Η μεγαλύτερη φορολογική αδικία

Η μεγάλη επιτυχία της Apple οφείλεται στις καινοτομίες των προϊόντων της αλλά και στα… φορολογικά της “κόλπα”. Πληρώνει μόλις 0.005% φόρο επί των κερδών της!!!

Η Apple μόλις ανακοίνωσε ότι, λόγω των αυξημένων κερδών της, έχει συγκεντρώσει μετρητά ύψους 250 δις δολαρίων.

Πρόκειται για αμύθητο ποσό, μεγαλύτερο από την χρηματιστηριακή αξία μεγάλων εταιρειών και των αποθεμάτων που έχουν σε συνάλλαγμα η Μεγάλη Βρετανία και ο Καναδάς μαζί!

Τα μετρητά της εταιρείας διπλασιάστηκαν τα προηγούμενα 4 χρόνια.

Τους τελευταίους 3 μήνες του 2016, η Apple μάζευε 3,6 εκατ. $ την ώρα!!!

Η επιτυχία της Apple οφείλεται στα πρωτοπόρα προϊόντα της, ιδίως το iphone. Όμως, όπως και οι άλλες μεγάλες αμερικανικές εταιρείες συγκεντρώνει τον πλούτο της σε εξωχώριες εταιρίες, αποφεύγοντας να πληρώσει στο αμερικανικό δημόσιο τους φόρους που της αναλογούν.

Θα περίμενε τουλάχιστον κανείς ότι πληρώνει φόρους για τα κέρδη που πραγματοποιεί σε άλλες χώρες, αλλά ούτε αυτό συμβαίνει.

Η επίτροπος της Κομισιόν M. Βεστάγκερ επέβαλλε πέρυσι ένα θηριώδες πρόστιμο 13 δις ευρώ (συν οι τόκοι) στην Apple, η οποία παρανόμως πιστώνει όλες τις ευρωπαϊκές της πωλήσεις στη θυγατρική της στην Ιρλανδία, όπου η φορολογία των επιχειρήσεων είναι χαμηλή. Έτσι το 2014 η Apple έφτασε να πληρώνει μόνο 0.005% φόρο επί των κερδών της.

Με τέτοιους τρόπους μια μόνο εταιρεία καταφέρνει να συγκεντρώνει μετρητά που αντιστοιχούν σε πάνω από τα δύο τρίτα του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας.

Όπως φυσικά και με την υπερεκμετάλλευση των εργαζόμενων. Στα εργοστάσια της Apple στην Κίνα, όπως αποκάλυψε πρόσφατα ένας Κινέζος φοιτητής, επικρατούν συνθήκες εργασίας που θυμίζουν 19ο αιώνα.

Η διαδεδομένη στρατηγική φοροαποφυγής των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών δημιουργεί τεράστια κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα.

Στις ΗΠΑ η φτώχεια οδήγησε στην εκλογή του Τραμπ, στην Ευρώπη στην επιβολή μέτρων λιτότητας και στην άνοδο της ακροδεξιάς.

Δεν μπορεί να υπάρξει στοιχειώδης κοινωνική δικαιοσύνη και λειτουργία της δημοκρατίας αν οι μεγάλες εταιρείες θησαυρίζουν φοροδιαφεύγοντας ασυστόλως, με την ανοχή και την συνενοχή του πολιτικού συστήματος.

Και όλο αυτό το “κόλπο” πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αδικίες στον πλανήτη και πρέπει κάποια στιγμή να βρεθεί μια “λύση”…

Related Posts

Ο Αμαζόνιος στις φλόγες
Ο Αμαζόνιος στις φλόγες
6 ελληνικά νησιά στους μυστικούς παραδείσους
6 ελληνικά νησιά στους μυστικούς παραδείσους
Ελάχιστες οι πιθανότητες Brexit με συμφωνία
Ελάχιστες οι πιθανότητες Brexit με συμφωνία
6 «πιασάρικα» ονόματα σε αυτοκίνητο
6 «πιασάρικα» ονόματα σε αυτοκίνητο
Αρέσει σε %d bloggers: