Το κόστος της κλιματικής αλλαγής

Το κόστος της κλιματικής αλλαγής

Το κόστος της κλιματικής αλλαγής: Πόσο μας κόστισε σε χρήμα και σε ανθρώπινες ζωές η κλιματική αλλαγή μέσα σε μια 20ετια;

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και συχνότερα και πιο σοβαρά λόγω της κλιματικής αλλαγής προκαλώντας τεράστια προβλήματα σε πολλές χώρες.

Την περίοδο 1998-2017, 526.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων ενώ το οικονομικό κόστος ανήλθε στα περίπου 3.47 τρισεκατομμύρια δολάρια (σε PPP) σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Κινδύνου για το Κλίμα τα στοιχεία του οποίου δημοσιεύτηκαν από την περιβαλλοντική οργάνωση Germanwatch.

Στα σχετικά στοιχεία μπορούμε να διακρίνουμε ποιες χώρες έχουν υποστεί τις σοβαρότερες δυσμενείς επιπτώσεις από ακραία καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Και στην κορυφή είναι το Πουέρτο Ρίκο, η Σρι Λάνκα και η Ντομίνικα.

Ο τυφώνας Μαρία προκάλεσε τεράστιες ζημιές στο Πουέρτο Ρίκο και την Ντομίνικα τον Σεπτέμβριο του 2017. Στο Πουέρτο Ρίκο μάλιστα καταγράφηκαν ο 2.975 θάνατοι και πολύ σημαντικές ζημιές στις υποδομές, πρωτίστως το δίκτυο παροχής ηλεκτρισμού.

Κατά την περίοδο μεταξύ 1998 και 2017, το Πουέρτο Ρίκο υπέστη επίσης τις σοβαρότερες επιπτώσεις εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών αφού 4.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και οι ζημιές υπολογίζεται πως ισοδυναμούν στο 4% του ΑΕΠ της χώρας.

Σε ό,τι αφορά όμως τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές η Μιανμάρ βρίσκεται δυστυχώς στη κορυφή αφού κατά μέσο όρο καταγράφηκαν 7.000 θάνατοι ετησίως την χρονική περίοδο 1998-2017.

Επίσης όσον αφορά τους ετήσιους θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, η Μυανμάρ έρχεται πρώτη με 14.39, όπως φαίνεται και στο σχετικό infographic του Statista, και ακολουθεί με πολύ χαμηλότερο αριθμό η Ντομίνικα 4.72 ενώ ανεπτυγμένες χώρες όπως π.χ . Ηνωμένες Πολιτείες ήρθαν στην 80η με 0,15 θανάτους ανά 100.000.

Πίνακας με τις χώρες που η κλιματική αλλαγή δεν χαρίζεται…
infographic by statista

Σε σχετικούς όρους, οι φτωχότερες, αναπτυσσόμενες χώρες βιώνουν με πολύ πιο οδυνηρό τρόπο τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η έκθεση έχει επισημάνει το πόσο ευάλωτοι είναι εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινόμενων που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

Αυτό ισχύει σίγουρα για τη Μιανμάρ αφού π.χ ο κυκλώνας Ναργκίς το 2008 άφησε πίσω του 140.000 ανθρώπους ενώ 2,4 εκατομμύρια αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Πόσο θα ανέβει η θερμοκρασία μέχρι το τέλος του αιώνα;

You will find more infographics at Statista

Advertisements

Related Posts

Βαθιά το χέρι στην τσέπη για τον Φερστάπεν
Βαθιά το χέρι στην τσέπη για τον Φερστάπεν
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Συνδέεται με τον καρκίνο η πετρελαιοκίνηση
Συνδέεται με τον καρκίνο η πετρελαιοκίνηση;
Η ΕΕ μπλοκάρει τα ντιζελοκίνητα οχήματα
Η ΕΕ μπλοκάρει τα ντιζελοκίνητα οχήματα
Αρέσει σε %d bloggers: