Εισαγγελική έρευνα για τους Έλληνες των Paradise Papers!!!

Εισαγγελική έρευνα για τους Έλληνες των Paradise Papers, στο στόχαστρο και η σύζυγος Μητσοτάκη!!!

Μεγάλη εισαγγελική έρευνα για το ελληνικό σκέλος των Paradise Papers ξεκινά, με εντολή της επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων, Μαριάννας Ψαρουδάκη.

Η εντολή της κ. Ψαρουδάκη προς τους οικονομικούς εισαγγελείς, είναι να ελέγξουν όλα τα στοιχεία για φυσικά και νομικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στο τεράστιο υλικό των εγγράφων που αποκαλούνται Paradise Papers, ώστε να εντοπιστούν ύποπτοι, τόσο για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, όσο και φοροφυγάδες.

Η Οικονομική Εισαγγελία προτίθεται να μελετήσει τα ελληνικού ενδιαφέροντος έγγραφα, ανοίγοντας παράλληλα όλους τους φακέλους που έχουν σχηματιστεί, με βάση τις «λίστες» που ήδη υπάρχουν στα γραφεία των εισαγγελικών λειτουργών.

Όπως αναφέρεται στην εντολή της κ. Ψαρουδάκη, η έρευνα κάθε περίπτωσης θα διενεργηθεί και κατά μόνας, αλλά συνδυαστικά με τις ήδη υπάρχουσες «λίστες» όπως η «Μπόργιανς», η λίστα των 65 ηλεκτρονικών αρχείων με πρόσωπα που εμφάνισαν μεγάλες συναλλαγές στο εξωτερικό, κά.

Στόχος της Οικονομικής Εισαγγελίας είναι να ελεγχθούν ήδη γνωστές περιπτώσεις προσώπων, αλλά και να εντοπιστούν νέα πρόσωπα και κινήσεις.

Επίσης, αμέσως μετά την παραλαβή των στοιχείων, οι οικονομικοί εισαγγελείς θα αξιολογήσουν πλήρως τα δεδομένα που αφορούν νομικά πρόσωπα που εμφανίζονται στα αρχεία, υπό το σχήμα εξωχώριων εταιριών, ώστε να ελεγχθεί ο ρόλος, οι σκοποί και η διασύνδεση τους με φυσικά πρόσωπα, αλλά και επιχειρηματικά σχήματα που δραστηριοποιούνται στην χώρα.

Σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιοποιηθεί ήδη για το θέμα των εν λόγω εγγράφων, προερχόμενα κυρίως από την μεγάλη δικηγορική εταιρία Appleby, που ειδικεύεται στην παροχή αυτών των υπηρεσιών, τα αρχεία περιλαμβάνουν περίπου 130 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος.

Οι πληροφορίες για τον όγκο των αρχείων αναφέρουν πως στα Paradise Papers καταγράφονται συνολικά 252 καταχωρίσεις διευθύνσεων επικοινωνίας στην Ελλάδα, με την πλειονότητά τους να εντοπίζεται γεωγραφικά στην Αττική και κυρίως σε περιοχές όπως η Εκάλη, η Πολιτεία, ο Διόνυσος, το Παλαιό και το Νέο Φάληρο, το Μαρούσι, η Γλυφάδα, η Αγία Παρασκευή, η Κηφισιά, η Βουλιαγμένη, η Βούλα κά.

Οι αναφορές στον Τύπο τονίζουν πως οι εξωχώριες που σχετίζονται με την Ελλάδα ή είναι ελληνικών συμφερόντων, προέρχονται στην πλειονότητα τους από το μητρώο της Μάλτας, ενώ άλλες είναι από τις Μπαχάμες, τα Μπαρμπέϊντος, τις Βερμούδες, την Αρούμπα κά.

Ο όρος «Ελλάδα», όπως έχει ήδη δημοσιευθεί, επίσης αναφέρεται σε περισσότερα από 19.000 έγγραφα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, συμβολαίων, συμβάσεων κά.

Η εμπλοκή της Μαρέβας στα Paradise Papers

Την ύπαρξη offshore εταιρίας η οποία ανήκει στη σύζυγο του προέδρου της ΝΔ Μαρέβα Γκραμπόφσκι, όπως είχε αποκαλύψει η εφημερίδα Documento τον περασμένο Φεβρουάριο, επιβεβαιώνουν τα Paradise Papers, τα οποία αποκάλυψε η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) και στην Ελλάδα φέρνει στη δημοσιότητα το «Έθνος».

Πρόκειται για την εταιρία Eternia Capital Management η οποία εμφανίζεται να έχει γραφεία στη Γενεύη, αλλά υπάρχει και στα μητρώα των υπεράκτιων εταιριών των νήσων Κέιμαν, όπως ακριβώς είχε αποκαλύψει το Documento.

Η εφημερίδα είχε ανακαλύψει συγκεκριμένα, μετά τις πρώτες αποκαλύψεις για το σπίτι του Βολταίρου στο Παρίσι το οποίο είχε αγοράσει η Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, ότι η πολυπράγμων σύζυγος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέχει και εταιρίες, οι οποίες ακριβώς όπως και το σπίτι στη γαλλική πρωτεύουσα δεν ήταν δηλωμένες στο πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη με το πρόσχημα της μεταξύ τους διάστασης.

Η offshore της κας Μητσοτάκη

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Documento, το οποίο έγινε αιτία τα στελέχη της ΝΔ να καθυβρίζουν σε κάθε ευκαιρία την εφημερίδα και τον Κώστα Βαξεβάνη, η Μαρέβα Γκραμπόφσκι ήταν ιδρύτρια της εταιρίας Eternia Capital Advisors η οποία είχε έδρα μέχρι το 2013 οπότε σταμάτησε τη λειτουργία της στη Γενεύη της Ελβετίας.

Κατά διαβολική σύμπτωση, στην ίδια διεύθυνση, δηλαδή στην οδό Rue du Parv 3 bis εμφανιζόταν και η εταιρία Eternia Capital Management, η οποία υπάρχει στα μητρώα των offshore εταιριών των νήσων Κέιμαν. Δεν ήταν όμως αυτή η μοναδική σύμπτωση, αφού μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο σε σελίδες που παρέχουν πληροφορίες για Hedge Funds αποκάλυπτε ότι οι δύο εταιρίες ήταν ιδίων συμφερόντων και ενδιαφέροντος.

Η εταιρεία Eternia Capital Management, είχε πράγματι ιδρυθεί στον φορολογικό παράδεισο των Κέιμαν. Ως εκπρόσωπός της εμφανιζόταν ο Έλληνας Κωνσταντίνος Πέτρος Κυρκίνης, ο οποίος ήταν και κάτοχος της πρώτης εκ των δύο εταιριών, δηλαδή της Eternia Capital Advisors η οποία υπήρχε στα αρχεία του ελβετικού κράτους. Ο Κυρκίνης είχε διαψεύσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση του με την δεύτερη εταιρία η οποία εμφανίζεται ως offshore.

Την ίδια στιγμή όμως, οι πληροφορίες επέμεναν ότι η σύζυγος Μητσοτάκη δραστηριοποιούταν με τον Κυρκίνη στην Eternia Capital Management, ο φάκελος της οποίας είχε χαρακτηριστεί ως ειδικού χειρισμού και φυλασσόταν σε ειδικό χώρο με φακέλους υψηλών προσώπων. Από τα έγγραφα του ICIJ αποκαλύπτεται σήμερα ότι ο Κυρκίνης έλεγε ψέματα, αφού σαφώς προκύπτει σχέση του με την offshore των νήσων Κέιμαν.

info: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Documento

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Κακόβουλο λογισμικό μολύνει Η/Υ
Κακόβουλο λογισμικό μολύνει Η/Υ
Ξεβουλώνουν οι αρτηρίες με διατροφή
Ξεβουλώνουν οι αρτηρίες με διατροφή;
Η οικονομική κρίση επηρέασε την διατροφή μας
Η οικονομική κρίση επηρέασε την διατροφή μας
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Αρέσει σε %d bloggers: