Πιο νωρίς το λουκέτο στο Google+

Πιο νωρίς το λουκέτο στο Google+

Πιο νωρίς το λουκέτο στο Google+: Η Google ανακοίνωσε ότι θα επισπεύσει για τον Απρίλιο του 2019 το κλείσιμο του Google+, τι ετοιμάζει στην θέση του;

Η Google ανακοίνωσε ότι θα επισπεύσει για τον Απρίλιο του 2019, τέσσερα μήνες νωρίτερα σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό της, το κλείσιμο του καθόλου δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης Google+.

Η απόφαση ελήφθη μετά την αποκάλυψη ότι το Google+ επλήγη από ένα νέο σφάλμα λογισμικού, που είχε ως αποτέλεσμα να εκτεθούν σε τρίτους στοιχεία για 52,5 εκατομμύρια χρήστες, μεταξύ των οποίων και εταιρείες που είχαν λογαριασμό Google+.

Ήταν η δεύτερη φορά μέσα στο 2018 που ένα σφάλμα είχε ως συνέπεια να εκτεθούν τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών (όπως το όνομα, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το επάγγελμα, το φύλο και η ηλικία) εν αγνοία τους σε εφαρμογές τρίτων, ενώ κανονικά τα στοιχεία αυτά μπορούσαν να τα δουν μόνο επιλεγμένοι φίλοι μέσα στο δίκτυο.

Η Google δήλωσε, πάντως, σύμφωνα με τα πρακτορεία Reuters και Γαλλικό και το BBC, ότι δεν βρήκε ενδείξεις πως, χρησιμοποιώντας το πρόσφατο σφάλμα, όντως κάποιοι κακόβουλοι τρίτοι απέκτησαν πρόσβαση στα στοιχεία των χρηστών.

«Κανένα τρίτο μέρος δεν παραβίασε τα συστήματά μας και δεν έχουμε ενδείξεις ότι οι δημιουργοί εφαρμογών, οι οποίοι άθελά τους απέκτησαν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών για έξι μέρες, είχαν επίγνωση αυτού του πράγματος ή έκαναν κατάχρησή του», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Το σφάλμα, που έγινε τώρα γνωστό, ενεργοποιήθηκε το Νοέμβριο στη διάρκεια μιας αναβάθμισης λογισμικού και πέρασε σχεδόν μία εβδομάδα περίπου εωσότου εντοπισθεί και διορθωθεί.

Το timing πάντως για την αποκάλυψη αυτή δεν είναι καθόλου καλό μιας και συμπίπτει και με την κατάθεση του CEO του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού, Σουντάρ Πιντσάι, στο Κογκγρέσο.

Ο σκοπός της συγκεκριμένης κατάθεσης αφορά τις πρακτικές που ακολουθεί η Google τόσο στην διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών της, όσο και στον τρόπο που ο αλγόριθμος της λειτουργεί και εμφανίζει τα αποτελέσματα των αναζητήσεων.

Μάλιστα, η κορυφαία μηχανή αναζήτησης έχει κατηγορηθεί για πολιτική μεροληψία στην εμφάνιση ειδήσεων και αποτελεσμάτων με στόχο να αβαντάρει περισσότερο την παράταξη των Δημοκρατικών.

Παράλληλα, ο CEO της αμερικανικής τεχνολογικής φίρμας θα δώσει εξηγήσεις και για την πολιτική της εταιρίας στην αντιμετώπιση των γυναικών υπαλλήλων της, ενώ απαντήσεις θα αναζητηθούν και για τις σχέσεις της Google με τους Κινέζους

Σ’ αυτό το σημείο, σχετικά με το λουκέτο στο Google+, να θυμίσουμε ότι η Google είχε ανακοινώσει τον Οκτώβριο ότι προτίθεται να κλείσει το δικό της μέσο κοινωνικής δικτύωσης τον Αύγουστο του 2019. Τότε μάλιστα είχε αποκαλύψει ότι προσωπικά δεδομένα περίπου 500.000 χρηστών μπορεί να είχαν εκτεθεί σε εφαρμογές τρίτων εξαιτίας ενός σφάλματος (bug) που είχε περάσει απαρατήρητο για περισσότερα από δύο χρόνια!!!

H Google τα έκανε θάλασσα πάλι

Το εντυπωσιακό. αλλά παράλληλα και εξοργιστικό, είναι ότι η αμερικανική φίρμα γνώριζε για αυτό το σφάλμα και τις πιθανές συνέπειες του από τον Μάρτιο του 2018, αλλά μέχρι τον Οκτώβριο το κρατούσε… μυστικό!!!

Μάλιστα, είδαν το φως της δημοσιότητας και σχετικά έγγραφα σύμφωνα με τα οποία στις προθέσεις της Google ήταν να κουκουλώσει το όλο ζήτημα χωρίς να αναφέρει τίποτα στο κοινό με σκοπό να γλιτώσει τυχόν έρευνα από τις αρμόδιες αρχές…

Εδώ και καιρό το Google+, που είχε δημιουργηθεί το 2011 ως απάντηση στο Facebook, είχε γίνει στόχος «κακών» ανεκδότων ως το μέσο κοινωνικής δικτύωσης που (σχεδόν) κανένας δεν χρησιμοποιούσε.

Η ίδια η Google παραδέχθηκε ότι σταματά τη λειτουργία του λόγω «πολύ χαμηλής χρήσης» του και εξαιτίας «σημαντικών προκλήσεων στη δημιουργία και διατήρηση ενός πετυχημένου Google+ που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των καταναλωτών».

Ωστόσο, ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός δεν σκοπεύει να το βάλει εντελώς κάτω μιας και σκέφτεται να το… αναστήσει με σκοπό την χρήση του ως ένα ασφαλές -αυτό το ασφαλές μπορούμε να το αμφισβητήσουμε φυσικά- εταιρικό κοινωνικό δίκτυο, μόνο για επιχειρήσεις, το οποίο θα χρησιμοποιούν αποκλειστικά οι εργαζόμενοι μιας επιχείρησης ως ένα δίκτυο επικοινωνίας εντός της εταιρίας τους… κοινώς έχει να πέσει φακέλωμα πάλι, τρελός χαμός και η χαρά την παγκόσμιας βιομηχανικής κατασκοπείας.

Μεγάλη διαρροή δεδομένων στην Google

Υπηρεσίες της Google για τις Ευρωεκλογές

Με πληροφορίες από BBC, AFP, Reuters

Advertisements

Related Posts

Σπίτια με εξωπραγματικό design
Σπίτια με εξωπραγματικό design
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Η πιο ερωτική χώρα παγκοσμίως
Η πιο ερωτική χώρα παγκοσμίως
Η Κρήτη από το διάστημα ανάποδα
Η Κρήτη από το διάστημα ανάποδα
Αρέσει σε %d bloggers: