Το επάγγελμα που αναζητούν όλοι

Το επάγγελμα που αναζητούν όλοι

Το επάγγελμα που αναζητούν όλοι: Το επάγγελμα του μέλλοντος –και του παρόντος είναι ο… υπεύθυνος κυβερνοασφάλειας, δηλαδή ο… αντί – χάκερ!!!

Το επάγγελμα του μέλλοντος –και του παρόντος– θέλει ευστροφία, καλή γνώση υπολογιστών και θάρρος, αφού γιατί βρίσκεται «απέναντι» από τους χάκερ: πρόκειται για τους υπεύθυνους κυβερνοασφάλειας που γίνονται ολοένα πιο περιζήτητοι, τόσο από τις κυβερνήσεις όσο και από τις επιχειρήσεις.

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα και το γεγονός ότι τον τελευταίο του χρόνο στην εξουσία, ο Barack Obama αύξησε το κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού για την κυβερνοασφάλεια πάνω από 30%στα 19 δισ. δολάρια. Όπως εξηγεί ο ίδιος, η κεντρική διοίκηση των ΗΠΑ χρησιμοποιεί συστήματα ασφάλειας και κώδικα που έχουν τις ρίζες τους στη δεκαετία του 1960.

Ο Αμερικανός πρόεδρος καθιέρωσε, επίσης, μια νέα υψηλόβαθμη θέση, αυτή του Ανώτατου Αξιωματούχου Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων (Chief Information Security Officer – CISO) με ετήσιες απολαβές 123.000 – 185.000 δολάρια.

Ο κανόνας ότι ο ιδιωτικός τομέας πληρώνει καλύτερα από τον δημόσιο επιβεβαιώνεται και σε αυτή την περίπτωση. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, τα στοιχεία της SilverBull υποδεικνύουν ότι για την ίδια θέση, οι επιχειρήσεις στις ΗΠΑ προσφέρουν από 225.000 έως 334.000 δολάρια, ενώ σε άλλες χώρες η αμοιβή μπορεί να φτάσει και τα 380.000 δολάρια.

Ακόμη πιο εντυπωσιακή από τον μισθό είναι η ζήτηση για τη συγκεκριμένη ειδικότητα: σύμφωνα με μελέτη της Rand Corporation, σήμερα υπάρχουν μόλις 1.000 ανώτατα στελέχη κυβερνοασφάλειας, με τη ζήτηση να κυμαίνεται μεταξύ 10.000 και 30.000 θέσεων παγκοσμίως.

Για κάποιον που ξεκινάει τώρα την καριέρα του ως υπεύθυνος κυβερνοασφάλειας, πάντως, καλό είναι να γνωρίζει ότι ο μέσος μισθός κυμαίνεται στα 200.000 δολάρια.

Και αν ανησυχεί για τη ζήτηση, εκεί τα νούμερα είναι ακόμη πιο καθησυχαστικά. Με βάση τα στοιχεία της μελέτης 2015 (ISC)2 Global Information Security Workforce Study που παραθέτει το CNBCτο 2020 θα υπάρχουν 1,5 εκατ. κενά στον τομέα της κυβερνοασφάλειας παγκοσμίως, ενώ οι παγκόσμιες επενδύσεις στην κυβερνοασφάλεια θα ξεπεράσουν τα 2 τρισ. δολάρια.

Αυτός είναι ο λόγος που οι μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί σπεύδουν να «κλείσουν» τα μελλοντικά στελέχη τους κατευθείαν από το πανεπιστήμιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η IBM, η οποία συνεργάζεται ήδη με 300 ανώτατα ιδρύματα παγκοσμίως παρέχοντας δωρεάν λογισμικό ασφαλούς πλοήγησης, χτίζοντας έτσι ισχυρούς δεσμούς με την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Ακόμη και αν δεν έχει εξειδικευτεί κάποιος στην κυβερνοασφάλεια, όμως, ποτέ δεν είναι αργά. Η προσθήκη και μόνο ορισμένων σχετικών γνώσεων στο βιογραφικό του θα εκτινάξει τη ζήτηση από την πλευρά των εργοδοτών. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, στο 90% των κυβερνοεπιθέσεων απαιτείται η ανθρώπινη συμμετοχή για να μεταδοθεί ο ιός. Ένας εργαζόμενος, λοιπόν, που γνωρίζει τις βασικές αρχές τις ασφάλειας στο Διαδίκτυο εμπνέει εμπιστοσύνη στον εργοδότη που θα τον δει με άλλο «μάτι» για να του εμπιστευτεί τα εταιρικά συστήματα.

Ο παγκόσμιος χάρτης του διαδικτύου

info: Forbes, CNBC, insider.gr

Advertisements

Related Posts

Που σπουδάζουν οι καλοί μηχανικοί Η/Υ
Που σπουδάζουν οι καλοί μηχανικοί Η/Υ;
Στο μολύβι η συνταγή της μάθησης
Στο μολύβι η συνταγή της μάθησης
Πως μπορεί να μας βλάψει το GPS του κινητού
Πως μπορεί να μας βλάψει το GPS του κινητού;
Πόσοι είναι οι επιστήμονες στην ΕΕ
Πόσοι είναι οι επιστήμονες στην ΕΕ;
Αρέσει σε %d bloggers: