Οι S-400 βυθίζουν τα τουρκικά F-35

Οι S-400 βυθίζουν τα τουρκικά F-35

Οι S-400 βυθίζουν τα τουρκικά F-35: Τελεσίγραφο ΗΠΑ στην Τουρκία. Αν αγοράσετε τους S-400, ξεχάστε τα F-35!!!

Όπως όλα δείχνουν, το γυαλί στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας έχει ραγίσει για τα καλά. Προφανώς αυτή η ένταση οφείλεται σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό στην προσέγγιση Ερντογάν-Πούτιν και το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας απλά έρχεται να βάλει το κερασάκι στην τούρτα.

Αν και πριν υπήρχε διάχυτη η δυσαρέσκεια των ΗΠΑ, τώρα η Ουάσιγκτον ανακοινώνει δημόσια με τον πλέον επίσημο τρόπο και το σχετικό “τελεσίγραφο” ή προειδοποίηση ότι η αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 μπορεί να επιφέρει κυρώσεις και να επηρεάσει δυσμενώς την συμμετοχή της Τουρκίας στην συμπαραγωγή των αεροσκαφών τελευταίας γενιάς F-35.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Γουές Μίτσελ μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου Βουλής με θέμα την αμερικανική εξωτερική πολιτική στην Μέση Ανατολή (“U.S. Policy Toward a Turbulent Middle East” April 18, 2018 ) και περιγράφοντας τις κινήσεις της Ρωσίας και της Τουρκίας στην περιοχή, μεταξύ άλλων τόνισε για το συγκεκριμένο θέμα:

“Η Άγκυρα πρέπει να έχει επίγνωση των κινδύνων κατά τη διεξαγωγή στρατηγικών παραχωρήσεων στη Μόσχα προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της στη Συρία.

Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι έχει συμφωνήσει να αγοράσει το ρωσικό σύστημα πυραύλων S-400, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε εν δυνάμει κυρώσεις με βάση το άρθρο 231 της CAATSA (ειδικός νόμος για τις κυρώσεις για οι χώρες που αγοράζουν ρωσικό πολεμικό υλικό) και να επηρεάσει δυσμενώς τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35. Είναι προς το αμερικανικό εθνικό συμφέρον να δούμε ότι η Τουρκία παραμένει στρατηγικά και πολιτικά ευθυγραμμισμένη με τη Δύση και πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας” κατέληξε.

Και ο Αμερικανός Γερουσιαστής του Κογκρέσου Brad Sherman ρώτησε αν η Τουρκία θα πρέπει να απολαμβάνει διαδικασίες «fast track» όσο αφορά τους αμερικανικούς εξοπλισμούς δεδομένου του γεγονότος πως ο Ρ.Τ.Ερντογάν είναι η κυβέρνηση με την μικρότερη υποστήριξη σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.

Ο Γερουσιαστής Chris Smith ρώτησε το State department μήπως έχει έρθει η ώρα να κατατάξει την Τουρκία ως χώρα ειδικού ενδιαφέροντος σύμφωνα με τον νόμο περί παραβίασης των θρησκευτικών ελευθεριών, στο πλαίσιο της φυλάκισης του Αμερικανού πάστορα Andrew Brunson.

Αμέσως μετά την προκήρυξη των εκλογών στην Τουρκία, οι ΗΠΑ δεν έχασαν ευκαιρία.

Όλα δείχνουν πως θα πάμε σε ενορχηστρωμένη προσπάθεια πριόνισης των ποσοστών του Ερντογάν με κάθε τρόπο, οπότε οι κυρώσεις είναι πλέον όχι απλά ορατές αλλά και σίγουρες.

  • Πρώτον η Ουάσιγκτον έθεσε ως προαπαιτούμενο την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα λέγοντας πως η κράτηση του είναι γελοία!
  • Έπειτα η Ουάσιγκτον εξαπέλυσε για πρώτη φορά δημοσίως ευθεία προειδοποίηση ότι η αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 μπορεί να επιφέρει κυρώσεις και να επηρεάσει δυσμενώς την συμμετοχή της Τουρκίας στην συμπαραγωγή των αεροσκαφών τελευταίας γενιάς F-35!!!

Δείτε Βίντεο με τις δηλώσεις των Αμερικανών

Eίναι η τελευταία προειδοποίηση προς την Άγκυρα. Και αυτή περιελάμβανε συνοπτικά 2 διαστάσεις, τους S-400 και την φυλάκιση του Αμερικανού πάστορα.

Δεν είναι τυχαίο, πως λίγες ημέρες πριν στις 15 και 16 Μαρτίου αντίστοιχα, ο βοηθός του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουες Μίτσελ βρέθηκε σε Αθήνα και Λευκωσία. 

Στην Αθήνα συναντήθηκε με Έλληνες αξιωματούχους στο πλαίσιο της περαιτέρω ενδυνάμωσης των διμερών σχέσεων.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρώτος τομέας που συζητήθηκε ήταν αυτός της Άμυνας. Οι άλλοι τομείς με την σειρά που αναφέρθηκαν ήταν η ενέργεια, το εμπόριο και οι επενδύσεις.

Στην συνέχεια ο κ. Μίτσελ μετέβη στην Κύπρο, όπου συζήτησε τα θέματα της περιοχής μεταξύ των οποίων η άμυνα, οι ενεργειακοί πόροι στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται προ μεγάλων αλλαγών στην εξωτερική τους πολιτική και θα κάνουν ότι μπορούν για να αποσταθεροποιήσουν τον Ρ.Τ.Ερντογάν ενόψει εκλογών.

Και γιατί δεν παίρνουμε F-35 μάστορα;

Advertisements
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Επιδρομή στα σούπερ μάρκετ
Επιδρομή στα σούπερ μάρκετ
Αυξάνονται τα κρούσματα του COVID-19 στην Ελλάδα
Αυξάνονται τα κρούσματα του COVID-19 στην Ελλάδα
Ποιος είναι ο Τζο Μπάιντεν
Ποιος είναι ο Τζο Μπάιντεν;
Ποιος είναι ο Μπέρνι Σάντερς
Ποιος είναι ο Μπέρνι Σάντερς;
Αρέσει σε %d bloggers: