Γιατί τα smartphone γίνονται πανάκριβα; Εκτός από πιο έξυπνα τα smartphones γίνονται και πιο ακριβά!!! Γιατί;

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται η τάση της αύξησης των τιμών στα smartphones. Η πρώτη που “άνοιξε” αυτή την τάση, σπάζοντας και το “ψυχολογικό” φράγμα των 1000 ευρώ ήταν η Apple όταν πέρυσι τον Σεπτέμβριο παρουσίαζε το iPhone X.

Το γεγονός αυτό μάλιστα είχε εντυπωσιάσει τόσο τα διάφορα media που κάποια από αυτά στεκόταν μόνο στην τιμή, τουλάχιστον στην αρχή της πορείας της νέας συσκευής. Μάλιστα, εξαιτίας αυτής της υψηλής τιμής κάποιοι κριτικοί σχολίαζαν ότι το τηλέφωνο δεν θα παρουσίαζε εξίσου υψηλή απόδοση στις πωλήσεις. Και κάπως έτσι ήρθε το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς ο CEO της αμερικανικής φίρμας, Τιμ Κουκ, ο οποίος δήλωνε ότι κάθε εβδομάδα που περνά πωλούνται και περισσότερα iPhone X, διαψεύδοντας την κριτική αυτή.

Το φαινόμενο αυτό μάλιστα απέδειξε ότι οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για ένα κινητό παραπάνω από ότι θα πλήρωναν για ένα laptop.

Το πείραμα αυτό της Apple ακολούθησαν και άλλοι κατασκευαστές.

Πλέον το να δαπανήσει κανείς 1000 ευρώ για ένα κινητό τηλέφωνο δεν ακούγεται “παράλογο”, αφού το iPhone X και το Samsung Galaxy S9 ακολούθησαν τα iPhone XS και iPhone XS Max, το Samsung Galaxy Note 9 το Huawei Mate 20 Pro.

Μάλιστα οι τιμές στα smartphones ανεβαίνουν με ταχύτατους ρυθμούς.

Μέσα σε δύο χρόνια το κόστος του Samsung’s Galaxy S9 ανέβηκε 15,1% σε σύγκριση με το Galaxy S7 του 2016 ενώ στην περίπτωση του Huawei P series κατά 33% από το 2016 όπου δεν υπήρχε καν “Pro” μοντέλο. Την μεγαλύτερη άνοδο τιμής βέβαια είδαμε στο OnePlus, η τιμή του οποίου ανέβηκε κατά 42,6% στην Μεγάλη Βρετανία σε σχέση με δύο χρόνια πριν.

Βέβαια, αυτή η τάση δεν συμβαίνει μόνο με τις ναυαρχίδες που κοστίζουν πλέον μια περιουσία.

Η ίδια τάση παρατηρείται και σε ακόμα πιο “χαμηλές” κατηγορίες smartphones.

Τα περισσότερα νέα μοντέλα smartphones που ανακοινώνονται πλέον φτάνουν πλέον έως και τα 500 ευρώ εκεί που άλλοτε άγγιζαν τα 400 ενώ ξεκινούν περίπου από τα 300 ευρώ κι όχι από τα 200 με 250 όπως στο παρελθόν.

Για παράδειγμα η Honor ανακοίνωσε το Honor 8X, το οποίο στην χώρα μας θα έρθει στα 299 ευρώ. Λίγο πιο ψηλά κινείται το Huawei Mate 20 Lite και το Samsung Galaxy A7 (369 ευρώ), ενώ στα 399 ευρώ θα είναι η τιμή του Nokia 7.1.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η χαμηλή κατηγορία με τους κατασκευαστές να μας δείχνουν όλο και λιγότερα τηλέφωνα με κόστος έως 100 ευρώ, παρότι μάλιστα αυτή η κατηγορία συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς.

Μόλις το 10% της αγοράς προτιμά τα πανάκριβα smartphones

Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι με βάση διάφορα στατιστικά της αγοράς, ο μεγάλος όγκος των πωλήσεων smartphones αφορά συσκευές που κινούνται σε επίπεδα τιμών κάτω από τα 200 ευρώ, με το ποσοστό τους να φτάνει περίπου στο 65%. Αντίστοιχα, το ποσοστό των smartphones που πωλούνται και έχουν τιμή πάνω από τα 600 ευρώ κινείται στη χώρα μας γύρω στο 10%.

Και γιατί τα smartphones γίνονται πανάκριβα;

Η ζήτηση και η “ανάγκη” ανεβάζουν τις τιμές

Η ανοδική τάση των τιμών των smartphones προφανώς εξαρτάται από την ζήτηση τους, δηλαδή από τον σημαντικό πλέον ρόλο που παίζουν στην καθημερινότητα μας. Από απλές συσκευές επικοινωνίας έχουν μετατραπεί σε πολυεργαλεία με τα οποία εργαζόμαστε, επικοινωνούμε, φωτογραφίζουμε ή και διασκεδάζουμε παίζοντας διάφορα παιχνίδια.

Κι όσο βελτιώνονται τα χαρακτηριστικά τους, τόσο πιο σημαντικό ρόλο παίζουν στη ζωή μας. Και τόσο θα ακριβαίνει και η τιμή τους φυσικά.

“Οι καταναλωτές γνωρίζουν ότι θα ακριβοπληρώσουν ένα κινητό αφού αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια από τις σημαντικότερες συσκευές της ζωής τους” αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μπεν Γουντ, επικεφαλής αναλυτής της CCS Insight.

Δεν είναι όμως μόνο η “ανάγκη” που έχουν δημιουργήσει τα νέα smartphones.

Υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους ανεβαίνουν οι τιμές τους…

Η ζήτηση για μεγαλύτερο χώρο αποθήκευσης τα τελευταία χρόνια έχει ωθήσει τους προμηθευτές σε επενδύσεις – κατασκευάζουν εργοστάσια για να μπορούν να καλύψουν την ζήτηση από όλο και περισσότερους κατασκευαστές. Αυτό από μόνο του αυξάνει τις τιμές.

Επίσης οι εξελιγμένες κάμερες που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη και διαθέτουν πολύ εξελιγμένους φακούς κοστίζουν εξίσου ακριβά, και ούτω καθεξής.

Η έρευνα και ανάπτυξη ανεβάζουν τις τιμές

Επίσης τα κονδύλια για τα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης των κατασκευαστών προσθέτει αρκετά νούμερα στην τελική τιμή.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι τα τεχνικά χαρακτηριστικά ενός κινητού τηλεφώνου μπορεί να είναι καλύτερα από αυτά ενός laptop και μάλιστα πρέπει να χωρέσουν και σε πολύ μικρότερη συσκευασία. Όλο αυτό απαιτεί έρευνα. Και φυσικά λεφτά, πολλά λεφτά…

Πολλοί οι κατασκευαστές  smartphones, λίγοι οι κατασκευαστές εξαρτημάτων

Κάτι άλλο που είναι εξίσου σημαντικά και αλληλεπιδρά με όλα τα παραπάνω είναι ότι αν και οι φίρμες smartphones είναι πολλές, δεν είναι εξίσου πολλοί και οι κατασκευαστές εξαρτημάτων. Πρακτικά αυτό σημαίνει μικρότερο ανταγωνισμό, άρα και υψηλότερες τιμές…

Δεν αλλάζουμε πια τόσο συχνά το smartphones μας

Και βέβαια υπάρχει και μια συμπεριφορά των χρηστών – καταναλωτών που ανεβάζει αρκετά την τελική τιμή των νέων μοντέλων… Δεν αλλάζουμε πλέον συχνά smartphone. Και αυτό οι φίρμες smartphone το αντιμετωπίζουν με την αύξηση της τιμής στην νέα συσκευή, ώστε να καλύψουν κάπως την “χασούρα.

Βέβαια, υπάρχουν και κάποια άλλα κόλπα ώστε να μας στείλουν να αγοράσουμε νέο smartphone. Για παράδειγμα κάποιοι κατασκευαστές -λέγε με Apple- ρίχνουν τις επιδόσεις της παλιότερης συσκευής με κάποια “αναβάθμιση” στο λογισμικό. Μάλιστα αυτή την πρακτική δεν την εφαρμόζει μόνο η Apple αλλά και άλλες γνωστές φίρμες, όπως αποδείχθηκε πρόσφατα…

H Apple στο μικροσκόπιο για τα παλιά iPhone

Από 1200 ευρώ και πάνω για ένα iPhone!!!

Εξαγριωμένες οι γυναίκες με τα νέα iPhone

Related Posts

Πραγματική - διαφημιζόμενη ταχύτητα internet
Πραγματική – διαφημιζόμενη ταχύτητα internet
Το κινητό σου ξέρει τα πάντα
Το κινητό σου ξέρει τα πάντα
Παρακολουθείται το smartphone σας
Παρακολουθείται το smartphone σας;
Το πολύ διαδίκτυο ανεβάζει την πίεση
Το πολύ διαδίκτυο ανεβάζει την πίεση!!!
Αρέσει σε %d bloggers: