Το πράσινο γραφείο ανεβάζει την παραγωγικότητα

Το πράσινο γραφείο ανεβάζει την παραγωγικότητα

Το πράσινο γραφείο ανεβάζει την παραγωγικότητα: Δείτε τι λέει νέα επιστημονική έρευνα για την σχέση της παραγωγικότητας με την πρασινάδα στο γραφείο

Όσο πιο… πράσινο είναι ένα γραφείο, τόσο πιο ικανοποιημένοι και παραγωγικοί είναι όσοι εργάζονται σε αυτό, δείτε τι λέει νέα επιστημονική έρευνα

Όσο πιο ‘πράσινο’ είναι ένα γραφείο χάρη στα φυτά, τόσο πιο ικανοποιημένοι και παραγωγικοί είναι όσοι εργάζονται σε αυτό, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Το πράσινο γραφείο ανεβάζει την παραγωγικότητα: τα φυτά ανεβάζουν 15% την παραγωγικότητα, δείχνει νέα έρευνα

Η πρώτη μελέτη του είδους της δείχνει ότι όταν ένα ‘γυμνό’ γραφείο εμπλουτίζεται με διάφορα φυτά, η παραγωγικότητα αυξάνει έως 15%.

Οι ερευνητές ψυχολόγοι των βρετανικών πανεπιστημίων του Κάρντιφ και του Έξετερ, του ολλανδικού πανεπιστημίου του Γκρόνιγκεν και του αυστραλιανού πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, με επικεφαλής την Μάρλον Νιουβενχούις, έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό εφαρμοσμένης πειραματικής ψυχολογίας Journal of Experimental Psychology: Applied“‘ 

Το πράσινο γραφείο αυξάνει την παραγωγικότητα

Ουσιαστικά “συγκρίνανε” γραφεία με και χωρίς φυτά, όσον αφορά:

  • την επίπτωσή τους στην ποιότητα του αέρα στον χώρο,
  • την ικανότητα συγκέντρωσης των εργαζομένων,
  • την ικανοποίηση από τη δουλειά τους
  • και το επίπεδό παραγωγικότητάς τους.

Τα γραφεία με φυτά υπερτερούν σε όλους αυτούς τους παράγοντες.

Η επένδυση σε φυτά ‘βγάζει τα λεφτά της’ και με το παραπάνω

Η συγκριτική μελέτη, που διήρκεσε μερικούς μήνες, έγινε σε δύο μεγάλα συγκροτήματα γραφείων στη Βρετανίακαι την Ολλανδία. Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι η επένδυση σε φυτά ‘βγάζει τα λεφτά της’ και με το παραπάνω.

Προηγούμενες μελέτες εργαστηρίου είχαν καταλήξει σε παρεμφερή συμπεράσματα, αλλά η νέα έρευνα ήταν η πρώτη που έγινε σε πραγματικές συνθήκες γραφείων.

το ‘πράσινο’ γραφείο ενθαρρύνει ποικιλοτρόπως

Το όφελος από τα φυτά είναι μακροπρόθεσμο και, σύμφωνα με τους ερευνητές. Επίσης αναιρείται η έως τώρα πεποίθηση ότι ένα λιτό και ‘γυμνό’ γραφείο, χωρίς φυτά και άλλη διακόσμηση, είναι πιο ευνοϊκό για την παραγωγικότητα.

Αντίθετα, σύμφωνα με τη νέα επιστημονική έρευνα, το ‘πράσινο’ γραφείο ενθαρρύνει ποικιλοτρόπως (σωματικά, νοητικά, συναισθηματικά) τους εργαζόμενους να συνδεθούν με το αντικείμενο και τον χώρο της εργασίας τους.

Έξυπνο γραφείο με τεχνολογία και minimal decor; Μπα…απλά γυμνό!!!

Όπως είπε ο ερευνητής δρ Κρεγκ Νάιτ, ένα πραγματικά ‘έξυπνο’ γραφείο δεν πρέπει να βασίζεται μόνο στη νέα τεχνολογία, αλλά και στην παρουσία των φυτών.

Ο καθηγητής ψυχολογίας Άλεξ Χάσλαμ δήλωσε ότι η νέα μελέτη “θέτει σε αμφισβήτηση την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη πως το λιγότερο είναι καλύτερο. Μερικές φορές, το λιγότερο (σ.σ. ένα γυμνό γραφείο χωρίς φυτά) είναι απλώς λιγότερο”.

Η Νιουβενχόις τόνισε ότι “απλώς με το προσθέτει κανείς φυτά σε ένα ‘σπαρτιάτικο’ χώρο εργασίας, η παραγωγικότητα αυξάνεται κατά 15%. Αυτή η βελτίωση είναι παρόμοια με αυτή που έχει προκύψει στα εργαστηριακά πειράματα μέχρι σήμερα. Αυτή η διαπίστωση αντικρούει την τρέχουσα οικονομική και πολιτική ‘μόδα’ και τις σύγχρονες τεχνικές περί ‘λιτού’ μάνατζμεντ. Επίσης δείχνει και το δρόμο για πιο ικανοποιητικούς, άνετους και τελικά πιο κερδοφόρους χώρους εργασίας”.

Ο Κένεθ Φρίμαν της εταιρείας σχεδιασμού εσωτερικών χώρων Ambius, κάλεσε τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς “να αναθεωρήσουν τις ‘λιτές’ πρακτικές τους, όχι μόνο για χάρη της υγείας των εργαζομένων, αλλά και για την οικονομική υγεία της επιχείρησης”.

Και φυσικά, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν κάθε λόγο να αναλάβουν τις δικές τους πρωτοβουλίες για να ‘πρασινίσουν’ τα γραφεία τους, όπου δουλεύουν τόσες ώρες…

Παραγωγικότητα και πράσινο γραφείο κόντρα στο minimal και το hitech, πάρτε ιδέες

Το σωστό γραφείο φέρνει την ευτυχία

main photo: pixabay.com

Related Posts

To βραβείο Red Dot design στο νέο Mazda3
To βραβείο Red Dot design στο νέο Mazda3
Το καλό εργασιακό περιβάλλον φέρνει την ευτυχία
Το καλό εργασιακό περιβάλλον φέρνει την ευτυχία
Θέσεις εργασίας που δύσκολα καλύπτονται
Θέσεις εργασίας που δύσκολα καλύπτονται
Άνθρακας οι αυξήσεις μισθών από Μητσοτάκη
Άνθρακας οι αυξήσεις μισθών από Μητσοτάκη
Αρέσει σε %d bloggers: