Τρίμηνη παράταση του Brexit

Τρίμηνη παράταση του Brexit

Τρίμηνη παράταση του Brexit: Οι 27 έκαναν δεκτό το αίτημα της Βρετανίας για νέα παράταση, προς πρόωρες εκλογές…

Brexit: Η ΕΕ συμφώνησε για ευέλικτη παράταση έως τις 31/1/20

Ευέλικτη παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου δίνουν οι 27 στη Βρετανία για το Brexit. Αυτό σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αποχωρήσει και νωρίτερα αν το κοινοβούλιο εγκρίνει το προσύμφωνο Τζόνσον-Γιούνκερ.

Οι 27 έκαναν δεκτό το αίτημα της Βρετανίας για νέα παράταση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε δεκτό το αίτημα το της Βρετανίας για τρίμηνη παράταση της διαδικασίας του Brexit, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Όπως αναφέρει σε tweet του ο κ. Τουσκ, η απόφαση αναμένεται να επισημοποιηθεί την ολοκλήρωση της επίσημης γραπτής διαδικασίας. με σχετικό έγγραφο. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, που επικαλείται το Reuters, η επίσημη απόφαση αναμένεται την Τρίτη ή την Τετάρτη.

Όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, κοινοτική πηγή, που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι οι εθνικές πρωτεύουσες έχουν 24 ώρες να διατυπώσουν ενστάσεις. Άνευ ενστάσεων η παράταση ισχύει.

Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια της θετικής γνώμης και της Γαλλίας για το θέμα.

Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει την 31η Ιανουαρίου 2020 ως καταληκτική ημερομηνία για το Brexit, δίνει όμως στη Βρετανία τη δυνατότητα να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 30 Νοεμβρίου ή τις 31 Δεκεμβρίου σε περίπτωση που η συμφωνία εγκριθεί από το βρετανικό και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο νωρίτερα, αναφέρει έγγραφο που έχει περιέλθει στην κατοχή του AFP.

Δεν πέρασε η πρόταση Τζόνσον για πρόωρες εκλογές

Άλλη μια ήττα υπέστη ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

Η πρότασή του για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών δεν έλαβε τα δύο τρία των ψήφων που απαιτούνται στη Βουλή των Κοινοτήτων, και έτσι απορρίπτεται.

Το κοινοβούλιο δεν πρέπει να κρατά τη χώρα όμηρο, δηλώνει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Υπέρ της πρότασής του ψήφισαν 299 βουλευτές και 70 βουλευτές ψήφισαν κατά. Για να εγκριθεί όμως η πρότασή του απαιτούνταν 434 ψήφοι. Έτσι η πρότασή του δεν έγινε αποδεκτή.

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε αμέσως μετά ότι το Κοινοβούλιο δεν μπορεί πλέον να κρατά όμηρο τη χώρα. «Ήρθε η ώρα οι ψηφοφόροι να λάβουν θέση επί της νέας συμφωνίας με τις Βρυξέλλες», υπογράμμισε.

Για το λόγο αυτό, εξήγησε αργότερα το βράδυ της Δευτέρας, η κυβέρνηση παρουσίασε στη βουλή νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου σημειώνοντας ότι «είναι ώρα να υλοποιηθεί το Brexit».

Ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, υπογράμμισε ότι το κόμμα του θα εξετάσει με προσοχή το νομοσχέδιο.

Επίσης τόνισε ότι ανυπομονεί, όπως είπε, σε μια ξεκάθαρη απόφαση (σ.σ.¨του πρωθυπουργού) ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία δεν βρίσκεται πλέον στο τραπέζι.

Επιμένει σε πρόωρες εκλογές ο Μπόρις Τζόνσον

Παρατείνεται το θρίλερ με το Brexit. Νομοσχέδιο για πρόωρες εκλογές φέρνει στη Βουλή ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Συμφωνεί σε πρόωρες εκλογές ο Κόρμπιν;

Προς εκλογές τον Δεκέμβριο οδεύει η Βρετανία, καθώς σήμερα ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου βρετανικού Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν φέρεται να είπε στην ομάδα των κορυφαίων πολιτικών συμβούλων του πως η προϋπόθεση που έθετε το κόμμα για να υποστηρίξει τη διεξαγωγή νέων εκλογών εκπληρώθηκε.

«Έλεγα σταθερά πως είμαστε έτοιμοι για εκλογές και για να τις υποστηρίξουμε πρέπει να φύγει από το τραπέζι το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία», δήλωσε ο Κόρμπιν στο σκιώδες υπουργικό συμβούλιό του, σύμφωνα με το γραφείο του.

«Πληροφορηθήκαμε τώρα από την ΕΕ ότι η παράταση του Άρθρου 50 μέχρι την 31η Ιανουαρίου επιβεβαιώθηκε, έτσι για τους τρεις επόμενους μήνες, η προϋπόθεσή μας να φύγει από το τραπέζι το ενδεχόμενο της μη συμφωνίας έχει εκπληρωθεί. θα αρχίσουμε τώρα την πιο φιλόδοξη και ριζοσπαστική εκστρατεία για πραγματική αλλαγή που έχει δει ποτέ η χώρα μας», πρόσθεσε ο ηγέτης των Εργατικών.

Ο Μπόρις Τζόνσον είχε ζητήσει εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο οι βουλευτές θα έχουν περισσότερο χρόνο για να ελέγξουν τη νομοθεσία για τη συμφωνία του Brexit.

Χάος στις αυτοκινητοβιομηχανίες λόγω Brexit

Πως θα επηρεάσει το Brexit τους Έλληνες;

Advertisements

Related Posts

Ο καλλιτέχνης της δεκαετίας στη Βρετανία
Ο καλλιτέχνης της δεκαετίας στη Βρετανία
Πόσα ξοδεύουν οι επιχειρήσεις για έρευνα και ανάπτυξη
Πόσα ξοδεύουν οι επιχειρήσεις για έρευνα και ανάπτυξη;
Τι παίζει με την κατάθεση πινακίδων
Τι παίζει με την κατάθεση πινακίδων;
Τέλη κυκλοφορίας σε δόσεις
Τέλη κυκλοφορίας σε δόσεις
Αρέσει σε %d bloggers: