Η καθημερινότητα των μπαμπάδων στη Σουηδία

Η καθημερινότητα των μπαμπάδων στη Σουηδία

Η καθημερινότητα των μπαμπάδων στη Σουηδία εκεί που οι νόμοι για τους νέους γονείς είναι τόσο ευνοϊκοί όσο χρειάζεται… ναι παίρνουν και επιδόματα!!!

Επειδή τελευταία κάποιοι μας λένε ότι στην Ελλάδα οι νέοι γονείς είμαστε τεμπέληδες, καθόμαστε και παίρνουμε επιδόματα τέκνων σαν να βρισκόμαστε σε χώρα της Λατινικής Αμερικής, ενώ στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης τέτοια πράγματα δεν συμβαίνουν, καιρός είναι να το ψάχνουμε και να διαπιστώνουμε τι από όσα “πετάγονται” ως πυροτεχνήματα στον δημόσιο διάλογο ισχύει και τι είναι μύθος…

Καμία άλλη χώρα λοιπόν δεν έχει τόσο ευνοϊκούς νόμους για τους νέους γονείς όσο η Σουηδία…

Όταν ο Σουηδός φωτογράφος Johnan Bavman πήρε γονική άδεια και έμεινε σπίτι με το γιο του συνειδητοποίησε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο υλικό για τους μπαμπάδες που μένουν σπίτι και φροντίζουν τα μωρά τους.

Έτσι, του ήρθε η ιδέα να καταγράψει με το φωτογραφικό του φακό σκηνές από τη ζωή των μπαμπάδων κατά τη διάρκεια της γονικής τους άδειας, να μάθει για πιο λόγο θέλησαν να μείνουν στο σπίτι με τα παιδιά τους και τι ελπίζουν πως θα αποκομίσουν από αυτή την εμπειρία.

Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα της Σουηδίας οι γονείς δικαιούνται να μείνουν στο σπίτι με το παιδί τους για 480 ημέρες συνολικά, ενώ λαμβάνουν παράλληλα επίδομα. Από τις ημέρες αυτές, τις 60 πρέπει να τις πάρει ο πατέρας αλλιώς χάνονται.

Στόχος της ρύθμισης αυτής είναι η ενίσχυση της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων. Παράλληλα το σουηδικό κράτος για να προωθήσει μία πιο ίση κατανομή της γονικής άδειας μεταξύ ανδρών και γυναικών, έχει δημιουργήσει το λεγόμενο επίδομα ισότηταςΌσο πιο ισομερώς μοιράζουν μεταξύ τους οι γονείς τις ημέρες άδειας τόσο υψηλότερο είναι το επιπλέον επίδομα. Ένα ζευγάρι μπορεί να λάβει bonus μέχρι 1.500 ευρώ.

Παρά το γενναιόδωρο επίδομα και το bonus που προσφέρει το κράτος ελάχιστοι είναι οι Σουηδοί μπαμπάδες που κάνουν χρήση της γονικής άδειας των 60 ημερών που δικαιούνται.

Λόγω του μοναδικού συστήματος δημόσιας ασφάλισης που παρέχει στους γονείς το σουηδικό κράτος, ο Bavman είχε την εντύπωση ότι αρκετοί μπαμπάδες θα επέλεγαν να μοιραστούν τις ημέρες γονικής άδειας με τις συντρόφους τους.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς μόνο το 12% εκμεταλλεύεται αυτή την ευκαιρία, ποσοστό ιδιαίτερα χαμηλό που δεν ταιριάζει με την εικόνα που έχει διεθνώς η Σουηδία ως μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη ισότητα μεταξύ των δύο φύλων…

Το λεύκωμα περιέχει 60 πορτρέτα πατεράδων στο σπίτι με τα παιδιά τους και συμβολίζει τις 60 ημέρες γονικής άδειας που δικαιούνται.

Η καθημερινότητα των μπαμπάδων στη Σουηδία

Πάρτε μια γεύση στην συνέχεια…

Γιατί τα παιδιά χρειάζονται πολύ και τους μπαμπάδες τους;

info/photos: Swedish Dads by photographer Johan Bävman

Advertisements

Related Posts

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Οι 10 πιο όμορφες μικρές πόλεις του κόσμου
Οι 10 πιο όμορφες μικρές πόλεις του κόσμου
Τα αγόρια καλύτερα στα μαθηματικά
Τα αγόρια καλύτερα στα μαθηματικά
Ντουζιέρες για να κάνεις ντουζ όλη μέρα
Ντουζιέρες για να κάνεις ντουζ όλη μέρα
Αρέσει σε %d bloggers: