Συμφωνία για τα πνευματικά δικαιώματα

Συμφωνία για τα πνευματικά δικαιώματα

Συμφωνία για τα πνευματικά δικαιώματα: Οι Ευρωπαίοι θα έχουν σύγχρονους κανόνες για δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για την ψηφιακή εποχή με πραγματικά οφέλη για όλους ή μήπως όχι;

Η μεταρρύθμιση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε χθες ένα αποφασιστικό βήμα, καθώς εκπρόσωποι των τριών ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων (Επιτροπή, Συμβούλιο και Κοινοβούλιο) κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα κοινό κείμενο.

«Έχει επιτευχθεί μια συμφωνία για τα πνευματικά δικαιώματα» ανακοίνωσε με tweet του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Άντρους Άνσιπ, αρμόδιος για την ενιαία ψηφιακή αγορά.

«Οι Ευρωπαίοι θα έχουν επιτέλους σύγχρονους κανόνες για δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για την ψηφιακή εποχή με πραγματικά οφέλη για όλους: κατοχυρωμένα δικαιώματα των χρηστών, δίκαιη αμοιβή για τους δημιουργούς και σαφείς κανονισμούς περί πνευματικής ιδιοκτησίας για πλατφόρμες» συμπλήρωσε ο Άνσιπ.

«Η συμφωνία που μόλις επιτεύχθηκε με την οδηγία για την πνευματική ιδιοκτησία προστατεύει την ευρωπαϊκή δημιουργικότητα. Μουσικοί, ηθοποιοί, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, οι δημιουργοί στον τομέα των οπτικοακουστικών μέσων, θα έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν δίκαιες αμοιβές από τους γίγαντες του Διαδικτύου» τόνισε, εκφράζοντας επίσης την ικανοποίησή του σε tweet του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι.

Αυτή η προσωρινή συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των διαπραγματευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών, μετά από τριήμερες συζητήσεις υπό την προεδρία της Κομισιόν, θα πρέπει να εγκριθεί αφενός από το Συμβούλιο, αφετέρου από τους ευρωβουλευτές, πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές τον προσεχή Μάιο.

Στόχος αυτής της μεταρρύθμισης, η οποία συζητήθηκε έντονα από την έναρξη συζήτησής της τον Σεπτέμβριο του 2016, είναι ο εκσυγχρονισμός των κανονισμών των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή εποχή.

Η συζήτηση έγινε σε κλίμα έντονης μάχης – με παρεμβολές από λομπίστεςμεταξύ των μέσων ενημέρωσης και των δημιουργών, από τη μία πλευρά, που θέλουν να αμοίβονται καλύτερα και, από την άλλη, ψηφιακούς γίγαντες, που υπερασπίζονται το «επιχειρηματικό μοντέλο τους» και είχαν και την απροσδόκητη στήριξη από ακτιβιστές της ελευθερίας στο Διαδίκτυο.

Δύο άρθρα, το 11ο και το 13ο, βρέθηκαν στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων.

  • Το πρώτο αφορά στη δημιουργία ενός «συγγενικού δικαιώματος» στα πνευματικά δικαιώματα για τους εκδότες εφημερίδων. Θα επιτρέπει στα μέσα ενημέρωσης να πληρώνονται κατά τη διαδικτυακή αναπαραγωγή του περιεχομένου τους από συναθροιστές ειδήσεων (news aggregators), όπως το Google News ή κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook.
  • Το δεύτερο άρθρο θα ενθαρρύνει πλατφόρμες, όπως το YouTube, να ανταμείβουν καλύτερα τους δημιουργούς του περιεχομένου.

Τέλος τα Google News από την Ευρώπη;

photo: pixabay.com

Related Posts

Τα 5 πιο ακριβά αυτοκίνητα στον κόσμο
Τα 5 πιο ακριβά αυτοκίνητα στον κόσμο
Τι δεν πρέπει να αγγίζετε ποτέ στο αεροπλάνο
Τι δεν πρέπει να αγγίζετε ποτέ στο αεροπλάνο;
Στα ενδότερα ενός αεροπλάνου
Στα ενδότερα ενός αεροπλάνου
Ένα εντυπωσιακό ρετιρέ στο Μανχάταν
Ένα εντυπωσιακό ρετιρέ στο Μανχάταν
Αρέσει σε %d bloggers: