Τι είναι πάλι αυτό το marketplace στο facebook;

Ξεκίνησε και στην Ελλάδα το marketplace στο facebook, τι είναι όμως;

Πολύ πιθανόν να έχετε παρατηρήσει τις τελευταίες ημέρες ένα μικρό εικονίδιο στο κέντρο της οθόνης στις mobile εκδόσεις ή στο αριστερό menu στην έκδοση του Facebook για υπολογιστές.

Η Ελλάδα λοιπόν γίνεται η 26η χώρα στην οποία οι χρήστες του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου θα έχουν τη δυνατότητα να δημοσιεύσουν αγγελίες εφόσον θέλουν να πουλήσουν κάτι ή απλώς να εξερευνήσουν τα διαθέσιμα προς πώληση προϊόντα.

Ήδη περισσότεροι από 500 εκατ. άνθρωποι ανά τον πλανήτη χρησιμοποιούν την υπηρεσία, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας μόνο στις ΗΠΑ κάθε μήνα προστίθενται 25-30 εκατ. νέα αντικείμενα προς πώληση.

Το Marketplace συνιστά ένα ακόμη βήμα του Facebook προς την εμπορική του επέκταση σε όλους τους κλάδους. Πλέον, και στο λιανικό εμπόριο και μάλιστα χωρίς μεσάζοντες. Θα είναι το ίδιο το Facebook ο μεσάζων βέβαια… 

Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές της αγοράς διεθνώς έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για την τροπή που μπορεί να πάρει στο άμεσο μέλλον αυτή η τάση, αφού ο καθένας θα μπορεί να μετατραπεί σε μικροέμπορο. Από την άλλη, οι υποστηρικτές της ιδέας, ισχυρίζονται ότι είναι μια ιδιαίτερα βολική πλατφόρμα, η οποία απλώς αποτελεί εξέλιξη των μικρών αγγελιών.

Στο Marketplace οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν προϊόντα ανά κατηγορία (Σπίτι και κήπος, Στέγαση, Ψυχαγωγία, Αξεσουάρ ένδυσης, Οικογένεια, Ηλεκτρονικά, Χόμπι, Οχήματα και ποδήλατα κ.ά.).

Στη συνέχεια έχουν τη δυνατότητα να περιορίσουν τα αποτελέσματα βάσει τοποθεσίας και τιμής. Προσφέρεται ακόμη η δυνατότητα αποθήκευσης προϊόντων, ώστε να γίνεται η απαιτούμενη έρευνα αγοράς.

Η υπηρεσία απευθύνεται κατά βάση σε ιδιώτες, αλλά από μια γρήγορη ματιά στις αγγελίες που έχουν ήδη δημοσιευτεί γίνεται σαφές ότι αξιοποιείται και από αρκετές εμπορικές επιχειρήσεις.

Εξερευνώντας το ελληνικό Marketplace συναντήσαμε αντικείμενα κάθε είδους, κατηγορίας και τιμής: από iPhone X στο κουτί τους και πολυτελή ρολόγια αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ, μέχρι μεταχειρισμένα Walkman. Εκτός από τα ηλεκτρονικά, στα είδη ένδυσης και αξεσουάρ μπορείτε να βρείτε πραγματικές ευκαιρίες, ενώ πολυάριθμες αγγελίες αφορούν σε προϊόντα ψυχαγωγίας (games, βιβλία, DVD και CD).

Εκεί όμως που ο όγκος των αγγελιών είναι απρόσμενα μεγάλος είναι στα αυτοκίνητα και τις μηχανές.

Αναρίθμητα οχήματα κάθε αξίας και κατάστασης διατίθενται προς αγοραπωλησία μέσω Facebook.

Την ίδια τάση ακολουθούν και τα ακίνητα, αναδεικνύοντας μια νέα, πρωτοφανή για την αγορά, τάση.

Το Facebook μάλιστα προσφέρει, προς το παρόν τουλάχιστον, εντελώς δωρεάν και χωρίς προμήθεια τη συγκεκριμένη υπηρεσία.

Ωστόσο, αυτή η τακτική του… “τσάμπα” πολύ πιθανόν να ισχύσει μέχρι η συγκεκριμένη υπηρεσία εδραιωθεί στο κοινό. Στην συνέχεια δεν θα ήταν καθόλου απίθανο να δούμε προμήθειες να συνοδεύουν τις πωλήσεις αυτού του είδους. Μεγάλη είναι βέβαια και η απειλή του Marketplace για όλες τις υπηρεσίες που λειτουργούν σήμερα ως μεσάζοντες. Αυτή η εμπλοκή του Facebook στην συγκεκριμένη αγορά προφανώς θα έχει και τις ανάλογες αναταράξεις στον συγκεκριμένο κλάδο επαγγελμάτων… Όσο για το θέμα των φορολογικών… ας μην το αναλύσουμε καλύτερα, όλοι είδαμε τι συνέβη στην περίπτωση της Airbnb!!!

Με πληροφορίες από emea.gr

Advertisements

Related Posts

Η κλιματική αστάθεια λιώνει τους πάγους
Η κλιματική αστάθεια λιώνει τους πάγους
Θεαματική κατάρρευση παγετώνων της Ανταρκτικής
Θεαματική κατάρρευση παγετώνων της Ανταρκτικής
Η Ανταρκτική εκπέμπει SOS
Η Ανταρκτική εκπέμπει SOS
Ρεκόρ θερμοκρασίας στην Ανταρκτική
Ρεκόρ θερμοκρασίας στην Ανταρκτική
Αρέσει σε %d bloggers: