βιοκλιματισμός

Ήρθε το τέλος των κλιματιστικών;

Αρχιτεκτονική εταιρία σχεδιάζει σπίτια που δεν χρειάζονται κλιματιστικά!!! Πως το καταφέρνουν αυτό;

Στο Βιετνάμ, και πολλές τροπικές χώρες της Ασίας, όπως σε Ινδονησία και Φιλιππίνες, ο κλιματισμός θεωρείται αναγκαίος για κάθε σπίτι.

Ωστόσο μια αρχιτεκτονική εταιρεία έχει βρει την εναλλακτική λύση για να διατηρεί την θερμοκρασία σε φυσιολογικά επίπεδα ακόμα και το καλοκαίρι. Βάση της τοπογραφίας, του κλίματος, της βλάστησης καθώς και το προσανατολισμό του κτιρίου, η επιχείρηση αυτή μπορεί να δημιουργήσει ένα άνετο εσωτερικό κλίμα.

Η εταιρεία T3 Architecture Asia, που έχει γραφεία στο Βιετνάμ αλλά και στη Γαλλία, ειδικεύεται στην βιοκλιματική αρχιτεκτονική, που κάνει τις μονάδες ενέργειας AC περιττές.

Όπως εξηγεί ο ιδρυτής της εταιρείας στο CNN:

“Δεν χρειάζεται να ξοδεύεις χρήματα για τον κλιματισμό ακόμα και στα πιο θερμά μέρη του πλανήτη, αρκεί τα σπίτι σου να είναι πολύ καλά σχεδιασμένο”.

Ο ίδιος εξηγεί πως κλειστοί υπαίθριοι διάδρομοι, αεριζόμενες στέγες, μόνωση από υαλοβάμβακα και η χρήση φυσικών υλικών προσφέρει σε ένα χώρο τόσο φυσικό φωτισμό όσο και αερισμό.

«Προσπαθούμε να αποφύγουμε μεγάλες γυάλινες προσόψεις που βλέπουν είτε στην ανατολή, είτε στη δύση, καθώς αυτό θα κάνει το κτίριο σαν “φούρνο”», σημειώνει.

Ο Τσαρλς Γκαλαβαρντίν (Charles Gallavardin) αναφέρει επίσης πως ένα τυπικό βιοκλιματικό κτίριο έχει σταθερή θερμοκρασία στους 22 βαθμούς Κελσίου.

Ασφαλώς η τεχνική που χρησιμοποιεί η εταιρεία του δεν είναι κάτι καινούριο καθώς πριν τον 20ο αιώνα η βιοκλιματική αρχιτεκτονική ήταν (και εξακολουθεί να είναι) ο κανόνας με τον οποίο έχουν δημιουργηθεί τα παραδοσιακά κινεζικά αλλά και ισπανικά σπίτια. Ωστόσο στη συνέχεια και με την ανάγκη για δημιουργία μεγάλων κτιρίων με μικρό κόστος, οι τεχνικές αυτές εξαφανίστηκαν.

Δεν θα ήταν ιδανικό ωστόσο να μπορείς να ζεις σε ένα σπίτι, να εργάζεσαι σε ένα γραφείο, όπου δεν θα ένιωθες ποτέ ζέστη, ιδίως το καλοκαίρι και τις μέρες με καύσωνα;

Advertisements

Related Posts

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Εφιαλτικές προβλέψεις για ελληνική οικονομία
Εφιαλτικές προβλέψεις για ελληνική οικονομία
Με sms και ένα sorry απέλυσαν 300 άτομα
Με sms και ένα sorry απέλυσαν 300 άτομα
Ανυπολόγιστη η ζημιά στις αερομεταφορές
Ανυπολόγιστη η ζημιά στις αερομεταφορές
Αρέσει σε %d bloggers: