Οι τράπεζες σώθηκαν σε βάρος των φορολογουμένων!!!

Οι τράπεζες σώθηκαν σε βάρος των φορολογουμένων υποστηρίζει ο… Ντάισελμπλουμ!!! Πάει έγινε Συριζαίος και αυτός. Τι άλλο λέει για ανεργία, ανάπτυξη, αξιολόγηση και ελληνικό χρέος;

«Χρησιμοποιήσαμε πολλά από τα χρήματα των φορολογούμενων, με λάθος τρόπο κατά την γνώμη μου, για να σώσουμε τις τράπεζες και ο κόσμος που μας επέκρινε τα πρώτα χρόνια του ελληνικού προγράμματος λέγοντας ότι όλα έγιναν για τις τράπεζες, έχει κάποιο δίκιο».

Η δήλωση δεν προέρχεται από οποιαδήποτε χείλη αλλά από τον Γέρουν Ντάισελμπλουμ, απερχόμενου πλέον Προέδρου του Eurogroup. Ήταν η απάντηση που έδωσε μιλώντας στην Επιτροπή Απασχόλησης του ευρωκοινοβουλίου αναφορικά με την ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής.

Ο Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι «στο πρώτο στάδιο της κρίσης στις χώρες μας το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν οι τράπεζες». «Είχαμε τραπεζική κρίση, δημοσιονομική κρίση, και χρησιμοποιήσαμε πολλά από τα χρήματα του φορολογούμενου, με λάθος τρόπο κατά την γνώμη μου, για να σώσουμε τις τράπεζες και ο κόσμος που επέκρινε τα πρώτα χρόνια του ελληνικού προγράμματος λέγοντας πως όλα έγιναν για τις τράπεζες, έχουν κάποιο δίκαιο».

«Κι αυτό ισχύει για όλες μας τις χώρες. Οι τράπεζες παντού στην Ευρώπη σώθηκαν σε βάρος του φορολογούμενου. Γι’ αυτό και φτιάξαμε την τραπεζική ένωση τώρα. Με υψηλότερες προδιαγραφές, με καλύτερη εποπτεία, με ένα πλαίσιο εξυγίανσης διάσωσης, αν οι τράπεζες έχουν απώλειες. Ακριβώς για να μην ξαναβρεθούμε σε αυτήν την κατάσταση. Το υψηλό δημοσιονομικό χρέος χωρών που παραμένει σε πολλές περιπτώσεις έχει να κάνει με την τραπεζική κρίση και δεν πρέπει να επαναληφθεί», συμπλήρωσε.

Πάντως υποστήριξε τις επιλογές των οικονομικών προγραμμάτων για την Ελλάδα. Μιλώντας στους ευρωβουλευτές της Επιτροπής, ο Ολλανδός πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «έχουν ληφθεί μέτρα υπέρ της τόνωσης της απασχόλησης» και επιβεβαίωσε ότι «ακόμη και σήμερα που μίλησα με τους θεσμούς, με διαβεβαίωσαν ότι η τρίτη αξιολόγηση πάει πολύ καλά. Δεν πρέπει να αφήσουμε το χρόνο να περάσει ξανά – ως το τέλος του χρόνου καλό είναι να έχουμε τεχνική συμφωνία».

  • Για την ανεργία

Σε σχέση με την απασχόληση, ο ίδιος είπε ότι παρ’ όλο που η ανεργία παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα στην Ελλάδα, υπάρχει σαφής βελτίωση, παραπέμποντας στα στοιχεία της Κομισιόν για τη μείωση της ανεργίας που είδαν το φως της δημοσιότητας.

«Στο πλαίσιο του προγράμματος η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πολλές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, προκειμένου να γίνει πιο ανταγωνιστική η οικονομία, πιο ευέλικτη η αγορά εργασίας και προκειμένου να διορθωθούν οι ανισορροπίες», είπε ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ. «Τα εργασιακά είναι σίγουρα ένα λεπτό και ευαίσθητο ζήτημα» παραδέχτηκε και εξήγησε ότι από τη μια υπάρχει ανάγκη τήρησης των κοινωνικών δικαιωμάτων και από την άλλη πρέπει να βελτιωθεί το περιβάλλον της αγοράς ώστε να προσελκύσει νέους επενδυτές.

«Πιστεύω ότι οι μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα ήταν ένας καλός συμβιβασμός» υποστήριξε ο Ντάισελμπλουμ, αναφέροντας μέτρα για την αδήλωτη εργασία, τον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας, τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο και τις πολιτικές για την απασχόληση των νέων.

  • Για τις συλλογικές συμβάσεις

Σε ό,τι αφορά στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας ανέφερε ότι «πάγωσαν» κατά τη διάρκεια του προγράμματος, προκειμένου να «διορθωθούν» οι ανισορροπίες που είχαν προκύψει από τη μεγάλη αύξηση των μισθών μετά την εισαγωγή στο ευρώ. Ο Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι «η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων μετά τη λήξη του προγράμματος «μέσα στο επόμενο έτος» αποτελεί προτεραιότητα».

  • Για την ανάπτυξη

Όπως είπε, η αναθεώρηση προς τα κάτω της ανάπτυξης για το 2017 οφείλεται στην καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης “γιατί και η επιρροή των θεσμών είναι έντονη στην Ελλάδα και αυτό μειώνει ενδεχομένως την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία”, ωστόσο εάν η τρίτη ολοκληρωθεί πιο εύκολα και πιο γρήγορα, θα ενισχυθεί σημαντικά η εμπιστοσύνη για να επιτευχθεί το 2018 ανάπτυξη 2,5%.

«Η προηγούμενη εκτίμηση της Κομισιόν ήταν πιο αισιόδοξη αλλά η πραγματικότητα είναι ότι τώρα υπάρχει η ανάπτυξη. Είναι μια σημαντική στιγμή γιατί το πρόγραμμα λήγει τον Αύγουστο. Η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της όχι μόνο δημοσιονομικά αλλά και σε ό,τι αφορά τις πολιτικές που εφαρμόζονται» είπε ο Ντάισελμπλουμ, συμπληρώνοντας ότι οι προσπάθειες για βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα πρέπει να συνεχιστούν σε συνεργασία με τους εταίρους της.

  • Για την αξιολόγηση και το χρέος

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την εξέλιξη των συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης», είπε, «Είναι εφικτό να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού πριν το τέλος του έτους και να εγκριθεί μια νέα εκταμίευση στις αρχές του επόμενου έτους».

Τέλος, σε ό,τι αφορά το χρέος σημείωσε ότι το Eurogroup αποφάσισε τη δημιουργία αυτού του γαλλικού μηχανισμού που θα συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με τις επιδόσεις της Ελλάδας.

«Εάν υπάρξει πάλι κάποιο σοκ ή χαμηλότερες επιδόσεις είμαστε έτοιμοι να πάρουμε μέτρα. Αυτός ο μηχανισμός θα είναι σημαντικός για την επόμενη δεκαετία» είπε ο Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας ότι η τεχνική εργασία για τη διαμόρφωση αυτού του μηχανισμού θα ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Κακόβουλο λογισμικό μολύνει Η/Υ
Κακόβουλο λογισμικό μολύνει Η/Υ
Ξεβουλώνουν οι αρτηρίες με διατροφή
Ξεβουλώνουν οι αρτηρίες με διατροφή;
Η οικονομική κρίση επηρέασε την διατροφή μας
Η οικονομική κρίση επηρέασε την διατροφή μας
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Αρέσει σε %d bloggers: