Ο κατώτατος μισθός ανά τον Κόσμο

Ο κατώτατος μισθός ανά τον Κόσμο

Ο κατώτατος μισθός ανά τον Κόσμο: Μετά την πολυαναμενόμενη αύξηση του κατώτατου στην χώρα μας ας δούμε τι παίζει και σε άλλες χώρες…

Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την πρωτοκαθεδρία την έχει το Λουξεμβούργο (βεβαίως-βεβαίως) με 1.758 ευρώ μικτές απολαβές, δηλαδή περίπου 1.640 καθαρά. Στο γειτονικό (του Λουξεμβούργου) Βέλγιο, το ποσό κατεβαίνει κατά τι, δηλαδή στα 1.500 ευρώ μηνιαίως.

Λίγο πιο κάτω βρίσκεται η …Ιρλανδία (ναι,ναι, αυτή των μνημονίων όπως εμείς!) στα 1.462 ευρώ μηνιαίως! Ακολουθεί κατα πόδας η Ολλανδία με 1.429 ευρώ και λίγο πιο κάτω, η Γαλλία με 1.365 ευρώ!

Και μη μου πείτε για…ακριβό κόστος ζωής εκεί, γιατί το γάλα στην Ολλανδία για παράδειγμα, έχει 0.65 σέντς το λίτρο (!), ενώ στο Βέλγιο στα 0.73 σέντς!

Τα ενοίκια των σπιτιών κυμαίνονται περίπου μεταξύ 350 και 600 ευρώ, ενώ το μέσο κόστος ζωής για έναν 25άρη που φεύγει απο το σπίτι του είναι περίπου στα 1000 ευρώ (ενοίκια, κοινοχρηστα, είδη πρώτης ανάγκης!)

Αν δε πάμε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, δηλαδή στις ΗΠΑ, εκεί έχει πέσει πολύ βαρύς ο πέλεκυς! Εκεί όπου το κοινωνικό κράτος είναι σχεδόν ανύπαρκτο, ο κατώτατος μισθός βρίσκεται στα 869 δολάρια, αρκετά πιο χαμηλά από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (Λέτε γι αυτό να έχουν λυσσάξει εκεί στο ΔΝΤ με τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη και θέλουν να μας κάνουν… ίσα κι όμοια με δαύτους;)

Η…βασίλισσα (ακόμη) του κατώτατου μισθού σε ύψος, δεν είναι άλλη από την …Αυστραλία, όπου ο πρώτος μισθός για έναν δάσκαλο π.χ. σε δημοτικό σχολείο, ξεκινάει από τα 45.000 δολάρια το χρόνο, …3.500 δολάρια Αυστραλίας ανά μήνα, δηλαδή το …απίστευτο νούμερο των 2,720.34 ευρώ.  Και πόσος είναι όμως ο πρώτος μισθός ενός κατώτερου, ανειδίκευτου δηλαδή εργάτη; Είναι κατά τι …μικρότερος του πρωτοδιοριζόμενου δασκάλου, δηλαδή κινείται στα 18 δολάρια την ώρα καθαρά με 8ωρη απασχόληση και πενθήμερο, οπότε μηνιαίως 2.880 δολάρια ζεστά-ζεστά στο χεράκι, που σε ευρώ μεταφράζονται σε …2.280 ευρουλάκια!

Πόσα βγάζει το αφεντικό σας;

Advertisements

Related Posts

Οι θερμίδες της Τσικνοπέμπτης
Οι θερμίδες της Τσικνοπέμπτης
Τι γιορτάζουμε την Τσικνοπέμπτη
Τι γιορτάζουμε την Τσικνοπέμπτη;
Πότε πέφτει η Καθαρά Δευτέρα
Πότε πέφτει η Καθαρά Δευτέρα;
Το έξυπνο δαχτυλίδι για pc και κάρτες
Το έξυπνο δαχτυλίδι για pc και κάρτες
Αρέσει σε %d bloggers: