Το κόστος των capital controls

Σε 1 δισ. το μήνα το πλήγμα στην οικονομία λόγω capital controls

Κάθε μέρα που διατηρούνται σε ισχύ οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων «ροκανίζουν» την ελληνική οικονομία, σημειώνουν σε δημοσίευμα τους “ΤΑ ΝΕΑ“.

Με μεγάλο ενδιαφέρον βέβαια περιμένουμε να μάθουμε και το κόστος για την χώρα και τους πολίτες της από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που τόσο πολύ υποστηρίζουν τα Νέα και γενικά αυτού του είδους ΜΜΕ, αν και την απάντηση την γνωρίζουμε μάλλον όλοι μας…

Η αναγωγή των προβλέψεων συρρίκνωσης του ΑΕΠ σε δισεκατομμύρια οδηγεί σε εκτιμήσεις απωλειών από 7 έως και 18 δισ. ευρώ το 2015, δηλαδή από 1 έως 3 δισ. ευρώ τον μήνα στο β” εξάμηνο του έτους. Πρόκειται για επιπλέον μείωση από τα 180 δισ. ευρώ του περσινού τσακισμένου -ύστερα από οκτώ χρόνια σωρευτικής ύφεσης πάνω από 25%Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Οι τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν, αμέσως μετά την επιβολή των capital controls, αφορούσαν συρρίκνωση του ΑΕΠ μεταξύ 2% και 4% και είχαν ημερομηνία 10 Ιουλίου. Αναλυτές εκτιμούν ότι το 4% της ύφεσης είναι δεδομένο, ενώ η πρόβλεψη πανεπιστημιακών με τους οποίους συνομίλησαν με Τα Νέα για ύφεση έως και 10% συνιστά σενάριο τρόμου.

Τραπεζικές πηγές θεωρούν όμως το 10% υπερβολικό και υποστηρίζουν ότι η σταδιακή χαλάρωση των capital controls η οποία δρομολογήθηκε θα εξομαλύνει τις αρχικές ασφυκτικές πιέσεις.

Ακόμα και με 4% ύφεση, το άλμα του δημόσιου χρέους (χρέος 150% του ΑΕΠ εκτιμούσε το ΔΝΤ για το 2020 πριν από τη μεγάλη κατρακύλα της οικονομίας) και η επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών (ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ φέτος δεν αποκλείεται με την αποδοχή της τρόικας να μετουσιωθεί σε πρωτογενές έλλειμμα) απειλούν να μας φέρουν σε πολλαπλάσια χειρότερη θέση από τα πέντε χρόνια του Μνημονίου, σύμφωνα πάντα με τα Νέα

Πάντως, με κλειστές τις τράπεζες, οι εισπράξεις φόρων είναι εντυπωσιακές:

Παραμονές δημοψηφίσματος, στις 3 Ιουλίου εισπράχθηκαν μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών 260 εκατ. ευρώ, ενώ στις 30 Ιουνίου, μετά το πρώτο σοκ των capital controls, εισπράχθηκαν 190 εκατομμύρια ευρώ!

Να σημειωθεί ότι μεταξύ 29 Ιουνίου και 21 Ιουλίου οι εισπράξεις φόρων με ηλεκτρονικά μέσα έφτασαν τα 1,991 δισ. ευρώ συν 148 εκατ. ευρώ στα γκισέ των Eφοριών.

Advertisements

Related Posts

Έρχονται ηλεκτρονικές κλήσεις για παραβάσεις ΚΟΚ
Έρχονται ηλεκτρονικές κλήσεις για παραβάσεις ΚΟΚ
Η κυβέρνηση διαλύει ωράρια και πρόστιμα
Η κυβέρνηση διαλύει ωράρια και πρόστιμα
Τα ψιλά γράμματα του νέου ασφαλιστικού
Τα ψιλά γράμματα του νέου ασφαλιστικού
ΝΔ ο οδοστρωτήρας της αγοράς εργασίας
ΝΔ ο οδοστρωτήρας της αγοράς εργασίας
Αρέσει σε %d bloggers: