματα ήταν σκόπιμη”, έγραψε ο Rashad Robinson, πρόεδρος της Color of Change, σε επιστολή του προς τους Zuckerberg και Sandberg, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας.

Η Definers διέρρευσε πληροφορίες ότι ο Σόρος είναι ο χρηματοδότης πίσω από την Color of Change, οργάνωση υπεράσπισης δικαιωμάτων της κοινωνίας των πολιτών και μέλους της συμμαχίας “Freedom From Facebook”, σύμφωνα με το άρθρο των Times.

Η συγκεκριμένη προσέγγιση, την οποία το Facebook υπερασπίστηκε ως έρευνα σε δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες, είχε έναν βαθύτερα σκοτεινό σκοπό, σύμφωνα με την CoC. “Αποτελεί μέρος ενός εγχειριδίου που συνδέεται άμεσα με την υπονόμευση των κινημάτων για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα τη δεκαετία του ‘60”, σημειώνει ο Robinson.

Η Sandberg, στο ίδιο blog με τον Schrage, ανέφερε ότι “δεν ήταν στις προθέσεις κανενός να παίξει με το αντισημιτικό αφήγημα εναντίον του κ. Σορός ή οποιουδήποτε άλλου. Είμαι Eβραία και αυτό βρίσκεται στον πυρήνα της προσωπικότητάς μου, ενώ η εταιρεία μας στέκεται σταθερά ενάντια στο ρατσιστικό μίσος. Η ιδέα ότι η δουλειά μας έχει μεταφραστεί ως αντισημιτική moy είναι απεχθής – και την παίρνω εντελώς προσωπικά”.

Η Definers, της οποίας η έρευνα για τους επικριτές του Facebook ήταν μικρό μόνον μέρος των δραστηριοτήτων της, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι το να εκλαμβάνεται η έρευνά της για τον Σόρος και για άλλες ομάδες που τοποθετούνται ενάντια στο Facebook ως “καμπάνια δυσφήμησης” είναι εντελώς ανακριβές, ατυχές και “λυπηρό”.

Το facebook θα έχει την τύχη του Yahoo;

Το Facebook απαγορεύει τα iPhone

Advertisements
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Ο παγκόσμιος χάρτης του διαδικτύου
Ο παγκόσμιος χάρτης του διαδικτύου
Γιατί η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση
Γιατί η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση;
Online βόλτα σε μουσεία αυτοκινήτου
Online βόλτα σε μουσεία αυτοκινήτου
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Αρέσει σε %d bloggers: