Λιγότερη λιτότητα με περισσότερη αλληλεγγύη

Λιγότερη λιτότητα με περισσότερη αλληλεγγύη

Λιγότερη λιτότητα με περισσότερη αλληλεγγύη: Κάνει στροφή η Ευρωζώνη προς την κατεύθυνση της αλληλεγγύης αφήνοντας πίσω της την λιτότητα;

Τρεις σημαντικές αποφάσεις με στόχο να καταστεί η Ευρωζώνη ισχυρότερη και πιο αλληλέγγυα, αναμένεται να λάβουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες.

Πρόκειται για τις πρώτες αποφάσεις, που ξεφεύγουν από τη μέχρι τώρα κυρίαρχη πολιτικής της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η οποία προξένησε σημαντικά προβλήματα στον κοινωνικό ιστό πολλών κρατών μελών.

Είναι προφανές ότι οι σημερινές αποφάσεις δεν πάνε τόσο μακριά όσο θα ήθελαν ορισμένες χώρες, για παράδειγμα η Γαλλία, ωστόσο σε κάθε περίπτωση αποτελούν βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, το οποίο θα πρέπει να συνοδευτεί και από άλλα τέτοια βήματα το επόμενο διάστημα.

Λιγότερη λιτότητα, περισσότερη αλληλεγγύη λοιπόν το σχέδιο για το μέλλον

Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι αποφάσεις που θα φέρουν περισσότερη αλληλεγγύη τερματίζοντας σιγά-σιγά την λιτότητα;

  • πρόβλεψη ενός προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη

Η σημαντικότερη από τις αποφάσεις είναι η πρόβλεψη ενός προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη, ο οποίος θα χρηματοδοτεί τη σύγκλιση των οικονομιών των χωρών μελών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Το μέγεθος του προϋπολογισμού αυτού και ο ακριβής προσδιορισμός των δράσεων που θα χρηματοδοτεί θα γίνουν τον αργότερο μέχρι το φθινόπωρο του 2019.

  • διεύρυνση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ)

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν και τη διεύρυνση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), ο οποίος εκτός από τις διασώσεις χωρών έναντι μνημονίου θα αναλάβει και προληπτικό ρόλο δανείζοντας χωρίς μνημόνιο χώρες των οποίων οι οικονομίες πλήττονται από μια απρόβλεπτη κρίση.

  • Πρόβλεψη δράσεων σε περίπτωση σοβαρής τραπεζικής κρίσης στην Ευρωζώνη

Η τρίτη πρόταση αφορά πάλι τον μηχανισμό ΕΜΣ, ο οποίος θα αναλαμβάνει να δανείζει και το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης και εξυγίανσης τραπεζών σε περίπτωση σοβαρής τραπεζικής κρίσης στην Ευρωζώνη.

Το συγκεκριμένο ταμείο μάλιστα θα χρηματοδοτηθεί από τις ίδιες τις τράπεζες με 55 δισ. ευρώ, ωστόσο εάν η κρίση είναι μεγάλη και τα χρήματα δεν επαρκούν θα επεμβαίνει ο ΕΜΣ και θα χορηγεί δάνεια, τα οποία θα του επιστρέφονται στη συνέχεια από τις συνεισφορές των τραπεζών.

Τέλος, για το πολύ σημαντικό ζήτημα της πανευρωπαϊκής εγγύησης των καταθέσεων, οι διαφωνίες παραμένουν γιατί οι χώρες του Βορρά της Ευρωζώνης συνδέουν την εισαγωγή του μέτρου με τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών.

Ήρθε το τέλος της λιτότητας στην Ευρώπη;

Οι απειλές της παγκόσμιας οικονομίας το 2019

Ισχυρό μήνυμα κατά της λιτότητας στην Ελλάδα

Με πληροφορίες από Deutche Welle

Advertisements
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Η Σελήνη συρρικνώνεται και σείεται
Η Σελήνη συρρικνώνεται και σείεται
Ο πιο πλούσιος όλων των εποχών
Ο πιο πλούσιος όλων των εποχών
Ποιος είναι ο πλουσιότερος στον κόσμο
Ποιος είναι ο πλουσιότερος στον κόσμο;
Κίνδυνος για θερμό επεισόδιο Ελλάδας - Τουρκίας
Κίνδυνος για θερμό επεισόδιο Ελλάδας – Τουρκίας
Αρέσει σε %d bloggers: