Οι αρνητικές επιπτώσεις της τηλεεργασίας

Οι αρνητικές επιπτώσεις της τηλεεργασίας

Οι αρνητικές επιπτώσεις της τηλεεργασίας: Τι δείχνει έρευνα του ΟΗΕ για τα θετικά και τα αρνητικά που προσφέρει η τηλεεργασία;

Η τηλεεργασία προσφέρει εκ πρώτης όψεως πολλά πλεονεκτήματα, όπως κέρδος σε χρόνο και χρήμα στις μεταφορές και πιο ισορροπημένη οικογενειακή ζωή, αλλά σε μεγάλη δόση μπορεί να βλάψει την υγεία, δείτε τι αποκαλύπτει έκθεση του ΟΗΕ…

Το έγγραφο αυτό, που συντάχθηκε από κοινού από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) και την Eurofound, μια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσηςβασίζεται σε έρευνες που διεξήχθησαν σε 15 χώρες.

Η έκθεση κάνει διάκριση ανάμεσα στους κατ’ οίκον τηλεεργαζομένουςπου φαίνεται να απολαμβάνουν καλύτερης ισορροπίας ανάμεσα στην εργασία και την οικογένειακαι τους «πολύ κινητικούς» εργαζομένους, οι οποίοι χρησιμοποιούν τα νέα μέσα επικοινωνίας και είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία τους.

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων της τηλεεργασίας, οι εργαζόμενοι επισημαίνουν τη μείωση στον χρόνο μετακίνησηςμεγαλύτερη αυτονομία και καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και την ιδιωτική ζωή.

Όμως η άλλη όψη της τηλεεργασίας είναι πιο ανησυχητική.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται «η τάση είναι να επέρχεται επιμήκυνση της διάρκειας της εργασίας, να δημιουργείται αλληλεπικάλυψη ανάμεσα στη μισθωτή εργασία και την ιδιωτική ζωή και να προκαλείται εντατικοποίηση της εργασίας».

«Το 41% των πολύ κινητικών εργαζομένων αναφέρουν υψηλά επίπεδα στρες, σε σύγκριση με το 25% αυτών που εργάζονται συνεχώς στο γραφείο», αναφέρεται στην έρευνα.

Εξάλλου 42% των προσώπων που εργάζονται διαρκώς στο σπίτι τους και 42% των πολύ κινητικών τηλεεργαζομένων δηλώνουν πως ξυπνούν πολλές φορές τη νύκτα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα πρόσωπα που απασχολούνται στον χώρο εργασίας τους είναι μόνο 29%.

Ο Τζον Μέσεντζερ, ο οποίος συμμετείχε στη σύνταξη της έκθεσης, υπογραμμίζει τα πλεονεκτήματα της μερικής τηλεεργασίας, η οποία επιτρέπει στον εργαζόμενο να διατηρεί την επαφή με τους άλλους συναδέλφους.

«Η ιδανική ισορροπία φαίνεται πως είναι 2 έως 3 ημέρες εργασίας κατ’ οίκον» την εβδομάδα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Ίσως οι εταιρείες να πρέπει να καταφεύγουν σ’ αυτή πιο συχνά, επειδή έχει θετικά αποτελέσματα, όχι μόνο για τους εργαζομένους αλλά και για τον εργοδότη», υπογράμμισε.

Στην έκθεση προτείνεται εξάλλου να κατοχυρωθεί το «δικαίωμα στην αποσύνδεση» και αναφέρονται ως παραδείγματα η Γαλλία και η ΓερμανίαΟρισμένες επιχειρήσεις επιβάλλουν ήδη το σβήσιμο των σέρβερ πληροφορικής πέραν των ωρών εργασίας ώστε να εμποδίζεται η αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διάρκεια των ρεπό και των διακοπών.

Αυτά είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος

Επαγγέλματα για όσους αποφεύγουν το άγχος

photo: pixabay.com

Advertisements

Related Posts

Που σπουδάζουν οι καλοί μηχανικοί Η/Υ
Που σπουδάζουν οι καλοί μηχανικοί Η/Υ;
Στο μολύβι η συνταγή της μάθησης
Στο μολύβι η συνταγή της μάθησης
Το σεξ με τους πρώην βλάπτει σοβαρά την υγεία
Το σεξ με τους πρώην βλάπτει σοβαρά την υγεία
Πως μπορεί να μας βλάψει το GPS του κινητού
Πως μπορεί να μας βλάψει το GPS του κινητού;
Αρέσει σε %d bloggers: