Κόντρα Γκάμπριελ – Σόιμπλε για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Συνεχίζουν οι κόντρες μεταξύ Γκάμπριελ – Σόιμπλε για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αφορμή τις πολιτικές λιτότητας σε Ελλάδα – Πορτογαλία… 

Εσωτερική γερμανική αντίθεση μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εξωτερικών για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαπιστώνει το περιοδικό «Spiegel», επικαλούμενο εμπιστευτικά έγγραφα της γερμανικής κυβέρνησης.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ζητά «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική εξυγίανση» για χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία «ως αναγκαία προϋπόθεση για την περαιτέρω ενσωμάτωση», αναφέρει το Spiegel.

Εκτός τούτου, ο Σόιμπλε ζητά ένα «τείχος προστασίας» απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή/Κομισιόν. Θα πρέπει να εμποδίσουμε «να διακινδυνευτεί ο ρόλος της ως θεματοφύλακα των Συνθηκών με την ανάληψη ενός ολοένα και μεγαλύτερου πολιτικού ρόλου εκ μέρους της». Πέραν τούτου «θα πρέπει αποκλεισθούν νέοι μηχανισμοί μόνιμης μεταφοράς πόρων μεταξύ των χωρών μελών», σύμφωνα με τις πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού.

Αντίθετα, το υπουργείο Εξωτερικών τάσσεται υπέρ της μεγαλύτερης ευελιξίας απέναντι σε χώρες οι οποίες εφαρμόζουν τις μεταρρυθμίσεις. Προτείνει δε μεταξύ άλλων «να εισαχθεί στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ένας «χρυσός κανόνας», ο οποίος να επιτρέπει – υπό ορισμένες προϋποθέσεις – μελλοντικές επενδύσεις, μέσω κρατικών δανείων», όπως προκύπτει από τα ίδια έγγραφα.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Spiegel», o Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επικρίνει στο έγγραφό του τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για μονομερή στάση στο θέμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ενώ του καταλογίζει ότι παραμελεί την κοινωνική διάσταση της Ευρώπης.

«Χαιρετίζω ρητά το γεγονός ότι η Κομισιόν στις προτάσεις της για την νομισματική Ένωση προσανατολίζεται πέραν της ημερήσιας διάταξης της πολιτικής και της δημοσιονομικής τεχνικής», γράφει ο Γκάμπριελ αναφερόμενος στις προτάσεις της για το μέλλον της Ευρώπης. «Αυτό πρέπει και να κάνουμε τώρα. Η πολιτική των κόκκινων γραμμών πρέπει να τελειώνει», όπως αναφέρει.

Related Posts

Ο Αμαζόνιος στις φλόγες
Ο Αμαζόνιος στις φλόγες
Σε πύρινο κλοιό η χώρα
Σε πύρινο κλοιό η χώρα
6 ελληνικά νησιά στους μυστικούς παραδείσους
6 ελληνικά νησιά στους μυστικούς παραδείσους
Ελάχιστες οι πιθανότητες Brexit με συμφωνία
Ελάχιστες οι πιθανότητες Brexit με συμφωνία
Αρέσει σε %d bloggers: