FightHoax, το ελληνικό όπλο κατά των fake news!

FightHoax: μια πλατφόρμα ανάλυσης ειδήσεων που αναγνωρίζει τα «fake news» ρίχνοντας φως σε αυτό το μυστήριο

Ψευδείς ειδήσεις (fake news)

ένα φαινόμενο που παρατηρείται όλο και περισσότερο τον τελευταίο καιρό και που πολλές φορές αναγνώστες και δημοσιογράφοι πέφτουν στην παγίδα των ψευδών ειδήσεων δίχως να βρίσκουν τρόπο να καταλάβουν πώς να τις διακρίνουν.

Νέοι άνθρωποι που ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν μια εφαρμογή που αναγνωρίζει τα «fake news» ρίχνοντας φως σε αυτό το μυστήριο μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το «FightHoax».

FightHoax

Τι είναι το FightΗoax και ποιες οι δυνατότητες του;

Πρόκειται για μία πλατφόρμα ανάλυσης ειδήσεων που έχει πολλές δυνατότητες, και μία απ΄ αυτές είναι η αναγνώριση των ψευδών ειδήσεων.

Έχει τη δυνατότητα να «σκανάρει» ένα άρθρο και μέσα σε πολύ λίγα δευτερόλεπτα να παρουσιάσει πληροφορίες κι αναλύσεις που επαγγελματίες δημοσιογράφοι χρειάζονται ώρες.

Η ομάδα του FightHoax

  • Ιδρυτής και γενικός διευθυντής ο 20χρονος φοιτητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Βαλεντίνος Τζέκας
  • Γιώργος Καραγιαννίδης (επικεφαλής της επιχείρησης),
  •  Βαλάντης Ζώτος (επικεφαλής παραγωγής) και
  • Νίκος Χούρσογλου (ιδιωτικός επενδυτής και σύμβουλος επιχειρήσεων)

Η ιδέα προέκυψε μετά τα αποτελέσματα των αμερικάνικων εκλογών το 2016

Τότε που η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθούσε έκπληκτη και αμήχανη την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ «και τόσο οι φήμες όσο και οι ψεύτικες ειδήσεις κατά του Τραμπ και της Χίλαρι άρχισαν να ξεπροβάλλουν από το πουθενά κι εντελώς ξαφνικά. To 2016-2017 μάλιστα σημειώθηκε ρεκόρ ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης» αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα μέλη της ομάδας του FightHoax.

«Μία μέρα λοιπόν σκέφτηκα αν θα μπορούσα να δημιουργήσω κάτι που θα αναλύει τις ειδήσεις και τα άρθρα και θα προειδοποιεί τον αναγνώστη για οτιδήποτε ύποπτο όπως τη χρήση της προπαγανδιστικής γλώσσας», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βαλεντίνος.

Συνεχίζοντας αναφέρει ότι: «αν θα μπορούσα να φτιάξω κάτι που μέσα σε δευτερόλεπτα θα κάνει ό,τι ακριβώς κάνουν όσοι ειδικεύονται σε αυτή τη δουλειά και να βγάζω ένα αποτέλεσμα σχετικά με το αν αυτό που διαβάζει ο αναγνώστης είναι αλήθεια ή μια απάτη».

Αυτή τη στιγμή, όπως σημειώνουν τα μέλη της ομάδας, το FightHoax βρίσκεται στο στάδιο της κλειστής-πιλοτικής έκδοσης (private beta) που επιλεκτικά δίνεται η πρόσβαση σε δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς αλλά και επιχειρηματίες από πολύ σημαντικές εταιρείες «έτσι ώστε να μπορέσουμε να τελειοποιήσουμε την τεχνολογία αυτή».

Η εφαρμογή έχει ήδη χτίσει επαφή με Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Παρά το γεγονός ότι η εφαρμογή μετράει περίπου 16 μήνες ζωής έχει καταφέρει να χτίσει επαφές με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς επίσης και συνεργασίες με το τμήμα Δημοσιογραφίας του Χάρβαρντ.

Ενώ «σε λίγες βδομάδες πρόκειται να ανακοινώσουν την πρώτη τους επίσημη σημαντική συνεργασία από τον ακαδημαϊκό χώρο και παράλληλα βρίσκονται σε επαφή με αρκετά newsroom σε Ελλάδα και Εξωτερικό έτσι ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν το δημοσιογραφικό κοινό, στην πράξη», όπως υποστηρίζουν.

όλο και μεγαλύτερη εξάπλωση των ψεύτικων ειδήσεων

Όσον αφορά την όλο και μεγαλύτερη εξάπλωση των ψεύτικων ειδήσεων η ομάδα του «FightHoax» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι

«τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοηθούν πλέον τον καθένα να δημιουργήσει υλικό που πολύ γρήγορα και φθηνά θα φτάσει σε χιλιάδες μάτια. Η δημιουργία του περιεχομένου είναι ανεξέλεγκτη με αποτέλεσμα την ανάγκη να υπάρξουν εργαλεία που θα βοηθήσουν στην ποιοτική αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής. Σε χώρες σαν την Ελλάδα δεν έχουμε καν δει τις πραγματικές επιπτώσεις της παραπληροφόρησης διότι δεν έχουν υπάρξει ακόμα στοχευμένες ”επιθέσεις” σε μεγάλη κλίμακα. Παλαιότερα όποιος είχε χρήματα και πρόσβαση στα τυπογραφεία, μπορούσε να διαδώσει ψευδείς ειδήσεις, σήμερα ακόμη και ένας 20χρονος μπορεί να το κάνει για να βγάζει χαρτζιλίκι».

μεγαλύτερη πρόκληση αποτέλεσε η ίδια η δομή της ιδέας

Δεδομένου ότι πρόκειται για μία αρκετά καινοτόμο προσπάθεια ο Βαλεντίνος από την ομάδα, λέει ότι

«η Ελλάδα και η νεοφυής επιχειρηματικότητα είναι μια αρκετά καλή αρχή για κάθε δημιουργικό νέο που θέλει να δοκιμάσει τον εαυτό του. Το εξωτερικό από την άλλη, είναι πάντα το επόμενο βήμα για κάποιον με υψηλές φιλοδοξίες και στόχους».

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις δυσκολίες που συνάντησαν αλλά και για τα σχέδιά τους για το μέλλον, υπογράμμισαν ότι

«μεγαλύτερη πρόκληση αποτέλεσε η ίδια η δομή της ιδέας. Πώς μπορεί να λυθεί ένα πρόβλημα την ώρα που ούτε οι άνθρωποι καμιά φορά δεν μπορούν να συμφωνήσουν τι είναι αλήθεια και τι παραπληροφόρηση; Σύντομα η λύση δόθηκε ύστερα από ερωτήσεις μας σε αρκετούς δημοσιογράφους μέχρι να καταλάβουμε ποια ήταν τα ακριβή βήματα που εκτελούν για να ελέγξουν την εγκυρότητα μιας είδησης αλλά και το πώς αναλύουν άρθρα, σε βάθος».

Όσον αφορά τα σχέδιά τους για το μέλλον σημείωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι

«σκοπός είναι μέσα στους επόμενους 6 μήνες, να διαθέσουμε το FightHoax στους πιο ικανούς δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς αλλά και σε εταιρείες που θα ανακαλύψουν όχι το τι μπορεί να κάνει το FightHoax για αυτούς αλλά το τι μπορούν αυτοί να κάνουν μέσω της τεχνολογίας αυτής».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Η Huawei θέλει να πιάσει την κορυφή
Η Huawei θέλει να πιάσει την κορυφή
Delivery με αυτόνομα οχήματα από την Amazon
Delivery με αυτόνομα οχήματα από την Amazon
Οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία της οδικής ασφάλειας
Οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία της οδικής ασφάλειας
Κόβει την ανάσα η μεγαλύτερη γέφυρα του κόσμου
Κόβει την ανάσα η μεγαλύτερη γέφυρα του κόσμου
Αρέσει σε %d bloggers: