Όχι στην παράδοση F-35 στην Τουρκία

Όχι στην παράδοση F-35 στην Τουρκία

Όχι στην παράδοση F-35 στην Τουρκία: Απανωτά πέφτουν τα χαστούκια στην Τουρκία από τις ΗΠΑ. Τέλος τα F-35 στην Τουρκία;

Αμέσως μετά την επιβολή κυρώσεων από την Ουάσιγκτον σε Τούρκους υπουργούς, η Αμερικανική Γερουσία ψήφισε την 1η Αυγούστου με 87 ψήφους υπέρ και 10 κατά την απαγόρευση πώλησης πολεμικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία.

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες η αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από το ισλαμικό καθεστώς Ερντογάν αποτελεί κόκκινη γραμμή.

Ανησυχίες επίσης προκαλεί η προσέγγιση της Τουρκίας με τη Ρωσία και το Ιράν, που στρέφεται ευθέως ενάντια στα αμερικανικά συμφέροντα στην Ευρασία και απειλεί στη Μέση Ανατολή το Ισραήλ.

Αμερικανοί πολιτικοί είχαν αντιταχθεί έντονα το προηγούμενο διάστημα στην πώληση των F-35 στην Τουρκία, ισχυριζόμενοι ότι ένα τέτοιο όπλο δεν μπορεί να δοθεί σε μια χώρα που έχει φιλικές σχέσεις με τη Μόσχα και καταγγέλλοντας ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τα F-35 όχι στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας αλλά κατά της Ελλάδας.

Να σημειωθεί εδώ ότι η μόνη χώρα της περιοχής που διαθέτει αεροσκάφη F-35 είναι το Ισραήλ, το οποίο επίσης αντιδρά στον εξοπλισμό της Τουρκίας με αυτό τον τύπο αεροσκάφους.

Η συμμαχία ελληνοαμερικανών και αμερικανοεβραίων πολιτικών στο Κογκρέσο είναι εκείνο το λόμπι που έχει δώσει σημαντικό αγώνα για τη ματαίωση της πώλησης των F-35 στην Τουρκία.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσπαθώντας να θολώσει τα νερά είχε δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες ότι η χώρα του κατέληξε να αγοράσει τους S-400 επειδή οι ΗΠΑ δεν της πούλησαν τους Patriot (τους οποίους διαθέτει η Ελλάδα), ενώ αναφερόμενος στα F-35 είπε ότι εάν οι ΗΠΑ ματαιώσουν την πώληση, τότε η Τουρκία θα στραφεί σε άλλη χώρα για να αγοράσει αεροσκάφη και στο μέλλον θα κατασκευάσει δικά της.

Η Τουρκία συμμετέχει στο πρόγραμμα παραγωγής F-35 από το 1999. Βεβαίως τότε η Τουρκία είχε διαφορετικό καθεστώς και όχι ισλαμιστές. Στόχος των Τούρκων ήταν να αποκτήσουν συνολικά σε βάθος χρόνου 100 F-35.

Πως και γιατί έμεινε η Ελλάδα εκτός F-35;

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Το καλό εργασιακό περιβάλλον φέρνει την ευτυχία
Το καλό εργασιακό περιβάλλον φέρνει την ευτυχία
20 επαγγέλματα ευτυχία για τους εργαζόμενους
20 επαγγέλματα ευτυχία για τους εργαζόμενους
Πως χαλαρώνουν οι ναύτες στο ΠΝ των ΗΠΑ
Πως χαλαρώνουν οι ναύτες στο ΠΝ των ΗΠΑ;
Τα πιο ακριβά σπίτια στον κόσμο
Τα πιο ακριβά σπίτια στον κόσμο
Αρέσει σε %d bloggers: