Κίνηση ματ η επιλογή Αποστολάκη για ΥΕΘΑ

Κίνηση ματ η επιλογή Αποστολάκη για ΥΕΘΑ

Κίνηση ματ η επιλογή Αποστολάκη για ΥΕΘΑ: Γιατί η επιλογή Αποστολάκη για τη θέση του ΥΕΘΑ από τον Τσίπρα είναι κίνηση ματ;

Η απόφαση Τσίπρα να κάνει υπουργό Εθνικής Άμυνας τον νυν Α/ΓΕΕΘΑ Βαγγέλη Αποστολάκη είναι κίνηση ΜΑΤ, όπως γράφει και εξηγεί ο γνωστός Πάρις Καρβουνόπουλος του militaire.gr.

Ας δούμε όμως τι αναφέρει σχετικά.

Γιατί λοιπόν είναι Κίνηση ματ η επιλογή Αποστολάκη για ΥΕΘΑ; Τι εξασφαλίζει;

Την “συνέχεια” στην άσκηση πολιτικής στο ΥΠΕΘΑ χωρίς να υπάρξει ούτε ώρα καθυστέρηση. Ο Ναύαρχος Αποστολάκης γνωρίζει τα πάντα, συμμετείχε σε όλα, διαμόρφωνε με τις απόψεις του αποφάσεις.

Είναι γνωστό σ΄ όσους παρακολουθούν τα θέματα του ΥΠΕΘΑ, ότι αυτά τα τέσσερα χρόνια υπήρχε ένα τρίγωνο εξουσίας: πρωθυπουργός, ΥΠΕΘΑ και Α/ΓΕΕΘΑ. Από το τρίγωνο αυτό αποχώρησε ο Πάνος Κάμμενος αλλά η παράδοση της σκυτάλης στον Α/ΓΕΕΘΑ εξασφαλίζει την απρόσκοπτη συνέχεια για την επίλυση θεμάτων ζωτικής σημασίας, γρήγορα.

Όπως είπε και ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του, η επιλογή Αποστολάκη είναι ένα σαφές μήνυμα ότι δεν πρόκειται να ρισκάρουμε το παραμικρό στα θέματα της Εθνικής μας Άμυνας και επιπλέον είναι κι ένα μήνυμα σ΄ όποιον πιστεύει ότι μπορεί να προκαλέσει το παραμικρό πρόβλημα στη χώρα.

Αποτελεί μήνυμα Τσίπρα προς τους πολιτικούς του αντιπάλους: ο αριστερός Τσίπρας που τον κατηγορούσαν ότι θα διέλυε το στράτευμα, επιλέγει για ΥΕΘΑ έναν στρατιωτικό, τον Ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη. Είναι η πρώτη φορά στη μεταπολίτευση που γίνεται κάτι τέτοιο και όση κριτική κι αν δεχτεί, είναι θετική κίνηση.

Και το νέο fail του Μητσοτάκη…

«Ποτέ καμία κυβέρνηση στη μεταπολίτευση δεν επέλεξε πολιτικό προϊστάμενο στο υπουργείο άμυνας εν ενέργεια αξιωματικό. Η μόνη εξαίρεση ήταν ο κ. Χινωφωτης ο οποίος πρώτα παραιτήθηκε μετά εξελέγη βουλευτής και μετά ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα.

Ο τελευταίος που ανέλαβε τέτοια καθήκοντα ήταν ο κ. Σπαντιδάκης που ορκίστηκε Υπουργός άμυνας στη δικτατορία το 1967».

Για την Ιστορία ο Γρηγόρης Σπαντιδάκης κατά την εποχή της εκδήλωσης του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου κατείχε τη θέση του αρχηγού του ΓΕΣ. Ο Σπαντιδάκης, πιστός στον βασιλιά Κωνσταντίνο Β΄, σχεδίαζε ο ίδιος πραξικόπημα, το οποίο θα εισηγείτο στον βασιλιά, μη γνωρίζοντας όμως ότι κατώτεροι αξιωματικοί ετοίμαζαν άλλο. Ο ίδιος είχε δηλώσει, μετά την δικτατορία, ερωτηθείς σε συνέντευξη που παραχώρησε σε δημοσιογράφο, ότι «Το σχέδιό μας προέβλεπε τον σχηματισμόν από τον βασιλέα μιας κυβερνήσεως Εθνικής ενότητος από μη πολιτικούς, με αυστηρά περιορισμένο χρονικό διάστημα, δύο μέχρι έξι μήνες το πολύ. Αυτή η κυβέρνηση θα είχε την πλήρη υποστήριξη του στρατού».

Με την επιβολή της Χούντας το 1967 διορίστηκε Αντιπρόεδρος της πρώτης δικτατορικής κυβέρνησης Κόλλια και Υπουργός Εθνικής Αμύνης.

Το εντυπωσιακό βέβαια είναι ότι ο Γρηγόρης Σπαντιδάκης ήταν συγγενής της οικογένειας Μητσοτάκη, εξ ου και όπως αναφέρεται από την Ιστορία και η επιλογή του ως επικεφαλής τότε σε αρχηγό του ΓΕΣ (αντικαθιστώντας τον Γεννηματά), μετά την Αποστασία.

Όπως αναφέρεται μάλιστα ήταν άνδρας της ξαδέλφης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Ελευθερίας Σπαντιδάκη.

Ανατρέχοντας στον Τύπο της εποχής βρίσκουμε πως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εγκρίνει και αυτός την τοποθέτηση του συγγενούς του ως αρχηγό του ΓΕΣ. Όπως αναφέρουν μάλιστα τα δημοσιεύματα της εποχής, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και στη συνέχεια και ο Γρηγόρης Σπαντιδάκης κινούν τα νήματα ώστε να απαλλαγεί ο Στρατός από τα δημοκρατικά στοιχεία!!!

Παρά το ότι ήταν συγγενής του Κωνταντίνου Μητσοτάκη και σύμφωνα με τις καταγραφές σε αυτό οφείλεται η προώθησή του στη θέση του αρχηγού του ΓΕΣ, αργότερα, σε συνέντευξή του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκη αρνήθηκε πως ήταν «επιλογή του», προσπαθώντας να αποποιηθεί των ευθυνών του. Δηλώνει πως η επιλογή ήταν μοιραία. Εκ των υστέρων βέβαια και αφού η ιστορία έπαιξε τα μαύρα της παιχνίδια, υποστηρίζει πως δεν του ήταν συμπαθής, αν και παραδέχεται τη συγγένειά τους.

Στη συνέντευξή του μάλιστα εκ των υστέρων ρίχνει όλες τις ευθύνες στο Παλάτι… και χαρακτηρίζει τον Σπαντιδάκη «άχρηστο».

Το κακό είχε όμως γίνει με συνυπογραφή Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Οι Τούρκοι τα χουν παίξει τελείως

Με πληροφορίες από documentonews.gr

Related Posts

Τι προσέχουμε όταν παραλαμβάνουμε πετρέλαιο
Τι προσέχουμε όταν παραλαμβάνουμε πετρέλαιο;
Ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης
Ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης
Δίνουν
Δίνουν “κοινωνικό” μέρισμα στις επιχειρήσεις!!!
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Αρέσει σε %d bloggers: