Μακρόν 66,06% – Λεπέν 33,94% στην Γαλλία!!!

Ο κεντρώος, σοσιαλφιλελεύθερος Εμανουέλ Μακρόν θα είναι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, ποια θα είναι τα 5 πρώτα μέτρα του;

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας, ο Εμανουέλ Μακρόν συγκέντρωσε ποσοστό 66,06% λαμβάνοντας 20.703,631 εκατ. ψήφους. Η Μαρίν Λεπέν συγκέντρωσε 10.637.183 εκατ. ψηφοφόρων και ποσοστό 33,94%.

Ο κεντρώος, σοσιαλφιλελεύθερος Εμανουέλ Μακρόν θα είναι ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, αφού, όπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα, κατήγαγε συντριπτική νίκη στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, με 66,06% έναντι της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Ο κ. Μακρόν και η Μ. Λεπέν είχαν μια σύντομη και φιλική τηλεφωνική συνδιάλεξη, σύμφωνα με το περιβάλλον του νέου προέδρου της Γαλλίας.

Ρεκόρ αποχής και λευκών, άκυρων!!!

Αναφορικά με το ποσοστό συμμετοχής έφτασε μόλις στο 65,3% στις 5 το απόγευμα (τοπική ώρα) έναντι 69,42% στον α΄ γύρο, 71,96% και 67,6% στον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών του 2012 και του 2002 όπου αντίπαλοι ήταν ο Ζακ Σιράκ και ο Ζαν Μαρι Λεπέν.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής από το 1969, με τη δημοσκοπική εταιρεία Ipsos/Sopra Steria να προβλέπει ότι η συμμετοχή θα φτάσει τελικά το 74% συνολικά.

Παράλληλα τα λευκά και άκυρα φτάνουν το 9% των ψηφοφόρων, ποσοστό ρεκόρ για μια εκλογική αναμέτρηση για την προεδρία της Γαλλίας.

Τα πέντε πρώτα μέτρα του Μακρόν

Ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της γαλλικής δημοκρατίας δεσμεύτηκε να υλοποιήσει αμέσως μετά την εκλογή του τα εξής πέντε μέτρα.

1. Μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας
Θα αλλάξει τον νόμο για τα εργασιακά. Οπως δήλωσε θα κινηθεί «με γοργό και αποτελεσματικό τρόπο» και στόχος του είναι «να δώσει μεγαλύτερη θέση στις συμφωνίες ανά κατηγορία». Θέλει επίσης να βάλει πλαφόν στην αποζημίωση «σε περίπτωση απόλυσης που γίνεται χωρίς σοβαρό λόγο». Οι θέσεις του αποκρούονται από τα εργατικά συνδικάτα και οι αντιδράσεις αναμένεται να είναι ισχυρές.

2. Ηθική στην πολιτική ζωή
Στα πρώτα νομοθετήματα που θα φέρει ο Εμανουέλ Μακρόν είναι η ηθικοποίηση της πολιτικής ζωής. Μετά το σκάνδαλο με τις αργομισθίες της συζύγου του Φρανσουά Φιγιόν, ο Μακρόν δεσμεύτηκε να απαγορεύσει στους πολιτικούς να διορίζουν συγγενείς ή μέλη της οικογένειάς τους. Επίσης, θα απαγορευτεί στους πολιτικούς να είναι μέλη διοικητικών συμβουλίων. Ο Μακρόν δεσμεύτηκε επίσης να φορολογηθεί ολοκληρωτικά ο μισθός των πολιτικών, ακόμη και τα ποσά για τα βουλευτικά έξοδα.

3. Να ενισχύσει τον γαλλο-γερμανικό άξονα
Ο Εμανουέλ Μακρόν έβαλε την Ευρώπη στο κέντρο της προεκλογικής του εκστρατείας. Η πρώτη του επαφή με ξένο ηγέτη θα είναι με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, αφού πιστεύει ότι αποτελεί προτεραιότητα η σχέση με την Γερμανία. Εχει δεσμευτεί να προτείνει την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και ενός υπουργού Οικονομικών της Ευρώπης.

4. Απλοποίηση της ζωής των μικρών επιχειρήσεων
Δεσμεύτηκε ότι θα απλοποιήσει τις διοικητικές υποχρεώσεις που βαραίνουν τις επιχειρήσεις.

5. Μεταρρύθμιση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης
Δεσμεύτηκε ότι θα μειώσει σε 12 τους μαθητές στις τάξεις του Δημοτικού, για τον Σεπτέμβριο του 2017, ενώ σήμερα υπάρχουν ως 24 μαθητές σε κάθε τάξη. Το μέτρο θα εφαρμοστεί προοδευτικά στα σχολεία της χώρας. «Στη συνέχεια θα γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών για το 2018 και ίσως το 2019», αναφέρει το περιβάλλον του νέου προέδρου.

Advertisements

Related Posts

Που σπουδάζουν οι καλοί μηχανικοί Η/Υ
Που σπουδάζουν οι καλοί μηχανικοί Η/Υ;
Στο μολύβι η συνταγή της μάθησης
Στο μολύβι η συνταγή της μάθησης
Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας
Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας
Το σεξ με τους πρώην βλάπτει σοβαρά την υγεία
Το σεξ με τους πρώην βλάπτει σοβαρά την υγεία
Αρέσει σε %d bloggers: