Στο Abu Dhabi χτίζουν μια hitech πόλη

Στο Abu Dhabi χτίζουν μια hitech πόλη

Στο Abu Dhabi χτίζουν μια hitech πόλη: Στο Abu Dhabi χτίζουν μια εντυπωσιακή hitech πόλη… δροσερή και οικολογική, δείτε photos – video!!!

32 χιλιόμετρα έξω από την πόλη του Αμπού Ντάμπι, αυτό που ήταν κάποτε μια άγονη έρημος, αποφασίστηκε το 2006 να μεταμορφωθεί στην πιο βιώσιμη οικολογική πόλη του κόσμου.

Το Masdar Project ήταν ένα φιλόδοξο έργο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τα οποία ουσιαστικά σχεδίασαν και θέλησαν να χτίσουν από το μηδέν την πόλη του μέλλοντος, με μοναδική αρχιτεκτονική, τεχνολογία και ενεργειακά αποδοτικά συστήματα μεταφορών.

Η κατασκευή της ξεκίνησε το 2006 και το κόστος υλοποίησης του σχεδίου υπολογίστηκε στα 18 με 22 δισ. δολάρια. Και ενώ όλα ξεκίνησαν καλά και το πρώτο στάδιο κατασκευής αναμενόταν να έχει ολοκληρωθεί το 2009, ήρθε η οικονομική κρίση του 2008 και το πρότζεκτ πάγωσε. ‘Η έστω καθυστέρησε.

6 κτίσματα είναι ήδη έτοιμα αλλά η ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου κατασκευής της οικολογικής πόλης πήρε παράταση για… φέτος! Ολόκληρη η πόλη αναμένεται να έχει… ανεγερθεί έως το 2020 με 2025. Επίσης, λόγω της οικονομικής κρίσης, μειώθηκε το μπάτζετ που θα διατεθεί για την κατασκευή του στα 18,7 με 19,8 δισ. δολάρια.

Η πόλη μόλις ολοκληρωθεί θα καλύπτει έκταση 6 τετραγωνικών χιλιομέτρων και θα φιλοξενεί συνολικά 45.000 με 50.0000 άτομα και 1.500 επιχειρήσεις.

Κατά το σχεδιασμό της πόλης έχουν προβλεφθεί τα πάντα, όπως η θερμοκρασία στους δρόμους της η οποία θα κυμαίνεται στους 15 με 20 βαθμούς Κελσίου λιγότερο από ότι στην έρημο που την περιβάλλει. Κατά κύριο λόγο αυτό θα οφείλεται στην αρχιτεκτονική δομή της πόλης.

Τα κτίρια χτίζονται το ένα κολλητά στο άλλο και έχουν όλα μεγάλο ύψος προκειμένου οι δρόμοι ανάμεσα τους να είναι σκιεροί. Η εταιρεία σχεδιασμού της πόλης για να πετύχει τη… φυσική δροσιά μελέτησε την κατασκευή πόλεων όπως το Κάιρο.

Κάπως έτσι διαπίστωσαν ότι τέτοιες πόλεις διατηρούνταν δροσερές έχοντες στενούς και κοντούς δρόμους, όχι μεγαλύτερους των 70 μέτρων.

Δεν έμειναν βέβαια σε αυτά, αφού κάποια κτίρια χτίστηκαν με ειδικές προδιαγραφές έτσι ώστε να λειτουργούν ως… κλιματιστικά για όλη την πόλη! Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα από αυτά σχεδιάστηκε έτσι ώστε να δημιουργεί δροσερό αεράκι που θα διαχέει στους δρόμους…

Ο αρχικός σχεδιασμός της πόλης απαγόρευε τα αυτοκίνητα και οι όποιες μετακινήσεις των πολιτών της θα γίνονταν με τα πόδια ή με τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή με ποδήλατα. Να πούμε βέβαια ότι και η απουσία αυτοκινήτων συμβάλλει και αυτό στην διατήρηση χαμηλών θερμοκρασιών στην hitech αυτή πόλη…

Ωστόσο, η κρίση του 2008 επηρέασε και αυτόν τον τομέα και έτσι το σχέδιο της πλήρους απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων στην Masdar ναυάγησε και το 2010 αποφασίστηκε να επιτραπεί στη πόλη η κυκλοφορία ηλεκτρικών και άλλων οχημάτων καθαρής ενέργειας στην πόλη.

Ο Μαλαπέρτ μοιράστηκε την εκπληκτική σειρά φωτογραφιών του από τη Masdar «City of Possibilities» στο Business Insider

Στο Abu Dhabi χτίζουν μια hitech πόλη

Και κάπως έτσι θα είναι η νέα αυτή πόλη, μόλις βέβαια ολοκληρωθεί πλήρως…

Στην συνέχεια και το σχετικό βίντεο…

Τα παγκάκια στην Ελλάδα θα γίνουν έξυπνα!!!

Advertisements

Related Posts

Θα υπάρξει 5ος κύκλος Casa de Papel
Θα υπάρξει 5ος κύκλος Casa de Papel;
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Στην Formula 1 θέλουν να κολλήσουν κορονοϊό
Στην Formula 1 θέλουν να κολλήσουν κορονοϊό
Μηχανήματα υποστήριξης αναπνοής από Mercedes
Μηχανήματα υποστήριξης αναπνοής από Mercedes
Αρέσει σε %d bloggers: