Τι λέει ο Μητσοτάκης για μισθούς-συντάξεις-απολύσεις

Τι λέει ο Μητσοτάκης για μισθούς-συντάξεις-απολύσεις;

Τι λέει ο Μητσοτάκης για μισθούς-συντάξεις-απολύσεις; Ποιοι μισθοί, ποιες συντάξεις; Μόνο απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις και δωράκια στα αφεντικά το μενού Μητσοτάκη για εργασιακά – ασφαλιστικό

Σε γενικές γραμμές όπου σταθεί και όπου βρεθεί ο κ. Μητσοτάκης δεν χάνει την ευκαιρία να μας προετοιμάσει για την φρίκη που περιλαμβάνει το όποιο πρόγραμμα έχει σε όποιον τομέα και αν αναφέρεται αυτό. Είτε μιλάμε για υγεία, εκπαίδευση, ασφαλιστικό, οικονομία και ασφαλώς τα εργασιακά, μια είναι η λέξη που μπορεί να περιγράψει αυτά που σχεδιάζει ο πρόεδρος της ΝΔ και το πεφωτισμένο επιτελείο αρίστων που έχει μαζέψει. Μεσαίωνα, σκοτάδι και απόλυτο χάος.

Οπότε δεν αποτελεί καμία έκπληξη η παρουσία του και η ταύτιση του κ. Μητσοτάκη με τις θέσεις του ΚΕΦΙΜ, αφού στο διοικητικό συμβούλιό του μετέχουν πάρα πολλοί στενοί συνεργάτες του. Ενώ και οι προτάσεις του συγκεκριμένου think tank για την αγορά εργασίας, τα εργασιακά δικαιώματα και το συνταξιοδοτικό βρίσκονται στην διαμετρικά αντίθετη όχθη των θέσεων που εκφράζει η κυβέρνηση.

Ας δούμε όμως μερικές από τις θέσεις του ΚΕΦΙΜ που παρουσιάστηκαν πριν από μερικές ημέρες σε εκδήλωση, την οποία επικρότησε πρακτικά και ο κ. Μητσοτάκης με την παρουσία του.

Για τα εργασιακά στον ιδιωτικό τομέα, το πρόγραμμα προβλέπει:
 1. Καθορισμό γενικού μέσου εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας 40 ωρών για περίοδο τεσσάρων μηνών με ημερησία ανάπαυση τουλάχιστον 11 ωρών. Με το πρόγραμμα αυτό «δεν δημιουργείται υπερωρία» όπως αναφέρουν οι συντάκτες πού εισηγούνται ευέλικτο ωράριο. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει πως τη μία μέρα θα μπορεί να εργάζεται κάποιος 5 ώρες, την επόμενη 11, την επόμενη 3 κλπ, ανάλογα με τις επιταγές της διοίκησης, αρκεί σε εβδομαδιαία βάση να συμπληρώνεται το 40ωρο, ενώ με τον τρόπο αυτό θα αποφεύγεται η υποχρέωση της εργοδοσίας να καταβάλει υπερωρίες.
 2. Προτείνεται ό θεσμός της αιτιολογημένης απολύσεως για μη ικανοποιητική απόδοση εργαζομένου. Με τον τρόπο αυτό η εκάστοτε διοίκηση θα μπορεί να απολύει χωρίς αποζημιώσεις εφόσον υπάρξει «αιτιολογημένη απόλυση».
 3. Προτείνεται ανώτατο όριο στις αποζημιώσεις απόλυσης για εργαζόμενους με μεγάλη προϋπηρεσία και μισθό. Με αυτόν τον τρόπο θα θεσπιστεί ένα πλαφόν, προκειμένου να μπορούν να απολυθούν εργαζόμενοι, οι οποίοι παραμένουν στην εργασία τους επειδή τυχόν απόλυσή τους θα επιφέρει μεγάλη επιβάρυνση για την εργοδοσία εξαιτίας της πολυετούς εργασίας και των υψηλών μισθών.
 4. Ο κατώτατος μισθός να είναι κυμαινόμενος. Δηλαδή να μην είναι σταθερός πχ στα 650 ευρώ για όλους, όπως ψηφίστηκε πρόσφατα με την αύξησή του, αλλά να προσαρμόζεται ανάλογα με βάση τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, την ανταγωνιστικότητα, την πορεία ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κλπ.
 5. Επίσης ο κατώτατος μισθός να μην είναι ενιαίος για ολόκληρη τη χώρα, αλλά να είναι κυμαινόμενο ανάλογα με την περιφέρεια, την ηλικία του εργαζομένου και την επαγγελματική εμπειρία.
 6. Κατάργηση της συνδικαλιστικής άδειας αφού θα λογίζεται ως χρόνος ανάπαυσης του εργαζομένου.
 7. Κατάργηση της χρηματοδότησης των συνδικάτων μέσω του ΟΑΕΔ.
 8. Επιτρέπεται η απόλυση συνδικαλιστή εργαζόμενου εφόσον συντρέχει «σπουδαίος λόγος». Το τι είναι σπουδαίος λόγος βέβαια δεν ορίζεται.
 9. Ό εργαζόμενος δε θα εισπράττει αποδοχές όσο βρίσκεται σε συνδικαλιστική άδεια.
 10. Απαγορεύεται στα εργατικά κέντρα να κηρύσσουν απεργίες σε μεμονομένες επιχειρήσεις.
 11. Η απεργία και η στάση εργασίας θα πρέπει να αποφασίζεται με πλειοψηφία επί του συνόλου των εργαζομένων
 12. Απαγόρευση της απεργίας, όσο διαρκεί η συλλογική διαπραγμάτευση σε μία επιχείρηση για «εύλογο χρόνο».
 13. Οι διοικήσεις συνδικάτων ΔΕΚΟ είναι ποινικά καί οικονομικά υπόλογες γιά ζημίες πού προκαλούνται από απεργίες.
Για τα εργασιακά στο Δημόσιο προβλέπει:
 1. Η κινητικότητα και οι αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων θα ανατίθενται στην Ανεξάρτητη Αρχή Ανθρωπίνου Δυναμικού που θα υποκαταστήσει το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
 2. Θα προβλέπονται διαφορετικοί μισθοί στο Δημόσιο με ειδικά προγράμματα αμοιβών «εκτός των αγκυλώσεων του Ενιαίου Μισθολογίου». Αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι που είναι σε ΝΠΙΔ θα αμείβονται διαφοροποιημένα βάσει της παραγωγικότητάς τους ως εργαζόμενοι νομικών πρόσωπων ιδιωτικού δικαίου και όχι δημοσίου πλέον.
 3. Από αξιολόγηση θα περνούν και οι δικαστές βάσει των αποφάσεων πού εκδίδουν με κριτήριο το εάν αυτές στέκονται στα Εφετεία
Για το συνταξιοδοτικό το πρόγραμμα προβλέπει:
 • Μέσα πίεσης για την επιστροφή στην εργασία όσων συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα όπως η καταβολή εισφοράς στις πρόωρες συντάξεις μέχρι τα 67, δηλαδή περικοπές.

Για το ασφαλιστικό, η πρόταση προσομοιάζει με το γνωστό και ως ασφαλιστικό «Πινοσέτ» της ΝΔ και προβλέπει:

 • Κατάργηση των ορίων ηλικίας με τη διευκρίνιση ότι κανείς δε μπορεί να βγει στη σύνταξη πριν τα 60. Άλλά η ανταποδοτική κυρία σύνταξη θα προκύπτει από εισφορές μειωμένες κατά 10% πού θα κατατίθενται σε ατομικό λογαριασμό
 • Μετά τα 60 κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να βγει στη σύνταξη όποτε θέλει, λαμβάνοντας όμως πως όσο νωρίτερα το πράξει τόσο μικρότερο θα είναι το ποσό που θα του επιμεριστεί με βάση το προσδόκιμο ζωής.

Εάν δηλαδή το προσδόκιμο είναι 80 έτη και κάποιος συνταξιοδοτηθεί στα 60 με επιλογή του, το ποσό πού έχει συγκεντρώσει από τις εισφορές στον ατομικό λογαριασμό του θα διαιρεθεί σε ετησία βάση διά είκοσι.

Για τη φορολογική πολιτική, την πρόταση για την οποία συνέγραψε η Μιράντα Ξαφά, το πρόγραμμα προβλέπει:
 • Τη μείωση του ΦΠΑ από το 24 στο 20%, του Φόρου Νομικών Προσώπων από το 29% στο 20%, του φόρου φυσικών προσώπων στο 20%, την κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης και την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.

Συντάκτες της παραπάνω πρότασης, την οποία επικρότησε και με την παρουσία του ο κ. Μητσοτάκης, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Εστία είναι οι Τάσος Άβραντινης, Κώστας Δημόπουλος, η Μιράντα Ξαφά, μυστικοσύμβουλος του κ. Μητσοτάκη και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, ο Πλάτων Τήνιος, επίσης συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, πρώην επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής και στέλεχος της ΝΔ, ο Ροδόλφος Δρακούλης, μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων.

Αντίστοιχα, ομιλητές στην σχετική εκδήλωση του ΚΕΦΙΜ ήταν ο Στέφανος Μάνος που επέστρεψε στη ΝΔ, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος «πάγωσε» τη λειτουργία της Δράσης και επέστρεψε στη ΝΔ με αναβαθμισμένο ρόλο, αφού συμμετέχει και στον πρωινό καφέ της ΝΔ για τη στρατηγική του κόμματος, ο Λεωνίδας Χριστόπουλος, σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη για θέματα Δημόσιας Διοίκησης, η βουλευτής της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως, ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, οι Παναγιώτης Καρακατσούλης και Κώστας Μπαργιώτας από το ΚΙΝΑΛ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αμετανόητος φαν του Πινοσέτ ο Μητσοτάκης

Related Posts

Tips για να νικήσετε την κούραση
Tips για να νικήσετε την κούραση
Η απόλυση αρρωσταίνει και όσους δεν απολύονται
Η απόλυση αρρωσταίνει και όσους δεν απολύονται
Εργατικό ατύχημα το έμφραγμα
Εργατικό ατύχημα το έμφραγμα!!!
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Αρέσει σε %d bloggers: