Έχεις παιδιά; Μακριά από tablet και iPhone!!!

Επικίνδυνα για την ανάπτυξη των παιδιών tablet και iPhone σύμφωνα με νέα μελέτη…

H κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη του εγκεφάλου μικρών παιδιών, φαίνεται ότι «φρενάρεται» όταν χρησιμοποιούν iPhone και tablet, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι ναι μεν μπορεί ένας γονιός να αποσπάσει την προσοχή του παιδιού με αυτό τον τρόπο και έτσι το παιδί να απορροφηθεί με το νέο «παιχνίδι» του και να ησυχάσει, όμως το τίμημα μπορεί να είναι η ελλιπής ανάπτυξη του παιδιού, κυρίως όσον αφορά την ικανότητά του να αυτοελέγχεται και να επικοινωνεί με τους άλλους.

Το ερώτημα που θέτουν οι μελετητές είναι: “Αν αυτές οι συσκευές γίνουν η κυρίαρχη μέθοδος για να ηρεμούν και να απασχολούνται τα παιδιά, θα μπορέσουν άραγε να αναπτύξουν τους δικούς τους εσωτερικούς μηχανισμούς αυτορύθμισης;”.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνουν ότι υπάρχουν ενδείξεις πως όσα παιδιά κάτω των τριών ετών περνούν πολλή ώρα μπροστά σε μια διαδραστική οθόνη αφής, δυσκολεύονται να αναπτύξουν τις αναγκαίες ικανότητες για τα μαθηματικά και για τις επιστήμες γενικότερα.

Η Τζένι Ραντέσκι συστήνει στους γονείς να ενθαρρύνουν στα παιδιά τους έγκαιρα την «άμεση διαδραστική επαφή ανθρώπου με άνθρωπο». Όπως είπε, είναι ζωτικό όλη η οικογένεια να αφιερώνει καθημερινά χρόνο για επαφή και επικοινωνία, αφήνοντας στην άκρη την τηλεόραση, τους υπολογιστές και τα κινητά.

Μελέτες, ήδη δείχνουν ότι τα παιδιά μαθαίνουν περισσότερα πράγματα και αναπτύσσονται πιο φυσιολογικά σε αυτή την περίπτωση, παρά μέσα από τις οθόνες, καθώς, μεταξύ άλλων, αναπτύσσουν ενσυναίσθηση, καθώς και να λύνουν προβλήματα με ομαδικό τρόπο.

Σε σχετική δημοσίευση που έκαναν στο περιοδικό «Pediatrics» της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, οι ερευνητές της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, με επικεφαλής την παιδίατρο Τζένι Ραντέσκι, αξιολόγησαν τις έως τώρα δημοσιευμένες μελέτες πάνω στις πιθανές επιπτώσεις της συχνής χρήσης υπολογιστών και κινητών από τα παιδάκια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, efsyn.gr

Related Posts

Τι δεν πρέπει να αγγίζετε ποτέ στο αεροπλάνο
Τι δεν πρέπει να αγγίζετε ποτέ στο αεροπλάνο;
Ένα εντυπωσιακό διαμέρισμα στην Ιταλία
Ένα εντυπωσιακό διαμέρισμα στην Ιταλία
Το επιστημονικά σωστό φλερτ
Το επιστημονικά σωστό φλερτ
Η σέξι πλευρά της Επιστήμης
Η σέξι πλευρά της Επιστήμης
Αρέσει σε %d bloggers: