Πως θα είναι οι πρώτες κατοικίες στον Άρη

Πως θα είναι οι πρώτες κατοικίες στον Άρη;

Πως θα είναι οι πρώτες κατοικίες στον Άρη; Δείτε ένα σχέδιο για κατοικίες τύπου ιγκλού που κατασκευάζονται από ρομπότ και προτείνονται για τον Άρη…

Αρκετό καιρό πριν την ανακοίνωση της NASA για την ύπαρξη νερού στον πλανήτη Άρη, μια ομάδα αρχιτεκτόνων των γραφείων Clouds Architecture και Space Exploration Architecture (SEArch) εργαζόταν επάνω στην ιδέα του πως θα μπορούσαμε να μετατρέψουμε τις ποσότητες πάγου του πλανήτη σε καταφύγιο.

Η ύπαρξη πάγου ήταν γνωστή καιρό τώρα, και η ιδέα των αρχιτεκτόνων, απλή στη σύλληψή της, βασιζόταν στη θεωρία ότι ο πάγος θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα πρώτης τάξης δομικό υλικό. Η τελική ιδέα των οκτώ αρχιτεκτόνων ήταν το Mars Ice House. Μια ένα επικλινής, τριγωνική κατασκευή που θα κατασκευαστεί από αυτόνομα ρομπότ με τη χρήση προσθέτων τεχνικών κατασκευής.

Όπως αναφέρει σχετικά το Wired, το Mars Ice House ψηφίστηκε από την NASA ως η καλύτερη πρόταση σε σχετικό διαγωνισμό σχεδιασμού κατοικιών που θα στεγάσουν τους πρώτους εποίκους του Άρη.

Όμως, εξαιτίας του ακαδημαϊκού background της ομάδας SEArch/Clouds AO, σημειώνει το Wired, οι αρχιτέκτονες δεν αντιμετώπισαν την πιθανότητα της εποίκισης του κόκκινου πλανήτημόνο από την άποψη της επιβίωσης, αλλά και το κατά πόσο μπορούν οι συνθήκες εκεί να εξασφαλίσουν κάποιο επίπεδο ζωής στους εποίκους, δεδομένου του αφιλόξενου τοπίου.

Μάλιστα εκπρόσωπος της ομάδας SEArch/Clouds AO δηλώνει στο Wired ότι:

“Προσεγγίσαμε το θέμα από μια πιο ανθρωπιστική άποψη”, αναφέρει o ιθύνων του project Michael Morris. “H μετάβαση στον Άρη είναι μια Οδύσσεια, και μόλις φτάσει κάποιος εκεί δεσμεύεται να παραμείνει ένα μεγάλο διάστημα. Όπως είναι κατανοητό, κανείς δεν θα ήθελε να μένει για έναν χρόνο σε σπηλιές”

Οι συγκεκριμένες κατοικίες θα θυμίζουν τα γνωστά ιγκλού, ενώ θα έχουν διπλά τοιχώματα, δηλαδή ένα κέλυφος μέσα σε ένα δεύτερο κέλυφος, θα δημιουργούν ένα οικείο χώρο ενώ θα δίνουν μια ξεκάθαρη εικόνα του εξωτερικού περιβάλλοντος, έτσι ώστε οι έποικοι να έχουν συνείδηση του πού βρίσκονται. Δηλαδή σε έναν πλανήτη με ημέρα διάρκειας 25 ωρών και διακριτές εποχές.

Δύο αυτόνομα ρομπότ πρόκειται να κτίσουν τα ιγκλού, συλλέγοντας πάγο από το υπέδαφος του πλανήτη – κάτι που ίσως αλλάξει μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της NASA – και εναποθέτοντας στρώμα – στρώμα τον πάγο ώστε να δώσουν σχήμα στα κτίρια.

Τα ρομπότ μάλιστα αυτά θα μπορούν να… “εκτυπώσουν” 3D ακόμα και ολόκληρα χωριά με τις κατοικίες αυτές, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη τον πάγο, ενώ θα παίρνουν ενέργεια από το όχημα Phoenix Mars Lander που προσεδαφίστηκε στον πλανήτη το 2008.

Η Σελήνη συρρικνώνεται και σείεται

Advertisements

Related Posts

Virtual βόλτα στο μουσείο της Honda
Virtual βόλτα στο μουσείο της Honda
Βόλτα στο μουσείο της Lamborghini
Βόλτα στο μουσείο της Lamborghini
Ποιες είναι οι επιπτώσεις της τηλεεργασίας
Ποιες είναι οι επιπτώσεις της τηλεεργασίας;
Πότε θα καταρρεύσει το internet;
Πότε θα καταρρεύσει το ίντερνετ;
Αρέσει σε %d bloggers: