Ποιοι πλήρωσαν διπλά την κρίση;

Ποιοι πλήρωσαν διπλά την κρίση; Μα φυσικά οι φτωχοί Έλληνες, το λέει και το γερμανικό ίδρυμα Hans Boekler Stiftung…

Το Βερολίνο το είχε επισημάνει επανειλημμένως. Και δια στόματος Άνγκελας Μέρκελ και δια στόματος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: “Λυπάμαι τους φτωχούς Έλληνες, επειδή ο επιμερισμός των φορολογικών βαρών τους αδικεί”, είχαν με αρκετές ευκαιρίες δηλώσει τόσο η καγκελάριος όσο και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Μία μελέτη του γερμανικού ιδρύματος οικονομικών ερευνών Hans Boekler Stiftung, που παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο και καταγράφεται σε σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα», επιτρέπει, με βάση την εξέλιξη των εισοδημάτων την περίοδο 2008-2014, την εκπόνηση μίας εικόνας της ελληνικής κοινωνίας που προκαλεί ρίγος.

Οι συγγραφείς της, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αθήνας, Τάσος Γιαννίτσης και ο αναπληρωτής καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής, Σταύρος Ζωγραφάκης, δείχνουν ότι η κατάσταση στη χώρα έχει πλέον εντελώς ξεφύγει και ότι η φτώχεια και η περιθωριοποίηση, όπως συνάγεται από έναν “Δείκτη της απελπισίας”, τείνουν να γίνουν το σήμα κατατεθέν των οικονομικά κατώτερων στρωμάτων.

“Πρόκειται για την πρώτη πλήρη ανάλυση της κατάστασης στην Ελλάδα, για ορόσημο της επιστημονικής έρευνας”, τόνισε στην αρχή της συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του ιδρύματος, Γκούσταβ Χορν.

Η δημοσιοποίηση της έρευνας των Γιαννίτση-Ζωγραφάκη κατέδειξε, πέραν από τις αντικειμενικά δραματικές επιπτώσεις της κρίσης που βιώνει τα τελευταία χρόνια η ελληνική κοινωνία και την αναποτελεσματικότητα των πολιτικών που εφάρμοσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις για την υπέρβαση της κρίσης καθ’ υπαγόρευση βεβαίως της τρόικας των πιστωτών.

Οι ερευνητές κατέδειξαν ότι, ενώ το 10% των φτωχότερων νοικοκυριών είχε την πενταετία της κρίσης απώλεια εισοδήματος της τάξεως του 86%, οι απώλειες του 30% των υψηλότερων εισοδημάτων δεν ξεπέρασαν το 17%-20%.

Παρά τα χαράτσια της ΔΕΗ, παρά τον ΕΝΦΙΑ, παρά τις διαμαρτυρίες για “δημεύσεις περιουσιών”. Διότι μετά την ανεργία, που εκτινάχθηκε τα χρόνια αυτά από το 7,3% στο 26,6%, ενώ η ανεργία των νέων έφθασε στο 44%, ο μεγαλύτερος παράγοντας που συνεισέφερε στην όξυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων και στη φτωχοποίηση ενός μεγάλου τμήματος του ελληνικού λαού ήταν τα φορολογικά μέτρα που εφαρμόστηκαν για τη μείωση των ελλειμμάτων και την πλήρωση των άλλων απαιτήσεων των πιστωτών της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση, στον σχετικό πίνακα που δημοσιεύτηκε από “Το ΒΗΜΑ” φαίνεται ξεκάθαρα η άνιση επιβάρυνση των νοικοκυριών.

krisi-fernei-ftoxia

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Οι δεξιότητες που αναζητούν οι εταιρείες
Οι δεξιότητες που αναζητούν οι εταιρείες
Η μάστιγα των videogames - social media
Η μάστιγα των videogames – social media
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Η κακοποίηση ζώων φέρνει κακοποίηση ανθρώπων
Η κακοποίηση ζώων φέρνει κακοποίηση ανθρώπων
Αρέσει σε %d bloggers: