Το πράσινο γραφείο αυξάνει την παραγωγικότητα

Το πράσινο γραφείο αυξάνει την παραγωγικότητα

Το πράσινο γραφείο αυξάνει την παραγωγικότητα: Τι λέει επιστημονική έρευνα για την σχέση που έχει η παραγωγικότητα με το… πράσινο γραφείο

Όσο πιο ‘πράσινο’ είναι ένα γραφείο χάρη στα φυτά, τόσο πιο ικανοποιημένοι και παραγωγικοί είναι όσοι εργάζονται σε αυτό, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Παραγωγικότητα και πράσινο γραφείο: τα φυτά ανεβάζουν 15% την παραγωγικότητα, δείχνει νέα έρευνα

Η πρώτη μελέτη του είδους της δείχνει ότι όταν ένα ‘γυμνό’ γραφείο εμπλουτίζεται με διάφορα φυτά, η παραγωγικότητα αυξάνει έως 15%.

Οι ερευνητές ψυχολόγοι των βρετανικών πανεπιστημίων του Κάρντιφ και του Έξετερ, του ολλανδικού πανεπιστημίου του Γκρόνιγκεν και του αυστραλιανού πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, με επικεφαλής την Μάρλον Νιουβενχούις, έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό εφαρμοσμένης πειραματικής ψυχολογίας Journal of Experimental Psychology: Applied“‘ 

Ουσιαστικά “συγκρίνανε” γραφεία με και χωρίς φυτά, όσον αφορά:

  • την επίπτωσή τους στην ποιότητα του αέρα στον χώρο,
  • την ικανότητα συγκέντρωσης των εργαζομένων,
  • την ικανοποίηση από τη δουλειά τους
  • και το επίπεδό παραγωγικότητάς τους.

Τα γραφεία με φυτά υπερτερούν σε όλους αυτούς τους παράγοντες.

Η επένδυση σε φυτά ‘βγάζει τα λεφτά της’ και με το παραπάνω

Η συγκριτική μελέτη, που διήρκεσε μερικούς μήνες, έγινε σε δύο μεγάλα συγκροτήματα γραφείων στη Βρετανίακαι την Ολλανδία. Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι η επένδυση σε φυτά ‘βγάζει τα λεφτά της’ και με το παραπάνω.

Προηγούμενες μελέτες εργαστηρίου είχαν καταλήξει σε παρεμφερή συμπεράσματα, αλλά η νέα έρευνα ήταν η πρώτη που έγινε σε πραγματικές συνθήκες γραφείων.

το ‘πράσινο’ γραφείο ενθαρρύνει ποικιλοτρόπως

Το όφελος από τα φυτά είναι μακροπρόθεσμο και, σύμφωνα με τους ερευνητές. Επίσης αναιρείται η έως τώρα πεποίθηση ότι ένα λιτό και ‘γυμνό’ γραφείο, χωρίς φυτά και άλλη διακόσμηση, είναι πιο ευνοϊκό για την παραγωγικότητα.

Αντίθετα, σύμφωνα με τη νέα επιστημονική έρευνα, το ‘πράσινο’ γραφείο ενθαρρύνει ποικιλοτρόπως (σωματικά, νοητικά, συναισθηματικά) τους εργαζόμενους να συνδεθούν με το αντικείμενο και τον χώρο της εργασίας τους.

Έξυπνο γραφείο με τεχνολογία και minimal decor; Μπα…απλά γυμνό!!!

Όπως είπε ο ερευνητής δρ Κρεγκ Νάιτ, ένα πραγματικά ‘έξυπνο’ γραφείο δεν πρέπει να βασίζεται μόνο στη νέα τεχνολογία, αλλά και στην παρουσία των φυτών.

Ο καθηγητής ψυχολογίας Άλεξ Χάσλαμ δήλωσε ότι η νέα μελέτη “θέτει σε αμφισβήτηση την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη πως το λιγότερο είναι καλύτερο. Μερικές φορές, το λιγότερο (σ.σ. ένα γυμνό γραφείο χωρίς φυτά) είναι απλώς λιγότερο”.

Η Νιουβενχόις τόνισε ότι “απλώς με το προσθέτει κανείς φυτά σε ένα ‘σπαρτιάτικο’ χώρο εργασίας, η παραγωγικότητα αυξάνεται κατά 15%. Αυτή η βελτίωση είναι παρόμοια με αυτή που έχει προκύψει στα εργαστηριακά πειράματα μέχρι σήμερα. Αυτή η διαπίστωση αντικρούει την τρέχουσα οικονομική και πολιτική ‘μόδα’ και τις σύγχρονες τεχνικές περί ‘λιτού’ μάνατζμεντ. Επίσης δείχνει και το δρόμο για πιο ικανοποιητικούς, άνετους και τελικά πιο κερδοφόρους χώρους εργασίας”.

Ο Κένεθ Φρίμαν της εταιρείας σχεδιασμού εσωτερικών χώρων Ambius, κάλεσε τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς “να αναθεωρήσουν τις ‘λιτές’ πρακτικές τους, όχι μόνο για χάρη της υγείας των εργαζομένων, αλλά και για την οικονομική υγεία της επιχείρησης”.

Και φυσικά, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν κάθε λόγο να αναλάβουν τις δικές τους πρωτοβουλίες για να ‘πρασινίσουν’ τα γραφεία τους, όπου δουλεύουν τόσες ώρες…

Το πράσινο γραφείο αυξάνει την παραγωγικότητα

Παραγωγικότητα και πράσινο γραφείο κόντρα στο minimal και το hitech, πάρτε ιδέες

Δουλεύουμε πολύ αλλά παράγουμε λίγο

Advertisements

Related Posts

Η κυβέρνηση διαλύει ωράρια και πρόστιμα
Η κυβέρνηση διαλύει ωράρια και πρόστιμα
ΝΔ ο οδοστρωτήρας της αγοράς εργασίας
ΝΔ ο οδοστρωτήρας της αγοράς εργασίας
Το σεξ με τους πρώην βλάπτει σοβαρά την υγεία
Το σεξ με τους πρώην βλάπτει σοβαρά την υγεία
Η συγγνώμη για το Control-Alt-Delete
Η συγγνώμη για το Control-Alt-Delete
Αρέσει σε %d bloggers: