Χαλάρωση των capital controls για επιχειρήσεις

Διευκολύνσεις στα εμβάσματα για τις επιχειρήσεις με νέα Υπουργική Απόφαση…

Διευκολύνσεις στα εμβάσματα για τις επιχειρήσεις αλλά όχι για τις επιταγές, έχει η νέα Υπουργική Απόφαση για τα capital controls που ρυθμίζει κάποια από τα προβλήματα, που ανέκυψαν από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων.

Το βράδυ της Παρασκευής εκδόθηκε τελικά η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία επιχειρείται να δοθεί μια ανάσα στην οικονομική ασφυξία που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μετά το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή capital control.

Όπως αναφέρει, το ανώτατο όριο συναλλαγών ημερησίως ανέρχεται στις 50.000 ευρώ την ημέρα για τις ναυτιλιακές εταιρείες και για άλλους κλάδους της οικονομίας:

“Ειδικώς οι ναυτιλιακές εταιρείες που αναφέρονται στους Ν. 27/1975, 959/1979 και στο Ν.δ. 2687/1953 μπορούν να πραγματοποιούν και αναλήψεις μετρητών εκ των ποσών που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο της παρούσας έως του ποσού των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ ημερησίως. Με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών δύναται να επιτρέπεται η ανάληψη και να ορίζεται όριο ποσού ανάληψης μετρητών ανά ημέρα και για άλλους κλάδους επιχειρήσεων, που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του πρώτου εδαφίου της παρούσας”.

Πρόκειται για τα πρώτα μέτρα που αναμένεται να αποσυμπιέσουν την κατάσταση για τις ελληνικές επιχειρήσεις, που ασφυκτιούν από τις 29 Ιουνίου που έκλεισαν οι τράπεζες, αφήνοντας απλήρωτους προμηθευτές και υπαλλήλους, μην μπορώντας ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Με τις νέες διατάξεις μπαίνει πλέον και υποχρέωση για όλους τους ταξιδιώτες προς το εξωτερικό, να δηλώνουν κατά την έξοδό τους προς τη χώρα τα μετρητά που μεταφέρουν μαζί τους, εφόσον υπερβαίνουν σε αξία τα 2.000 ευρώ.

Ο όρος αυτός επιβάλλεται είτε ταξιδεύουν προς Ευρώπη (χώρες της Συνθήκης Σέγκεν) όπου δεν ίσχυε κανένας τέτοιος περιορισμός, είτε προς τρίτες χώρες εκτός Σέγκεν, όπου ίσχυε τέτοια υποχρέωση αλλά για ποσά πάνω από 10.000 ευρώ.

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Related Posts

Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων – Καιρός
Αρέσει σε %d bloggers: