Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας: Με 261 ψήφους εξελέγη Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Με 261 ψήφους, η ανώτατη δικαστικός Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξελέγη από τη Βουλή των Ελλήνων στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η κα Σακελλαροπούλου, την υποψηφιότητα της οποίας πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει το αξίωμα αυτό αλλά και η πρώτη που γίνεται αποδεκτή από τρία κόμματα της Βουλής. Μάλιστα εξελέγη με την πρώτη ψηφοφορία ξεπερνώντας κατά πολύ την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων του σώματος (200 ψήφοι), την οποία προβλέπει το αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας…

Ενημέρωση από Τασούλα

Στο Συμβούλιο Επικρατείας μετέβη το μεσημέρι της Τετάρτης, ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, προκειμένου να ανακοινώσει στη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Βουλής.

Στο γραφείο της κας Σακελλαροπούλου, στο Συμβούλιο Επικρατείας, μετέβησαν ακόμη και αντιπροσωπεία της Βουλής με τους αντιπροέδρους.

Με ανάρτησή της twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συνεχάρη την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για την εκλογή της στο αξίωμα Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Συγχαρητήρια στην Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου, την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, η οποία εξελέγη με πολύ μεγάλη πλειοψηφία σήμερα από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Η Ελλάδα προχωρά μπροστά στη νέα εποχή της ισότητας» αναφέρει ειδικότερα η πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε ανάρτηση στο twitter συνεχάρη την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για την εκλογή της στην Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας και εκφράζει βεβαιότητα για καρποφόρα συνεργασία.

Θα αναλάβει καθήκοντα και θα ορκιστεί στις 13 Μαρτίου 2020.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την εκλεγείσα Πρόεδρο και της εξέφρασε τα ειλικρινή του συγχαρητήρια καθώς και τις θερμές ευχές του για κάθε επιτυχία κατά την άσκηση των καθηκόντων της.

Σημειώνεται ότι η κα Σακελλαροπούλου είναι η 13η Πρόεδρος της Δημοκρατίας (8η από τη μεταπολίτευση) και διαδέχεται στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα τον καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο. Η νέα ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου θα ορκιστεί σε ειδική πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής αμέσως μετά τη λήξη της θητείας του κ. Παυλόπουλου, στις 13 Μαρτίου.

Ποιοι απουσίαζαν από την ψηφοφορία για εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας

Απόντες από την ψηφοφορία για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν έξι βουλευτές και συγκεκριμένα οι Αντώνης Σαμαράς, Τρύφων Αλεξιάδης, Κωνσταντίνος Ζουράρις, Κωνσταντίνα Αδάμου, Νικόλαος Συρμαλένιος, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Επιστολές προς τον Πρόεδρο της Βουλής, με τις οποίες ενημέρωναν πως αν ήταν παρόντες θα ψήφισαν την Αικατερίνη Σακέλλαροπούλου, έστειλαν οι κ.κ. Σαμαράς, Αλεξιάδης και Συρμαλένιος. Επιστολή με την οποία ενημέρωνε για τους λόγους της απουσίας της έστειλε και η Κωνσταντίνα Αδάμου από το ΜέΡΑ 25.

Πρόεδροι της Δημοκρατίας με ρεκόρ ψήφων

Ο Κωστής Στεφανόπουλος το 2000 με 269 ψήφους, ο Κάρολος Παπούλιας το 2010 με 266 ψήφους, ο Προκόπης Παυλόπουλος το 2015 με 233 ψήφους και ο Κωνσταντίνος Τσάτσος το 1975 με 210 ψήφους ήταν οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας με το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων που εκλέχθηκαν από το κοινοβούλιο.

Το βιογραφικό της υποψήφιας ΠτΔ

Advertisements

Related Posts

Την πέθανε στο Facebook για να της αρπάξει τον άνδρα
Την πέθανε στο Facebook για να της αρπάξει τον άνδρα
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Η πραγματική οικονομία επιστρέφει στην κρίση
Η πραγματική οικονομία επιστρέφει στην κρίση;
Μείωση της απασχόλησης για 4ο σερί μήνα
Μείωση της απασχόλησης για 4ο σερί μήνα
Αρέσει σε %d bloggers: