Ανεβάζει τους τόνους ο Τσίπρας για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Ανέβασε τους τόνους στην Βουλή ο Πρωθυπουργός στην συζήτηση για την επανασύσταση της επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις…

Συνδέοντας την συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις με τη σημερινή διαπραγμάτευση ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι “η κυβέρνηση θα εργαστεί άοκνα ώστε με ισότιμους όρους να συνδράμει να βρεθεί λύση ώστε η Ελλάδα να τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της αλλά και να τηρηθούν όλες οι υποχρεώσεις προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό στο ακέραιο”.

“Και όπως εμείς δεσμευόμαστε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας έτσι οφείλουν να πράξουν και όλες οι πλευρές. Γιατί η ηθική δεν μπορεί να είναι αλά καρτ”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

“Βρίσκομαι σήμερα εδώ για να τιμήσω όλες και όλους τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες από ολόκληρο τον κόσμο που έδωσαν τη ζωή τους για να ηττηθεί ο ναζισμός. Για να τιμήσω τους αγωνιστές της ελληνικής εθνικής αντίστασης που έδωσαν τη ζωή τους για να απαλλαχθεί η χώρα μας από τη ναζιστική θηριωδία. Ποιος λαός μπορεί να προχωρήσει μπροστά σβήνοντας τη συλλογική μνήμη και αφήνοντας ιστορικά αδικαίωτους τους αγώνες και τις θυσίες του;”, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην έναρξη της ομιλίας του.

Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας η επανένωση των δυο Γερμανιών μετά το 1990 δημιούργησε τις πολιτικές και νομικές προϋποθέσεις για την επίλυση του ζητήματος των αποζημιώσεων αλλά οι κυβερνήσεις της Γερμανίας επέλεξαν τη σκληρή γραμμή και τα νομικά τεχνάσματα.

“Είναι ηθική αυτή η στάση;”, αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας: “Μίλησα για νομικά τεχνάσματα και επειδή τα ζητήματα αυτά είναι πάρα πολύ κρίσιμα, θέλω να εξηγήσω σαφώς τι εννοώ για να μην παραμείνουν σκιές. Όταν η Γερμανία αποδέχεται έστω να τοποθετηθεί για το ζήτημα των οφειλών της προς την Ελλάδα από το Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, επικαλείται την Διμερή μας Συμφωνία του 1960. Τότε που με δική της πρωτοβουλία κατέβαλε 115 εκατομμύρια Μάρκα, ως αποζημιώσεις, και το τότε Βασίλειο της Ελλάδας αναγνώρισε ότι δεν έχει περαιτέρω σχετικές αξιώσεις”, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι “η συμφωνία όμως αυτή δεν αφορούσε αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστη η χώρα αλλά αποζημιώσεις για τα θύματα του ναζισμού στην Ελλάδα. Και φυσικά, σε καμία περίπτωση, δεν αφορούσε ούτε το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο αλλά ούτε και αξιώσεις για αποζημίωση εξαιτίας εγκλημάτων πολέμου, εξαιτίας της σχεδόν ολικής καταστροφής των υποδομών της χώρας αλλά και της διάλυσης της οικονομίας της κατά τη διάρκεια του πολέμου και της κατοχής”.

Δείτε και το: Απόρρητη έκθεση για κατοχικό δάνειο και γερμανικές αποζημιώσεις Δείτε το σχετικό συγκινητικό αφιέρωμα στην συνέχεια… 360 Μοίρες – Κατοχικό δάνειο και γερμανικές αποζημιώσεις Δείτε όμως και τα σχετικά: Η Γερμανία μπορεί να πληρώσει επανορθώσεις!!! Αυτό είναι το κατοχικό δάνειο που πήραν οι Γερμανοί 1.530.033.032.528.819 δραχμές οι οφειλές του κατοχικού δανείου!!! Αυτοί που μας χρωστάνε περισσότερα μας κουνάνε και το δάκτυλο;

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Χάρτης ισότητας των φύλων στην ΕΕ
Χάρτης ισότητας των φύλων στην ΕΕ
Μεγάλες αλλαγές στις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Μεγάλες αλλαγές στις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Ποιοι δεν θα λάβουν φέτος το επίδομα θέρμανσης
Ποιοι δεν θα λάβουν φέτος το επίδομα θέρμανσης;
Προσοχή στις χαμηλές τιμές στο πετρέλαιο
Προσοχή στις χαμηλές τιμές στο πετρέλαιο
Αρέσει σε %d bloggers: