Η Ελλάδα τέλειωσε την Τρόικα με το νέο ομόλογο

Η Ελλάδα τέλειωσε την Τρόικα με το νέο ομόλογο

Η Ελλάδα τέλειωσε την Τρόικα με το νέο ομόλογο: Η Ελλάδα με την έκδοση του πενταετούς ομόλογου βάζει τέλος στην “Τρόικα” γράφει η γαλλική Les Echos

Το τέλος της «τροϊκανής» κηδεμονίας και την πραγματική της επιστροφή στις αγορές υπογράφει η Ελλάδα με την έκδοση του πενταετούς ομόλογου, όπως επισημαίνει η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos.

Μετά την πτώχευση το 2012 και την υποβολή στην κηδεμονία του ΔΝΤ και των Βρυξελλών, η χώρα «πετάει με τα δικά της φτερά από τον προηγούμενο Αύγουστο» τονίζει η γαλλική εφημερίδα και προσθέτει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα επέμεινε ώστε το πρόγραμμα βοήθειας, με όρους εξαιρετικής λιτότητας, να λάβει τέλος. Η Αθήνα πέτυχε να εξασφαλίσει ένα άνετο «μαξιλάρι» ρευστότητας.

Με την συμβουλευτική στήριξη της Τράπεζας RothschildLazard παρενέβη τη στιγμή της αναδιάρθρωσης του χρέους), η κυβέρνηση πολλαπλασίασε τις χειρονομίες καλής θέλησης προς τους διεθνείς επενδυτές από το προηγούμενο καλοκαίρι. Η ένταση στην Ιταλία, μετά την άνοδο στην εξουσία της λαϊκιστικής συγκυβέρνησης, την ανάγκασαν να αναβάλλει την έξοδό της στις αγορές, υπό το φόβο της μετάδοσης και των πολύ υψηλών επιτοκίων.

Οι συνθήκες της αγοράς είναι πλέον ιδανικές, όπως το αποδεικνύει και η τάση στο ιταλικό χρέος από τα μέσα Ιανουαρίου. Όμως η Ελλάδα δεν είναι ένας «κανονικός» εκδότης, όπως οι υπόλοιποι της ευρωζώνης, καθώς το χρέος της είναι ακόμα σε πολύ υποβαθμισμένη κατηγορία. Κάτι που ερμηνεύει γιατί η Ελλάδα δεν ευνοήθηκε ποτέ από την επαναγορά ομολόγων της ΕΚΤ από το 2015.

Με έναν τόσο χαμηλό βαθμό, το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να προσελκύσει όλους τους επενδυτές. Μέχρι στιγμής υποχρεωνόταν να βασίζεται κυρίως στα «hedge funds», που μπορούν να εκτίθενται σε τίτλους υψηλού κινδύνου. Η χώρα ονειρεύεται να ακολουθήσει την πορεία της Πορτογαλίας, σκληρά χτυπημένης και εκείνης από την κρίση, που γνώρισε, όμως, μια αξιοσημείωτη επιστροφή.

Η έναρξη του 2019 είναι ιδιαίτερα δυναμική στην αγορά τίτλων χρέους. Ιδιαίτερα, η όρεξη των επενδυτών είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Η Ιταλία έλαβε 35,5 δις ευρώ από πωλήσεις χρέους 15ετών, η Ισπανία 37 δις ευρώ για ομόλογά της δεκαετίας.

Την Τρίτη η Αυστρία εξέρχεται για δεκαετή δανεισμό ενώ το Βέλγιο για τριανταετή, τονίζει, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η Les Echos.

Τι λέει το Bloomberg για κατώτατο και αγορές;

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related Posts

3 ελληνικά νησιά στα 5 κορυφαία της Ευρώπης
3 ελληνικά νησιά στα 5 κορυφαία της Ευρώπης
Ανοδική πορεία στην αγορά αυτοκινήτου
Ανοδική πορεία στην αγορά αυτοκινήτου
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
3 μύθοι για το παρεξηγημένο φραπεδάκι
3 μύθοι για το παρεξηγημένο φραπεδάκι
Αρέσει σε %d bloggers: