Εξαφανίζονται οι αγριομέλισσες

Η κλιματική αλλαγή απειλεί αγριομέλισσες και γεωργία… 

Σχεδόν το ένα τέταρτο των αγριομελισσών της Ευρώπης απειλούνται με εξαφάνιση, κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της εντατικοποίησης της γεωργίας που οδηγεί στην καταστροφή του φυσικού τους περιβάλλοντος, προειδοποίησε η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης και των Φυσικών Πόρων (IUCN).

Τα 16 από τα 68 είδη αγριομελισσών της Ευρώπης κινδυνεύουν, γεγονός που απειλεί την επικονίαση των καλλιεργειών, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι ειδικοί επιστήμονες IUCN ετοιμάζουν μια παγκόσμια μελέτη για τις αγριομέλισσες, την ώρα που οι “πρώτες εξαδέλφες” τους, οι μέλισσες, βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο καθώς ο αριθμός τους μειώνεται δραματικά λόγω ασθενειών.

“Από τα πέντε σημαντικότερα έντομα που γονιμοποιούν τα φυτά μεταφέροντας τη γύρη τους, τα τρία είναι είδη αγριομελισσών” τόνισε η IUCN στην οποία μετέχουν κυβερνήσεις κρατών, επιστήμονες και οργανώσεις περιβαλλοντικής προστασίας.

“Μαζί με τα άλλα έντομα-επικονιαστές, οι αγριομέλισσες συνεισφέρουν περισσότερα από 22 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στην ευρωπαϊκή γεωργία”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι αγριομέλισσες —ή μπούμπουρεςείναι μεγαλύτερες από τις μέλισσες με τις οποίες συχνά μοιάζουν πολύ καθώς φέρουν κίτρινες και μαύρες ρίγες. Ζουν σε μικρές κυψέλες, μέχρι 200 έντομα κάθε φορά, και δεν φτιάχνουν κηρήθρες.

Ορισμένα είδη εκτρέφονται ειδικά για να γονιμοποιούν τομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες στα θερμοκήπια.

Advertisements

Related Posts

Δεν θα βάλουν τέλη κυκλοφορίας στα τρακτέρ
Δεν θα βάλουν τέλη κυκλοφορίας στα τρακτέρ
Τι καύσιμα θα χρησιμοποιεί η Ελλάδα το 2050
Τι καύσιμα θα χρησιμοποιεί η Ελλάδα το 2050;
Η μεγαλύτερη πρόκληση της γενιάς μας
Η μεγαλύτερη πρόκληση της γενιάς μας
Γιατί πέφτουν οι τιμές στο λάδι
Γιατί πέφτουν οι τιμές στο λάδι;
Αρέσει σε %d bloggers: