Επικίνδυνη απόφαση Facebook για τα fake news

Επικίνδυνη απόφαση Facebook για τα fake news

Επικίνδυνη απόφαση Facebook για τα fake news: Καχυποψία για την απόφαση του Facebook σχετικά με τον έλεγχο – λογοκρισία των fake news στην Ελλάδα

Καχυποψίες τόσο για την απόφαση του Facebook να αναθέσει στα Ellinika Hoaxes των έλεγχο των ψευδών ειδήσεων, όσο και για την αφωνία των κομμάτων για το θέμα, εκφράζει ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος.

«Δεν είναι θέμα ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, είναι θέμα Δημοκρατίας. Ξαφνικά το Facebook αποφάσισε να βάλει έναν τροχονόμο στο χώρο του διαδικτύου και να αποφασίζει μία εταιρεία που δεν έχει την επάρκεια» σημείωσε μιλώντας στην τηλεόραση του Kontra.

Όπως είπε, θα ήθελε να μάθει αν το Facebook απευθύνθηκε σε ειδικούς, ερευνητικά ινστιτούτα ή στο ΕΣΡ πριν λάβει τη συγκεκριμένη απόφαση.

«Στη Γαλλία υπάρχουν πέντε σοβαροί οργανισμοί που κάνουν αυτή τη δουλειά, στις ΗΠΑ υπάρχει το Associated Press. Έδωσαν τον ρόλο σε μία εταιρεία που δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό, ανοίγοντας μία επικίνδυνη κερκόπορτα. Αύριο – μεθαύριο μπορεί να κάνει κάτι αντίστοιχο το Google».

Ο Λ. Κρέτσος επισήμανε ότι πρέπει να ανοίξει μία ευρύτερη συζήτηση για το αν πρέπει να «επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο της πολιτείας με τις λεγόμενες GAFAM (Google, Amazon, Facebook, Apple, Microsoft) γιατί είναι εταιρείες αθροιστικά έχουν χρηματιστηριακή αξία κοντά στα 4 τρισ. δολάρια, ελέγχουν το περιεχόμενο, ελέγχουν τη διακίνηση των ιδεών, μπορούν να ελέγχουν ακόμα και εκλογές και δημοψηφίσματα, ενώ δεν αποδίδουν πίσω στην κοινωνία τα έσοδα που θα έπρεπε να αποδώσουν. Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει στους στόχους του των επόμενων ευρωεκλογών».

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής αναφερόμενος στα fake news, σημείωσε ότι υπάρχει μία ανερμάτιστη κατάσταση στον χώρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που δε λύνεται με καταστολή, καθώς όπως είπε, δεν είναι στο μυαλό της κυβέρνησης, αλλά με μιντιακό εγγραμματισμό, με ενίσχυση της κριτικής σκέψης των πολιτών και για αυτό έχουν αναλάβει διάφορες πρωτοβουλίες.

Fail η επιλογή Facebook για τα fake news στην Ελλάδα

Related Posts

Ξεκατίνιασμα μεγαλομιντιαρχών στο twitter
Ξεκατίνιασμα μεγαλομιντιαρχών στο twitter
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Δεν ξέρουν ότι Instagram και WhatsApp είναι του Facebook
Δεν ξέρουν ότι Instagram και WhatsApp είναι του Facebook
Τα Όσκαρ της Apple για το App Store
Τα Όσκαρ της Apple για το App Store
Αρέσει σε %d bloggers: