Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Τουρκία!!!

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες βάζει την Τουρκία ο… Σουλτάνος!!!

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αργά το βράδυ της Τετάρτης, ενεργοποίησε το άρθρο 120 του τουρκικού Συντάγματος, κηρύσσοντας τη χώρα του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες. Τίθεται σε ισχύ από την 21 Ιουλίου μέχρι και την 20η Οκτωβρίου 2016.

Το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Ερντογάν έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση «για να εξαρθρώσουμε όλα τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης» όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος, υποστηρίζοντας παράλληλα πως «κανένας πολίτης δε πρέπει να ανησυχεί για τη δημοκρατία, τα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα».

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης «ενεργοποιείται για να αποτραπούν νέα χτυπήματα», υποστήριξε ο ηγέτης της γειτονικής μας χώρας χωρίς να ξεκαθαρίζει τι περιλαμβάνει η νέα ημέρα που ξημερώνει για την Τουρκία.

Ο Ερντογάν ανέφερε πως «οι πραξικοπηματίες ανήκουν στην ομάδα του Φετουλάχ Γκιουλέν» και είπε πως «πρέπει να χτυπήσουμε την τρομοκρατία».

Αναφερόμενος στην ημέρα της απόπειρας πραξικοπήματος, υπογράμμισε πως «όλοι οι άνθρωποι που θεωρούν πως ανήκουν σε αυτό το έθνος αντιστάθηκαν σε αυτό το πραξικόπημα και χάρη στην αντίσταση του Έθνους, αποτράπηκε».

Παρ’ ότι η απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε, «οι πολίτες βρίσκονται στις πλατείες υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία», συμπλήρωσε.

Έδωσε συγχαρητήρια στο στρατό, στη κοινωνία των πολιτών και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης που εναντιώθηκαν στο πραξικόπημα.

«Η Τουρκία ξεπέρασε αυτή την πρόκληση και θα βγει δυνατότερη από αυτή τη δοκιμασία», τόνισε προς το τέλος της ομιλίας του, ο Ρ.Τ. Ερντογάν.

Τι προβλέπει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης;

Απομένει πάντως να γίνει γνωστό τι είδους ρυθμίσεις θα ακολουθήσουν, αφού ο ισχύων νόμος περί κατάστασης έκτακτης ανάγκης ψηφίστηκε το 1983 και σε πολλά σημεία δεν είναι ικανό μέσο για να αντιμετωπιστούν τα δεδομένα της σημερινής εποχής.

Σημαντικό χαρακτηριστικό του νόμου πάντως είναι ότι ανοίγει το δρόμο για την άσκηση πολιτικής μέσω προεδρικών διαταγμάτων.

Στο «Νόμο περί Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης» που εγκρίθηκε το 1983, οι περιπτώσεις εκτός από τις φυσικές καταστροφές, τις επιδημίες και την οικονομική κρίση προβλέπει τη «σοβαρή διατάραξη της δημόσιας τάξης λόγω, πρώτον, σοβαρών ενδείξεων για βίαιες κινήσεις που αποσκοπούν στην κατάργηση του ελεύθερου δημοκρατικού καθεστώτος που έχει συσταθεί συνταγματικώς ή των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών και δεύτερον, βίαιων επεισοδίων».

Σύμφωνα με το νόμο, μεταξύ των πρόσθετων μέτρων που προβλέπονται είναι ο περιορισμός ή η απαγόρευση κυκλοφορίας, η απαγόρευση συγκέντρωσης ή κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες τοποθεσίες ή σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, ο σωματικός έλεγχος και ο έλεγχος στα οχήματα και η κατάσχεση του υλικού το οποίο θεωρείται αποδεικτικό στοιχείο, επιβολή στους πολίτες της υποχρέωσης να φέρουν πάντα αστυνομική ταυτότητα, η απαγόρευση της εκτύπωσης και διανομής εφημερίδων, περιοδικών και άλλων εντύπων, ο έλεγχος κάθε μορφής εντύπων και οπτικοακουστικών μέσων, καθώς και θεατρικών παραστάσεων και κινηματογραφικών ταινιών που προβάλλονται δημοσίως κλπ.

Η επιβολή της «Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης», σύμφωνα με το νόμο, καταργεί όλους τους συνταγματικούς περιορισμούς επί τις έκδοσης προεδρικών διαταγμάτων.

Ο συντονισμός είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργικού γραφείου ή ενός υπουργείου που θα εξουσιοδοτήσει ο πρωθυπουργός, ενώ συστήνεται και συντονιστικό όργανο στο οποίο μετέχουν συναρμόδια υπουργεία.

Με πληροφορίες από Εφημερίδα των Συντακτών

Advertisements
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Κίνδυνος για θερμό επεισόδιο Ελλάδας - Τουρκίας
Κίνδυνος για θερμό επεισόδιο Ελλάδας – Τουρκίας
Πάμε για έμμεσο πόλεμο με Τουρκία;
Πάμε για έμμεσο πόλεμο με Τουρκία;
Οριστικό σουτάρισμα Τουρκίας από τα F-35
Οριστικό σουτάρισμα Τουρκίας από τα F-35
Ο Ερντογάν σχεδιάζει μια νέο-οθωμανική αυτοκρατορία
Ο Ερντογάν σχεδιάζει μια νέο-οθωμανική αυτοκρατορία
Αρέσει σε %d bloggers: