Συντριπτικό «ναι» στην ανεξαρτησία είπαν οι Καταλανοί με 90%

Συντριπτικό “ναι” στην ανεξαρτησία της είπε η Καταλονία στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Σοκ από την άγρια αστυνομική καταστολή!!!

Συντριπτικό “ναι” στην ανεξαρτησία της είπε η Καταλονία στο δημοψήφισμα της Κυριακής, το οποίο στιγματίστηκε από άγρια καταστολή και βία από την ισπανική αστυνομία.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης Ζόρντι Τουρούλ, το “ναι” στην απόσχιση από την Ισπανία επικράτησε με ποσοστό 90%, ενώ το “όχι” έλαβε το 7,8% των ψήφων. Οι συμμετέχοντες στη διαδικασία ήταν περίπου 2,26 εκατομμύρια, από τους συνολικά 7,5 εκατομμύρια Καταλανούς, δηλαδή κυμάνθηκε στο 42,3%. Σημειώνεται ότι από τη διαδικασία απείχαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το ποσοστό συμμετοχής χαρακτηρίζεται αποδεκτό από τον πρόεδρο της Καταλονίας, Κάρλος Πουτζεμόντ, καθώς όπως υποστήριξε αυτό ήταν το ποσοστό της συμμετοχής των Ισπανών στο δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Ο ίδιος προανήγγειλε ότι η κυβέρνησή του θα επιδώσει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο κοινοβούλιο της Καταλονίας, προκειμένου αυτό να μπορέσει να ενεργήσει βάσει του νόμου με τον οποίο οργανώθηκε το δημοψήφισμα.

“Σήμερα κερδίσαμε πολλά δημοψηφίσματα, από σήμερα κερδίσαμε το δικαίωμα να έχουμε το δικό μας κράτος. Οι Καταλανοί πρέπει να γίνουν σεβαστοί στην Ευρώπη. Οι Ισπανοί παραβίασαν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και η ΕΕ και ο κόσμος είδε το απολυταρχικό πρόσωπο του ισπανικού κράτους” σχολίασε ο Πουτζεμόντ.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο πρόεδρος της Καταλονίας είχε ξεκαθαρίσει ότι σε περίπτωση νίκης του “ναι” θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δεν τοποθετήθηκε στη χρήση βίας από τις δυνάμεις καταστολής στην Καταλονία, αλλά αρκέστηκε να σχολιάσει: “Αυτό που είδαμε δεν ήταν ένα δημοψήφισμα. Το ‘δημοψήφισμα’ είναι παράνομο. Ο ρόλος μου είναι να διαφυλάξω την νομιμότητα, ο ρόλος μου είναι να ακούω και επιδιώκω συμβιβασμούς αλλά αυτό που είδαν οι πολίτες της Ισπανίας σήμερα ήταν μια στρατηγική κατά της νομιμότητας”.

Advertisements
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Χαμός με τις επιθέσεις DDoS στο τέλος του 2019
Χαμός με τις επιθέσεις DDoS στο τέλος του 2019
Τι είναι πάλι το κβαντικό Internet
Τι είναι πάλι το κβαντικό Internet;
Το Facebook ψήφισε Τραμπ το 2016
Το Facebook ψήφισε Τραμπ το 2016
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Αρέσει σε %d bloggers: