Γιατί δεν θα γελά το φθινόπωρο ο Μητσοτάκης

Γιατί δεν θα γελά το φθινόπωρο ο Μητσοτάκης;

Γιατί δεν θα γελά το φθινόπωρο ο Μητσοτάκης; Κριτική στην πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία άσκησε ο τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Με αφορμή τις προγραμματικές δηλώσεις και μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων, καλώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις. «Πρέπει να ανοίξετε τα χαρτιά σας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την ανησυχία του για όσα «επιμελώς» δεν ειπώθηκαν από τον πρωθυπουργό. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση, τονίζοντας ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο θα πρέπει να κατατεθεί τόσο ο προϋπολογισμός, όσο και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, τα οποία και θα αποκαλύψουν τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Στο σημείο αυτό, μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό, λέγοντάς του με νόημα πως «Δεν θα γελάτε το φθινόπωρο…».

Ο κ. Τσίπρας επέλεξε σε πολλά σημεία της ομιλίας του να αναφερθεί στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να τις ακολουθήσει, προκειμένου να υπάρξει καλύτερο αποτέλεσμα για τη χώρα και τον ελληνικό λαό.

Τι σχολίασε για τον… λαϊκισμό;

Καταρχάς, ο κ. Τσίπρας εστίασε στις αναφορές του κ. Μητσοτάκη ότι στις εκλογές ο πρόεδρος της Ν.Δ. νίκησε «τον λαϊκισμό και την ακροδεξιά». Εστιάζοντας στα περί λαϊκισμού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε τη στάση που είχε υιοθετήσει ως αντιπολίτευση ο κ. Μητσοτάκης, με συνεχείς αιτήσεις για προσφυγή στις κάλπες, έντονη κριτική στην τότε κυβέρνηση, συνεχείς δυσμενείς προβλέψεις για την ελληνική οικονομία κ.ά.

«Έχετε σκεφτεί ποτέ να κάνετε την αυτοκριτική σας;», ρώτησε ο κ. Τσίπρας τον πρωθυπουργό.

Θύμισε επίσης ότι ο κ. Μητσοτάκης, παρέβλεψε «σκόπιμα» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μόνη κυβέρνηση που πήγε σε εκλογές «με τη μνημονιακή συμφωνία πάνω στο τραπέζι», αναφέρθηκε συνοπτικά στην έντονη κριτική που είχε ασκήσει η Ν.Δ. στον κ. Τσουβάλα που ήταν επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. στο Μάτι, και τόνισε:

«Το χειρότερο όλων είναι ότι δεν διστάσατε να γίνετε “Μακεδονομάχοι της κακιάς ώρας}, υιοθετώντας απόψεις που δεν πιστεύετε.»

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, η παραπάνω στάση του κ. Μητσοτάκη «αποδεικνύει ότι τα κάνατε για λόγους ψηφοθηρικούς. Τα κάνατε σχεδόν όλα. Κι έρχεστε ώρα να μας πείτε ότι νικήσατε εσείς τον λαϊκισμό. Πάει πολύ! Δεν τον νικήσατε τον τροφοδοτήσατε τον λαϊκισμό κι αυτή η επιλογή θα σας ακολουθεί…»

Κοστολογημένα μέτρα ελάφρυνσης 7 δισ

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε συνοπτικά στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για ανακούφιση του ελληνικού λαού τον περασμένο χρόνο (επιδότηση ενοικίου, μείωση ΕΝΦΙΑ, προσλήψεις, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος κ.ά.), και συμπλήρωσε ότι στις αρχές του τρέχοντος έτους αποδόθηκε κοινωνικό μέρισμα, ενώ ακυρώθηκαν οι περικοπές στις συντάξεις που είχε επιβάλει το ΔΝΤ.

Συνέχισε, θυμίζοντας τη δεύτερη δέσμη ελαφρύνσεων εντός του 2019 (μείωση ΦΠΑ, παροχή 13ης σύνταξης κ.ά.) και αναφέρθηκε και στην τρίτη δέσμη μέτρων για το 2020 (κατάργηση αφορολόγητου κι άλλες ελαφρύνσεις).

Ο τέως πρωθυπουργός τόνισε ότι όλα τα παραπάνω είναι απολύτως κοστολογημένα κι εάν αθροιστούν αγγίζουν τα 7 δισ. ευρώ μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης και περίπου 1,7 εφάπαξ καταβολή.

«Αυτό ήταν το τέταρτο μνημόνιο; Αυτό ήταν το τέλος των μνημονίων», είπε ο πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη είπε ότι «δεν αναγνωρίσατε ποτέ ότι βγήκαμε από την κρίση και τα μνημόνια και το βαφτίσετε παροχολογία… Όμως ήρθατε προχθές και είπατε ότι θα κάνετε τη μεγάλη ανατροπή, σχεδόν να πανηγυρίσατε» με τη μείωση που εξήγγειλε η κυβέρνηση στον ΕΝΦΙΑ.

Τι είπε για πρωτογενή και το περίφημο μαξιλάρι των 37 δισ

Ο τέως πρωθυπουργός είπε επίσης ότι καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα μαξιλάρι ρευστότητας 37 δισ. ευρώ που είναι το διαβατήριο της χώρας μας στις αγορές.

Στο σημείο αυτό θύμισε τη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, να μεταφερθούν 5,5 δισ. σε ειδικό λογαριασμό, «για να διασφαλίσουμε ότι οι πιστωτές θα παίρνουν τα λεφτά τους», την ίδια στιγμή που ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων θα μπορεί να μειωθεί κατά 1% από το 2020 και μετά.

«Εσείς κ. Μητσοτάκη το σχέδιο αυτό το απορρίψατε πριν καν το συζητήσετε», είπε ο κ. Τσίπρας, θυμίζοντας στους κυβερνώντες ότι τον Σεπτέμβριο πρέπει να κατατεθεί ο προϋπολογισμός και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

«Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Δεν θα γελάτε το φθινόπωρο όταν θα ψηφίζετε επιβαρύνσεις για τον ελληνικό λαό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς

«Δίνετε λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στην κυβερνητική εξαγγελία για τον ΕΝΦΙΑ, τονίζοντας ότι τα επιπλέον 300 εκατ. ευρώ έκπτωση δεν θα πάνε προς την ανακούφιση των μεσαίων και αδύναμων στρωμάτων.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα, με ένα σπίτι στο Κερατσίνι και ένα στην Εκάλη, σημειώνοντας ότι το πρώτο θα έχει έκπτωση περίπου 70, ενώ το δεύτερο σχεδόν 700 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: Για ένα σπίτι 60 τ.μ., αξίας 60.000 ευρώ στο Κερατσίνι με βάση το σχέδιο της παρούσας κυβέρνησης, θα πληρώσει από 224 ευρώ, 157 ευρώ φέτος. 77 ευρώ έκπτωση. Ένα σπίτι 250 τ.μ. στην Εκάλη, που αξίζει κοντά στο 1 εκατομμύριο και η κυβέρνηση Τσίπρα δεν είχε προβλέψει να έχει έκπτωση, με το παρόν σχέδιο ο ιδιοκτήτης του θα πληρώσει από 6950 ευρώ, 6250 ευρώ. Δηλαδή 700 ευρώ λιγότερα.

Όπως τόνισε, το σχέδιο της κυβέρνησης για τον ΕΝΦΙΑ φέρνει μόλις 300 εκατ. ευρώ επιπλέον έκπτωση, αλλά για τους πιο ευκατάστατους.

Η απλή αναλογική θα πάθει ηλεκτροπληξία;

Αναφερόμενος στη ΔΕΗ, σημείωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν αύξησε τα τιμολόγια και κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να κάνει γνωστά τα σχέδιά της.

Τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις για το τι θα κάνει με το θέμα της απλής αναλογικής, προειδοποιώντας τους κυβερνώντες «να μην επιχειρήσουν παιχνίδια θεσμικών ακροβασιών με το Σύνταγμα».

Ο Μητσοτάκης δεν έκρυψε ποτέ τις ιδέες του

“Καμία έκπτωση” για τον Μητσοτάκη

Advertisements

Related Posts

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Από την εργασία στην απασχόληση
Από την εργασία στην απασχόληση
Ψάχνουν εργαζόμενους και δεν βρίσκουν
Ψάχνουν εργαζόμενους και δεν βρίσκουν;
“Εγκλωβισμένα” στο διαδίκτυο τα σημερινά παιδιά
“Εγκλωβισμένα” στο διαδίκτυο τα σημερινά παιδιά
Αρέσει σε %d bloggers: