Συμβουλές επιβίωσης σε επίθεση καρχαρία

Συμβουλές επιβίωσης σε επίθεση καρχαρία: Η υδροβιολόγος Άλισον Κοκ δίνει πρακτικές συμβουλές επιβίωσης σε επίθεση καρχαρία…

Με αφορμή την ευτυχώς αναίμακτη επίθεση καρχαρία στον πρωταθλητή του σέρφινγκ Μικ Φάνινγκ, η υδροβιολόγος Άλισον Κοκ δίνει πρακτικές συμβουλές επιβίωσης σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Το ενδεχόμενο επίθεσης καρχαρία είναι ίσως ο χειρότερος εφιάλτης κάθε λουομένου. Ωστόσο, οι πιθανότητες να δεχθεί ένας άνθρωπος επίθεση από το επικίνδυνο ψάρι είναι αισθητά μικρότερες από το να χτυπηθεί από κεραυνό. Σύμφωνα με στοιχεία του διαδικτυακού πόρταλ στατιστικών μελετών statistaμόλις 77 άνθρωποι παγκοσμίως δέχθηκαν το 2016 επίθεση από καρχαρία και 4 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους.

Δείτε τον σχετικό πίνακα από το statista στον σύνδεσμο (πατήστε πάνω στο κουμπί data για να δείτε αναλυτικά τα στοιχεία)

Στα άτομα που είχαν τη φοβερή ατυχία να δεχθούν επίθεση από καρχαρία συγκαταλέγεται και ο πρωταθλητής του σέρφινγκ Μικ Φάνινγκ κατά τη διάρκεια αγώνων στη Νότια Αφρική. Μετά από εφιαλτική μάχη ο Φάνινγκ κατάφερε να γλιτώσει χωρίς γρατσουνιά από τα φονικά δόντια του καρχαρία χάρη σε ένα αποφασιστικό χτύπημα που κατάφερε στη ράχη του.

Όπως επισήμανε στην DW η Άλισον Κοκ, υδροβιολόγος από το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, η οποία μελετά τα τελευταία 10 χρόνια τη συμπεριφορά των καρχαριών, άνω του 97% των επιθέσεων από καρχαρίες παγκοσμίως συμβαίνουν στην ανατολική ακτή της Αμερικής, την Αυστραλία, τη Νότια Αφρική και τη Χαβάη“Ο απλούστερος τρόπος να αποφύγει κανείς μία επίθεση είναι να μην μπαίνει στη θάλασσα σε αυτές τις περιοχές”, είπε με δόση χιούμορ η Άλισον Κοκ.

Χειρότερη επιλογή, η αδράνεια

Ωστόσο, όπως επισήμανε, αν βρίσκεται κανείς μέσα στο νερό και δει έναν καρχαρία, έχει καλές πιθανότητες να μείνει ακέραιος. “Οι καρχαρίες επιτίθενται με μεγάλη ταχύτητα κάτω από το νερό. Επομένως, αν αντιληφθεί κανείς έναν καρχαρία στην επιφάνεια του νερού, μπορεί να σημαίνει ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει να επιτεθεί”, εξηγεί η Άλισον Κοκ, διευκρινίζοντας ότι σε αυτήν την περίπτωση έχει κανείς χρόνο να κατευθυνθεί αργά και προσεκτικά προς την ακτή.

Σε περίπτωση που ο καρχαρίας βρίσκεται σε κοντινή απόσταση η ιδανική συμπεριφορά, σύμφωνα με την Άλισον Κοκ, είναι να παρατηρεί κανείς τις κινήσεις του και να προσπαθήσει να βάλει τη σανίδα του σέρφινγκ (εάν διαθέτει τέτοια) ανάμεσα στον ίδιο και τον καρχαρία κολυμπώντας ταυτόχρονα προς την ακτή. Η Νοτιοαφρικανή ειδικός τόνισε ότι εφόσον ο καρχαρίας δεν επιτίθεται, καλό είναι να μην του επιτεθεί ούτε ο άνθρωπος.

Αν βέβαια ο καρχαρίας πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής, τότε βοηθά πλέον μόνο ένα ισχυρό και αποφασιστικό χτύπημα –κατά προτίμηση στα μάτια ή στα βράγχια, τα πιο ευαίσθητα σημεία του καρχαρία, υπογράμμισε η Άλισον Κοκ. Ένα χτύπημα μπορεί να κάνει επιθετικό το θαλάσσιο ζώο, αλλά το πιθανότερο είναι να το κάνει να τραπεί σε φυγή, είπε η Νοτιοαφρικανή υδροβιολόγος.

Όπως τόνισε τέλος, το χειρότερο που μπορεί να κάνει κανείς σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να παραμείνει άπραγος“Σε τέτοια περίπτωση κεντρίζεται η περιέργεια του καρχαρία και ίσως να αρχίσει να δαγκώνει δοκιμαστικά”.

Το καφέ του Λευκού Καρχαρία

Αναδημοσίευση από Deutsche Welle

Related Posts

Καταργεί τα likes το Facebook
Καταργεί τα likes το Facebook
Τι θα γίνει με τα τέλη κυκλοφορίας 2020
Τι θα γίνει με τα τέλη κυκλοφορίας 2020;
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Συνδυάζεται παιδί με κατοικίδιο
Συνδυάζεται παιδί με κατοικίδιο;
Αρέσει σε %d bloggers: