Τεράστιο πρόστιμο $5 δισ. στο Facebook

Τεράστιο πρόστιμο $5 δισ. στο Facebook: Τεράστιο πρόστιμο $5 δισ. στο Facebook για παραβίαση προσωπικών δεδομένων και γιατί αυτό είναι το… απόλυτο ανέκδοτο;

Πρόστιμο – «μαμούθ» 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων επέβαλε η Αμερικανική Επιτροπή Εμπορίου στο Facebook, μετά από έρευνα που κράτησε για 16 μήνες.

Το ποσό του προστίμου, που προήλθε μετά από συμβιβασμό των δύο πλευρών θεωρείται ιστορικό και αφορά σε παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά τις αποκαλύψεις για την Cambridge Analytica.

Σ’ αυτό το σημείο να θυμίσουμε ότι η Cambridge Analytica είναι μία εταιρεία που ιδρύθηκε το 2013, με ειδίκευση στην ανάλυση δεδομένων για πολιτικούς σκοπούς, χτίζοντας ένα ψυχογραφικό προφίλ των χρηστών.

Πρακτικά αυτό που έκανε η CA ήταν ότι απλά συνέλεγε δεδομένα από διάφορες πηγές, αναλύοντάς τα, για να προβλέψει την πρόθεση ψήφου των χρηστών. Αυτό ήταν βέβαια το πρώτο και αναγκαίο στάδιο, καθότι το βρόμικο παιχνίδι της εταιρίας με έδρα την Μεγάλη Βρετανία συνέχιζε σε ακόμα πιο σκοτεινά μονοπάτια της ενημέρωσης. Ή μάλλον της παραπληροφόρησης και απόλυτης προπαγάνδας αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και της χυδαίας προπαγάνδας.

Έχοντας στους σκληρούς δίσκους της περισσότερες από 5000 πληροφορίες για κάθε… ψηφοφόρο, ήταν πολύ εύκολο στην συνέχεια με στοχευμένη διαφήμιση να του “πασάρει” τα κατάλληλα fake news ώστε εκμεταλλευόμενη το θυμικό του να καταφέρει να τον κάνει να αλλάξει την προτίμηση του και έτσι να καταλήξει στους εκλεκτούς της Cambridge Analytica, στην προκειμένη περίπτωση τον… Donald Trump αλλά και το… Brexit!!!

Έτσι λοιπόν η Cambridge Analytica έπαιξε σημαντικό ρόλο στις προεκλογικές καμπάνιες των Donald Trump, Ted Cruz και Ben Carson. Το Facebook ανακάλυψε στα τέλη του 2015 πως η Cambridge Analytica είχε πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα περισσότερων από 50 εκατομμυρίων χρηστών, ουσιαστικά χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Μάλιστα, ζητήθηκε από το Facebook να καταστραφούν αυτά τα δεδομένα, κάτι για το οποίο η Cambridge Analytica καθησύχασε άπαντες, με την εταιρεία του Zuckerberg να σταματά να ασχολείται με το θέμα.

Έπειτα από τρία χρόνια, αναφορές του The Guardian και των New York Times απέδειξαν ότι η Cambridge Analytica διατήρησε τα δεδομένα, χρησιμοποιώντας τα υπέρ της προεκλογικής καμπάνιας του Donald Trump και βοηθώντας σημαντικά στην εκλογή του.

Σε όλο αυτό, το Facebook προσποιούνταν πως δεν συμβαίνει απολύτως τίποτα. Εκτός από αυτό, ήταν υπεύθυνο και για τη διαρροή των αριθμών τηλεφώνων των χρηστών, οι οποίοι έπρεπε να τους στείλουν στο Facebook για λόγους ασφαλείας. Όλα τα παραπάνω, πέρα από αντιδεοντολογικές και ασφαλώς παράνομες ενέργειες, ήταν και πολύ σοβαρές αποτυχίες της ίδιας της πλατφόρμας.

Το άνευ προηγουμένου πρόστιμο αφορά σε μαζικές παραβιάσεις ιδιωτικότητας, καθώς η εταιρεία κατηγορείται ότι παραπλάνησε τους χρήστες της και «υπονόμευσε» τις επιλογές τους για να προστατεύσουν τα δεδομένα τους.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού κατέληξε στην έρευνά της ότι το Facebook παραπλάνησε 2,2 δισεκατομμύρια χρήστες, καθώς δεν εξηγούσε ορθώς τους τρόπους με τους οποίους προγραμματιστές εφαρμογών, διαφημιστές και τρίτα πρόσωπα αποκτούσαν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών από το περιεχόμενο που πατούσαν την επιλογή «μου αρέσει» μέχρι τους τηλεφωνικούς αριθμούς που αποκτούσαν και κατά παράβαση της υπόσχεσης του Facebook ότι θα βελτιώσει την προστασία της ιδιωτικότητας.

Ως αποτέλεσμα, ο διακανονισμός είναι ο μεγαλύτερος στην ιστορία των ΗΠΑ για παραβιάσεις ιδιωτικότητας και δίνει επίσης στις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές απρόσκοπτη πρόσβαση στις επιχειρηματικές αποφάσεις του τεχνολογικού γίγαντα για τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Με αυτόν τον τρόπο, οι ρυθμιστικές αρχές θα μπορούν να ελέγχουν τις δράσεις της ηγεσίας του Facebook, συμπεριλαμβανομένων αυτών του ιδρυτή του, Μαρκ Ζούκερμπεργκ και των προσπαθειών του να προωθήσει νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

Και γιατί όλη αυτή η ιστορία με το πρόστιμο… “μαμούθ” στο Facebook είναι απλά ένα ακόμα ανέκδοτο;

Αμέσως μετά την επιβολή αυτού του -ομολογουμένως- τεράστιου προστίμου συνέβη το εξής παράδοξο!!! Η μετοχή του Facebook… ανέβηκε!!! Η φήμη για το τεράστιο πρόστιμο υπήρχε από τις αρχές Ιουλίου με τα νέα να κυκλοφορούν στις 12 Ιουλίου. Η μετοχή του τεχνολογικού κολοσσού στις 11 Ιουλίου κόστιζε 201 δολάρια και τις αμέσως επόμενες ημέρες ανέβηκε στα 206 δολάρια και τελικά αμέσως μετά την επίσημη ημερομηνία κύρωσης του προστίμου, τις 25 Ιουλίου, η μετοχή του FB σταθεροποιήθηκε με μικρή πτώση στα 201 δολάρια.

  • Δηλαδή, πρακτικά ο Μαρκ την σκαπούλαρε από οικονομικής άποψης μιας και γλίτωσε τα… χειρότερα.

Ένας ακόμα λόγος για τον οποίο το συγκεκριμένο πρόστιμο αποτελεί ανέκδοτο είναι το γεγονός ότι… τα κέρδη της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης κατά το 2018 ανερχόταν στα 22 δισ. δολάρια.

  • Οπότε τι 22, τι 17, σε 5 δις θα κολλήσει τώρα ο Μακρ; Σιγά τα ωά…

Και last but not leastσιγά μην το Facebook κάνει κάτι ουσιαστικό για την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων ή κάτι ουσιαστικό για να αντιμετωπίσει τα fake news, την ακροδεξιά προπαγάνδα, την παραπληροφόρηση και την ρητορική μίσους.

Πλείστα παραμένουν τα παραδείγματα που δείχνουν ότι το Facebook είτε δεν μπορεί να μάθει από τα ίδια του τα λάθη, είτε πολύ απλά δεν επιθυμεί να το κάνει…

Στο οικονομικό κομμάτι λοιπόν μπορεί ο Μαρκ ακόμα να συνεχίζει να τρέχει αμέριμνος σε πράσινα λιβάδια γεμάτα δέντρα με καρπούς δεκάδες δις δολάρια, αλλά στο ηθικό κομμάτι, τόσο ο ίδιος, όσο και η εταιρία του απλά έχουν χρεοκοπήσει… και δεν φαίνεται να υπάρχει πισωγύρισμα σε αυτή την πορεία.

Αντιθέτως, αποδεικνύεται ολοένα και πιο σκοτεινή η πορεία του και με συνέπειες καταστροφικές ακόμα και για την ίδια την κοινωνία!!! Κατά τα άλλα το Facebook “connects you with the world around you”… μπα, μάλλον που πλέον σε διχάζει και σε απομακρύνει ακόμα και από τους φίλους σου…

Πως μοιράζεται ο ιντερνετικός σανός στις εκλογές;

Advertisements

Related Posts

Δεν χτυπά μόνο τους πνεύμονες ο κορονοϊός
Δεν χτυπά μόνο τους πνεύμονες ο κορονοϊός
Μήπως έχω «κολλήσει» κορονοϊό και δεν το ξέρω
Μήπως έχω «κολλήσει» κορονοϊό και δεν το ξέρω;
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Αρέσει σε %d bloggers: