Ας τελειώνουμε πια με την κουλτούρα της αποχής

Ας τελειώνουμε πια με την κουλτούρα της αποχής

Ας τελειώνουμε πια με την κουλτούρα της αποχής: Ψήφισε ό,τι θέλεις, δεν με νοιάζει αλλά πήγαινε να ψηφίσεις. Ας τελειώνουμε πια με την κουλτούρα της απόχης!!! Η αποχή είναι παρακμή!!!

Σάββατο βράδυ, περίπου 20 ώρες πριν την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος της Κυριακής.. χαμηλός φωτισμός, χαλαρή μουσική, ένα ποτήρι κρασί… ησυχία, ξεκινάμε.

Η προεκλογική περίοδος που διανύσαμε, -ομολογουμένως αρκετά παρατεταμένη- ήταν ίσως η πιο άτονη των τελευταίων ετών. Κανένας παλμός. Καμία ανησυχία. Καμία αγωνία.

Ο καιρός κύλησε απροσδόκητα γρήγορα γύρω από μια ατέρμονη κατάσταση απογοήτευσης. Αυτή είναι η λέξη που χαρακτηρίζει την ψυχολογική κατάσταση του εκλογικού σώματος. Απογοήτευση, κι ίσως κόπωση. Ποιος μπορεί να κατηγορήσει τον λαό; 10 χρόνια βρίσκεται υπό μια συνεχή καταπίεση. Και με μια ελπίδα να αναβοσβήνει. Την μια ζει, την άλλη πεθαίνει. Και πάλι από την αρχή.

Το ξέρω φίλε μου, κουράστηκες. Είχες άλλες προσδοκίες και το ότι τώρα βρίσκεσαι εκτός μνημονίων δεν σου λέει και κάτι.. το περίμενες νωρίτερα, το ξέρω. Το καταλαβαίνω. Και καθόλου δεν σε νοιάζει που βγαίνουν και σφάζονται στην ποδιά της ψήφου σου. Το ξέρω.

Δεν θα σου πω θυμήσου με ποιον έζησες καλύτερα χρόνια, δεν θα σου πω θυμήσου ποιος τσάκισε την μεσαία τάξη, ποιος σε έβγαλε από τα μνημόνια, ποιος σε έβαλε σε αυτά, ποιος χρεοκόπησε τη χώρα, ποιος άφησε έλλειμμα και ποιος πλεόνασμα. Γιατί πολύ απλά δεν σε νοιάζει. Δεν σε νοιάζει τι δείχνουν οι δείκτες, οι αριθμοί, σε νοιάζει τι βλέπεις στη γειτονιά σου, στη τσέπη σου και τι νιώθει η ψυχή σου.

Και για να λέμε και του στραβού το δίκιο, όλοι αυτό ψιλοκάνουμε.
Θα σου πω μόνο ένα πράγμα. Αυτή η εκλογική αναμέτρηση είναι η πιο κρίσιμη. Αυτή τη φορά δεν πρέπει να πάει ούτε ψήφος χαμένη. Δεν με νοιάζει αν θα ψηφίσεις δεξιά-αριστερά-κέντρο. Με νοιάζει να ψηφίσεις εσύ για τον εαυτό σου. Όχι το μιντιακό σύστημα, όχι η προπαγάνδα, όχι η κινδυνολογία. Τόσες μέρες σου τριβελίζουν το μυαλό, «ψήφισε εμένα» , «όχι εμένα να ψηφίσεις γιατί εγώ αυτό», «ναι εσύ αυτό αλλά εγώ εκείνο».. βαβούρα.

Ό,τι κι αν άκουσες αυτή τη προεκλογική περίοδο, όταν τραβήξεις την μπλε κουρτίνα, άστο απέξω. Κι εκεί, αυτήν την ιερή στιγμή της ψήφου σου, σκέψου. Σκέψου τι θες εσύ να ρίξεις. Τι σου ταιριάζει. Τι πιστεύεις. Τι θα σε κάνει να κοιμάσαι ήσυχος το βράδυ, να έχεις καθαρή τη συνείδηση σου, πως ψήφισες για εσένα. Έριξες αυτό που ήθελες να ρίξεις, όχι αυτό που σου υπαγόρευσαν τρίτοι. Κλέψε μια στιγμή για τον εαυτό σου, όταν θα είσαι στο παραβάν και αποφάσισε με τη καρδιά σου. Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση δεν υπάρχει «δεν ήξερα, δεν κατάλαβα». Και ξέρεις, και καταλαβαίνεις. Πολύ περισσότερα από όσα νομίζεις. Πολύ περισσότερα από όσα νομίζουν. Η ψήφος σου είναι η δύναμή σου, κι όταν αυτό πραγματικά το καταλάβεις ίσως ο κόσμος να γίνεις καλύτερος. Εσύ αποθεώνεις κάποιον, εσύ τον αφανίζεις.

Ξέρω ότι δεν θες να ψηφίσεις, σκέφτεσαι να πας για μπάνιο, μια βόλτα, «όλοι ίδιοι είναι, δεν βαριέσαι;».

Η λύση στην απογοήτευση δεν είναι η απάθεια. Η αποχή από το εκλογικό σου δικαίωμα, το δικαίωμα που πολλοί και πολύ μόχθησαν πριν από εσένα, για να το θεωρείς δεδομένο, είναι παρακμή. Ψήφισε ό,τι θέλεις, δεν με νοιάζει, μη μου πεις, αλλά πήγαινε να ψηφίσεις. Ας τελειώνουμε πια με την κουλτούρα της απόχης.

Της Νεφέλης Ελευθεριάδη

Όλα έτοιμα για τη μεγάλη εκλογική αναμέτρηση
Οι σταυροί για τις Εκλογές 7ης Ιουλίου
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: